Ηλεία

«Σπάσε  την σιωπή» – Εκδήλωση του Δήμου Πύργου κατά της έμφυλης βίας

Στο πλευρό περισσότερων από 400 γυναικών το Συμβουλευτικό Κέντρο.
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας από ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής πλευράς αναλύθηκε χθες από τον ψυχολόγο του στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και τη δικηγόρο και πρόεδρο του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Δήμου Πύργου με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Ο κ.Γεωργακόπουλος, μίλησε εκτενώς για το φλέγον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, σκιαγράφησε το προφίλ του θύτη, επισημαίνοντας πως πολλές φορές πρόκειται για άτομα υπεράνω πάσης υποψίας,  και του θύματος, τις ενδείξεις κακοποιητικής συμπεριφοράς, με κυριότερη και πιο συχνή τη ζήλεια, ενώ έδωσε πληροφορίες για την ασφαλή έξοδο των θυμάτων από μια κακοποιητική σχέση. Παράλληλα, τόνισε πως την πόρτα του Συμβουλευτικού Κέντρου του Δήμου Πύργου έχουν περάσει περισσότερες από 400 γυναίκες, είτε για να ενημερωθούν, είτε για να καταγγείλουν περιστατικά είτε γιατί υπήρξαν θύματα τέτοιου είδους συμπεριφορών.

Επίσης, ο κ.Γεωργακόπουλος μίλησε για τη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου για την ευαισθητοποίηση των κοινωνιών, ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Από την πλευρά της η κα Σταθοπούλου ανέλυσε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τα μέσα που έχει κάθε θύμα έμφυλης βίας προκειμένου να προστατευτεί και να βρεθεί εκτός του κακοποιητικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει, σημειώνοντας πως είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι αυτές που σε μεγαλύτερο ποσοστό αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας και πως η λεκτική βία ενδεχομένως να είναι η πιο ύπουλη μορφή βίας. Επίσης, η κα Σταθοπούλου σημείωσε πως  υπάρχουν νομικά μέσα – σαφώς όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σαφώς οι διωκτικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος μαζί με τις κοινωνικές δομές πρέπει να τολμήσουν περισσότερο και να προστατέψουν περισσότερο τα θύματα της έμφυλης βίας.

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η έμφυλη βία είναι το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας μας, που ίσως ξεπεράσει και την βία των παιδιών νοσηρά και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο  που οφείλεται στον ατομισμό και στο  ναρκισσισμό συνδυαστικά με τις αστοχίες του κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου που ζούμε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολυδώρου.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του κ.Γεωργακόπουλου και της κας Σταθοπούλου, προβλήθηκε η 25λεπτη ταινία « The Noire Project» του βραβευμένου σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού και σενάριο Αναστασίας Μπαρτζουλιάνου όπου μέσα από τα μάτια ενός εφήβου είδαμε την κακοποίηση της μητέρας του από τον πατέρα του και συμβολικές εικόνες που προμηνύουν τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν.

Όλη η επικαιρότητα