Ηλεία

Σπιάντζα: «Κινδυνεύουν τα παιδιά μας…» – Εκτεθειμένοι σε μολύνσεις καταγγέλλουν ότι είναι οι κάτοικοι

Ακούστε το άρθρο

Ξεχασμένοι από την πολιτεία, νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής του Σκοπευτηρίου της Σπιάντζας, δηλώνοντας πως αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και μολονότι – όπως λένε – έχουν τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις και πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη με τους κατοίκους της πόλης – ωστόσο, δεν έχουν τις ίδιες παροχές. Αντίθετα, είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, παραθεριστές αλλά και αυτοί που ζουν μόνιμα εκεί – χειμώνα και καλοκαίρι – είναι πολλά. Ωστόσο η «σταγόνα» στο ποτήρι που ξεχείλισε, έγινε η εισαγωγή ενός 11χρονου αγοριού στο Νοσοκομείο του Πύργου, όπου και θα νοσηλευτεί για τουλάχιστον 10 ημέρες, σύμφωνα με τους γονείς, λόγω σοβαρής μόλυνσης που φέρεται να έπαθε στον χώρο της Παιδικής Χαράς του οικισμού, ενώ ο αδελφός του ακολουθεί αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή, στο σπίτι. «Υπάρχει μια Παιδική Χαρά, στην οποία παίζουν τα παιδιά μας, αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι. Ο χώρος είναι ακαθάριστος, υπάρχουν παντού σκουπίδια και κάθε μέρα βρίσκουμε σύριγγες, προφυλακτικά κάθε λογής ακαθαρσίες, σ’ ένα χώρο που είναι προορισμένος για να παίζουν μικρά παιδιά. Και προσπαθούμε να τον κλείνουμε κάποιες ώρες, για να μην μπαίνει μέσα όποιον να ‘ναι αλλά και τα αδέσποτα, και σπάζουν τα λουκέτα και μπαίνουν μέσα», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σκοπευτηρίου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ευχαριστήσει τον Αντιδήμαρχο κ.Μπέλτσο, ο οποίος – όπως είπε – δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και δεν την έχει αφήσει ποτέ με σκουπίδια, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς  μήνες, αλλά και τον χειμώνα.

Ωστόσο, ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα – εξηγεί ο κ.Κωνσταντακόπουλος, είναι τα γερασμένα και ξεραμένα πεύκα, που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών, μέσα στην παιδική χαρά. «Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, γιατί η πεύκα έσπασε τη νύχτα του Δεκαπενταύγουστου, και δεν υπήρχαν παιδιά στο χώρο. Αν έπεφτε πάνω σε κάποιο παιδί, τι θα μας έλεγαν οι αρμόδιοι», λέει ο ίδιος, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για τη μη ανταπόκριση των αρμοδίων από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Πύργου και το Δασαρχείο, για τη διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων.

Και χωρίς λεωφορείο

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διακοπή της Συγκοινωνίας – τον τελευταίο χρόνο – στην περιοχή, λόγω της πυκνής βλάστησης που εμποδίζει τη διέλευση των λεωφορείων. «Μου είπε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, πως αν δεν καθαριστεί ο δρόμος, δε θα επαναλειτουργήσει το δρομολόγιο. Απευθύνθηκα στον Δήμο Πύργου, έστειλαν μεν μηχανήματα αλλά «χάιδεψαν» τα δέντρα, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό. Είναι αμαρτία να μην υπήρχε συγκοινωνία και να έχει κοπεί στη μέση η περιοχή. Ζούμε τόσες οικογένειες εδώ», εξηγεί τέλος ο κ.Κωνσταντακόπουλος.

«Έχουν γίνει όσα πρέπει να γίνουν»

Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς», ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Βασίλης Σεϊντής, εξήγησε πως ο καθαρισμός του δρόμο στο εν λόγω σημείο έγινε σε δυο φάσεις. «Αρχικά πήγαν δυο μηχανήματα με τηλεσκοπικούς καταστροφείς, αλλά επειδή δεν έφτασαν σε όλα τα απαραίτητα σημεία, στις 7, 8 και 9 Αυγούστου πήγε 6μελές συνεργείο και καθάρισε το δρόμο εκατέρωθεν – από τη Μούτελη μέχρι την Σπιάντζα – ώστε να μην δυσκολεύεται η διέλευση των οχημάτων. Ήμουν εκεί και επέβλεπα το έργο και έχει γίνει ότι καλύτερο μπορούσε. Αν  το ΚΤΕΛ δεν έχει τρόπο να βάλει δρομολόγια από εκεί, δεν φταίει η Υπηρεσία Πρασίνου που έχει κάνει σωστά τη δουλειά της», εξήγησε ο κ.Σεϊντής. Όσον αφορά δε τον καθαρισμό της Παιδικής Χαράς, αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πρασίνου, εξήγησε ο κ.Σεϊντής, σημειώνοντας ωστόσο πως, πρόκειται για μια μη πιστοποιημένη Παιδική Χαρά, στην οποία οι υπηρεσίες του δήμου, δεν μπορούν να παρέμβουν και ακόμα και αυτοί που επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν εκεί, πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάνουν με δική τους ευθύνη. «Αυτό λέει ο Νόμος, κι εμείς ως Δήμος Πύργου, όπως είναι γνωστό, έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για την εγκατάσταση πιστοποιημένων Παιδικών Χαρών».

Εξάλλου, όσον αφορά το θέμα του κλαδέματος των επικίνδυνων πευκών, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» επεσήμανε ότι το Δασαρχείο Πύργου έχει δώσει άδεια στο παρελθόν για κλάδεμα και κοπή επικίνδυνων δέντρων στη συγκεκριμένη Παιδική Χαρά και για κάθε αντίστοιχο χώρο που παίζουν παιδιά, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια και να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά. «Αυτή τη στιγμή, αίτημα δεν έχουμε. Αν υπάρχει πρόβλημα από δέντρο που έπεσε αυτές τις ημέρες, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, την οποία όμως δεν έχουμε μέχρι στιγμής», σημείωσε ο κ.Λάττας, εξηγώντας μάλιστα πως, στο παρελθόν, το Δασαρχείο έχει πάρει θέση και εις βάρος του, στο θέμα των Παιδικών Χαρών, ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ κανένα παιδί.

Όλη η επικαιρότητα