Ηλεία

Σπιάτζα: Η διάβρωση δεν αφήνει τίποτα όρθιο…

Ακούστε το άρθρο

Εντονότερο και πιο επικίνδυνο, με το πέρασμα του χρόνου, γίνεται το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής στην περιοχή της Σπιάτζας, της πιο κοντινής παραλίας στον Πύργο.

Η κακοκαιρία πριν τα Χριστούγεννα και οι -ισχυρής εντάσεως- άνεμοι «φούσκωσαν» τη θάλασσα που βγήκε ορμητικά στη στεριά πλημμυρίζοντας πολλά σπίτια και «τρώγοντας» περισσότερο τους ήδη κατεστραμμένους δρόμους…

Είναι γεγονός πως από τις αρχές του 2019 (σ.σ. οπότε είχαμε επισκεφθεί πάλι την ίδια περιοχή), το επίπεδο της διάβρωσης έχει αυξηθεί αρκετά με αποτέλεσμα πολλές από τις (αυθαίρετες) παραθαλάσσιες κατοικίες να έχουν καταστραφεί…

Η κακοκαιρία πριν τα Χριστούγεννα είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή της «Γυφτοπάναινας» με μεγάλες ποσότητες θαλάσσιας άμμου να εισβάλλει σε αυλές σπιτιών μαζί με φερτά υλικά… Σε μια άλλη περίπτωση διαμένοντες σε σπίτι αναγκάστηκαν να μαζέψουν την οικοσκευή τους και να το εγκαταλείψουν αφού είναι θέμα χρόνου να το «πάρει» η θάλασσα…

«Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 που βρισκόμαστε εδώ η θάλασσα έχει μπει μέσα στην παραλία πολλές εκατοντάδες μέτρα. Έχει ήδη καταπιεί τρείς σειρές σπιτιών και τώρα έχει φτάσει στην τέταρτη. Ο δρόμος που υπήρχε έχει κοπεί. Ορισμένοι τοποθετούν μπροστά από τα σπίτια τους τσιμεντένιους όγκους από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών… έτσι προστατεύουν μεν τα δικά τους, οδηγούν σε πιο γρήγορη καταστροφή τα διπλανά. Αλλά και τα δικά τους σπίτια δεν θα γλυτώσουν την καταστροφή αργά ή γρήγορα», τονίζει μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Στην ακτογραμμή από την Σπιάτζα έως την περιοχή της «Γυφτοπάναινας», όπου παρατηρείται πιο έντονα το φαινόμενο της διάβρωσης υπάρχουν αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τις παραθαλάσσιες κατοικίες για μόνιμη διαμονή. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν με το φόβο ότι δεν θα αργήσει νάρθει η στιγμή που η θάλασσα θα «καταπιεί» και το δικό τους σπίτι…

«Υπάρχουν πολλοί που έχουν βάλει πωλητήρια στα σπίτια τους αλλά κανείς δεν βρίσκει αγοραστή αφού όλοι γνωρίζουν τι γίνεται με την διάβρωση. Πολλοί θέλουν να φύγουν όμως δεν μπορούν αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να το κάνουν», τονίζει ένας ακόμα κάτοικος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του…

«Που είναι όμως το Κράτος; Τα σπίτια είναι αυθαίρετα, πλην όμως οι ιδιοκτήτες πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ», αναρωτιέται ένας άλλος κάτοικος της περιοχής…

Όπως ήδη έχει δημοσιευθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, και όπως αναφέρουν επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών αναφέρουν, το πιο ευάλωτο στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κομμάτι της παράκτιας ζώνης είναι οι ακτές σε δέλτα ποταμών, όπως και η περιοχή της «Γυφτοπάναινας», που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις εκβολές του Αλφειού. Στοιχεία που εντείνουν το φαινόμενο της διάβρωσης είναι η παρακράτηση των φερτών υλικών στο φράγμα του Αλφειού καθώς και οι αμμοχαλικοληψίες στο ίδιο ποτάμι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αρνητικά σενάρια των ερευνών περίπου τα 2/3 των ελληνικών ακτών κινδυνεύουν να αποκλειστούν πλήρως, σε περίπτωση μη προσαρμογής και αντιμετώπισης στο φαινόμενο της διάβρωσης.

Όλη η επικαιρότητα