Ηλεία Σαν Σήμερα

Σπήλιος Κάρτας: «Σα να μην πέρασε μια μέρα…»

Ακούστε το άρθρο

Ο Σπήλιος Κάρτας είναι από τα πιο τραγικά πρόσωπα της φονικής πυρκαγιάς του 2007. Μέσα σε λίγα λεπτά  έχασε τα τέσσερα ανίψια του -την Αγγελική, τη Μαρία, την Αναστασία και τον Κωνσταντίνο- την αδερφή του Αθανασία και τον αδερφό του Χαρίλαο! Δέκα χρόνια, μας λέει ο ίδιος, παραμένουν ζωντανές στη μνήμη του εκείνες οι δραματικές ώρες

-Ειδική Έκδοση: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2007-

Η ημέρα αυτή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Για εμάς κάθε μέρα είναι σαν τις 24 Αυγούστου του 2007. Ήταν η μέρα που το χωριό μας καταστράφηκε, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που χάσαμε. Στην αδελφή μου, στα τέσσερα ανίψια μου, στον αδελφό μου. Η εικόνα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες, είναι τόσο ζωντανή στο μυαλό μας, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε.», μας επισημαίνει με τον πόνο να είναι ακόμη ζωγραφισμένος στο προσωπό του.

Ο κ. Κάρτας δεν κρύβει την απογοήτευση  του και για την αδιαφορία που επέδειξε η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια. «Αν και πέρασε η οδυνηρή εκείνη πυρκαγιά, ο τόπος μας συνεχίζει να μαστίζεται από προβλήματα, όπως είναι το ανύπαρκτο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν υπήρξε η δέουσα μέριμνα στα ζητήματα αυτά, ενώ το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να λειτουργεί. Επίσης, η οδοποιϊα του χωριού φέρει σοβαρές φθορές. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η Δημοτική Αρχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε φέρουν ευθύνη και οι κάτοικοι του χωριού, μια και δόθηκαν πολλά χρήματα τα οποία καταχράστηκαν πολλοί.  Δίχως την ιδιωτική πρωτοβουλία, το χωριό μας θα βρισκόταν στην αφάνεια. Ως συγγενής ων θυμάτων, με θλίβει τρομερά το γεγονός ότι δεν υπήρξε τόσος ζήλος να αποτρέψουμε την ανθρώπινη απώλεια, όσο στο να γίνουμε κερδοσκόποι. Δυστυχώς, έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί.»

Όλη η επικαιρότητα