Ηλεία

Σπάσε τη σιωπή – Δεν είσαι μόνη

Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Χιλιάδες είναι τα περιστατικά βίας που καταγράφονται κάθε χρόνο σε βάρος γυναικών τα περισσότερα από τα οποία αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σημαντικά, ενώ με την εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν αισθητά. Μάλιστα μόλις τον τελευταίο χρόνο στη Χώρα μας θρηνήσαμε γυναίκες θύματα βίας, περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισαν το κοινωνικό σύνολο.

Και στην Ηλεία, εκατοντάδες γυναίκες φαίνεται πως έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους μέσα στην οικογένεια, με το Συμβουλευτικό Κέντρο του δήμου Πύργου να καταγράφει από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα 51 περιστατικά έμφυλης βίας, τα 44 από τα οποία αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και τα υπόλοιπα 7 πολλαπλών διακρίσεων.

Αυτός, είναι ένας αριθμός που αφορά γυναίκες που έχουν απευθυνθεί στο κέντρο για συμβουλευτική ή νομική υποστήριξη, ενώ εκτιμάται πως σε αρκετές περιπτώσεις γυναίκες που πέφτουν θύματα οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας, δεν προχωρούν στην γνωστοποίησή της.

«Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τι είναι βία στη σχέση στην οικογένεια. Δεν είναι εύκολο να το αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια κακοποιητική σχέση και το πρώτο βήμα για την λύση του προβλήματος είναι η αναγνώριση. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Χώρα μας έχει αρχίσει αυτό και αναγνωρίζεται σαν παραβίαση και τιμωρείται σαν έγκλημα από το 2006 και τον νόμο 3500. Εμείς προσπαθούμε μέσα από δράσεις που αναλαμβάνουμε σαν Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών να καταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ανθρώπους ικανούς να διακρίνουν τι σημαίνει κακοποιητική σχέση, τι σημαίνει βία μέσα στην οικογένεια, να μπορέσουν να φέρουν στο χώρο μας όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να βγουν από αυτό τον κύκλο της βίας. Καλούμε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποψίες ή αποδείξεις να φέρουν αυτό το σκοτεινό φαινόμενο πλέον στο φως. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία πρέπει να πάψει να είναι ένα ιδιωτικό φαινόμενο που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να αναδειχθεί σε δημόσιο και από εκείνη τη στιγμή και μετά να δούμε την κοινωνία μας να αλλάζει», ανέφερε ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών δήμου Πύργου, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

Ο κύκλος της βίας

Όπως επισημάνθηκε πρόσφατα στη δράση που υλοποίησε διαδικτυακά το Συμβουλευτικό Κέντρο του δήμου Πύργου, σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν διαφωνίες και καυγάδες, ωστόσο η κακοποίηση αποτελεί κακούργημα και έγκλημα και μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα αναλόγως του μορφωτικού, του κοινωνικού και οικονομικού της επιπέδου.

«Έχει παρατηρηθεί ότι η κακοποίηση ακολουθεί συνήθως ένα κυκλικό μοτίβο το οποίο αποτελείται από τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση έχουμε την δημιουργία της έντασης, μπορεί να υπάρχει ένας μικρός βαθμός βίας με σπρωξίματα, με λεκτικές προσβολές και απόδοση ευθυνών απέναντι στο θύμα. Στην διάρκεια αυτής της φάσης η γυναίκα μπορεί να προσπαθεί να ηρεμήσει τον θύτη με κάθε τρόπο ή προσπαθεί να τον αποφύγει. Στη δεύτερη φάση που είναι η φάση της έκρηξης, του βίαιου ξεσπάσματος ουσιαστικά, ο θύτης μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι ή να επιτεθεί στο θύμα και να τραυματίσει και πολλές φορές θανάσιμα. Η τρίτη φάση που είναι η ηρεμία, ο θύτης μπορεί να εκφράσει μετάνοια ή μεταμέλεια, να προσφέρει στο θύμα διάφορα δώρα, μπορεί να ζητάει συγχώρεση και να υπόσχεται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί και ότι πρόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά του αυτή.

Είναι η φάση στην οποία η γυναίκα πιστεύει αυτή την πλάνη και μπορεί να αποδεχθεί αυτή την στοργική πλευρά της προσωπικότητας του θύτη όμως παρόλα αυτά όταν περάσει ο καιρός αυτό που γίνεται είναι να ξεκινήσει ξανά και να συνεχίζεται ο κύκλος της βίας και να γίνεται αρκετά πιο συχνός», επεσήμανε ο Κοινωνικός Λειτουργός, Χρήστος Τουμπέκης.

Τα χαρακτηριστικά της κακοποιητικής συμπεριφοράς

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, κάποια χαρακτηριστικά κακοποιητικής συμπεριφοράς υφίστανται στον θύτη πολύ πριν την εκδηλώσει.
«Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να γίνονται γνωστά ώστε όλοι να τα αντιλαμβάνονται προτού καταλήξουν σε κάτι μοιραίο. Η ζήλεια, δεν αποτελεί κομμάτι που δείχνει ενδιαφέρον από την πλευρά του συντρόφου αλλά αποτελεί δείγμα που μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε κακοποιητική συμπεριφορά. Ο έλεγχος ότι πρέπει να γνωρίζει που βρίσκεσαι ή που είσαι κάθε στιγμή. Η απομόνωση από την οικογένεια, τους συγγενείς και τις επαφές που δεν επιτρέπει αυτός να έχει. Μειώνει την σύντροφο συνεχώς μπροστά στους άλλους με ταπεινωτικά σχόλια, σχολιάζει αρνητικά κιλά, εμφάνιση και όλη την εξωτερική όψη της συντρόφου.

Ο εξαναγκασμός σε ερωτική επαφή ή σε ερωτικές πράξεις οι οποίες αντιβαίνουν την ψυχοσύνθεση της συντρόφου και γίνονται παρά τη θέλησή της δηλώνουν ότι αργότερα θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα κακοποιητική συμπεριφορά. Τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια. Η συστηματική και επαναλαμβανόμενη εκδήλωσή τους όμως είναι ένδειξη κακοποιητικής σχέσης» σημειώνει μεταξύ των άλλων ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο ρόλος του Συμβουλευτικού Κέντρου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Πύργου είναι μια δομή που λειτουργεί από το 2013 και οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι υπηρεσίες πληροφόρησης, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, εργασιακής συμβουλευτικής, φιλοξενίας και δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης.

«Στο συμβουλευτικό κέντρο γυναικών αυτά τα 8 χρόνια λειτουργίας του, έχουμε δεχθεί 325 περιστατικά εκ των οποίων τα 236 είναι περιστατικά βίας και τα 89 είναι περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων. Για το 2021 μέχρι στιγμής έχουμε 51 καινούργια περιστατικά εκ των οποίων τα 44 είναι περιστατικά βίας και τα 7 πολλαπλών διακρίσεων. Τα περιστατικά αυτά αφορούν την έμφυλη βία η οποία περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας, ή απειλή για πράξη βίας που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη, τον εξαναγκασμό ή τη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Οι κατηγορίες της βίας είναι η ενδοοικογενειακή βία που περιλαμβάνει τη βία μέσα στο σπίτι είτε από σύζυγο είτε από σύντροφο, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία κ.α. 95% των περιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. Γυναίκες μεταξύ 15 έως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοοικογενειακή βία παρά από τροχαία ή ατυχήματα», τονίζει ο Κοινωνιολόγος του Κέντρου, Θοδωρής Γιαννόπουλος.

Στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο αλλά και ποιος είναι ο ρόλος του, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κοινωνιολόγος, Θοδωρής Γιαννόπουλος.
Ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου του δήμου Πύργου, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα χαρακτηριστικά της κακοποιητικής συμπεριφοράς που ο θύτης εκδηλώνει σε πρότερο διάστημα.
Τον κύκλο της βίας και πως αυτός εκδηλώνεται παρουσίασε ο Κοινωνικός Λειτουργός, Χρήστος Τουμπέκης.

Όλη η επικαιρότητα