Αγροτικά Πολιτική

Σπήλιος Λιβανός για μπλόκα: Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή

Σε συνέντευξη προς τους Σωτήρη Ξενάκη και Μπάγια Αντωνοπούλου ο κ. Λιβανός κάλεσε σε «εξαντλητικό διάλογο» τους αγρότες.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στο Olympia Forum.
Ακούστε το άρθρο

Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Σε συνέντευξη προς τους Σωτήρη Ξενάκη και Μπάγια Αντωνοπούλου ο κ. Λιβανός κάλεσε σε «εξαντλητικό διάλογο» τους αγρότες που είναι στα μπλόκα, κάτι το οποίο, όπως υπενθύμισε κάνει όπου κι αν πηγαίνει στην Ελλάδα και ανέφερε τα παραδείγματα αυτής της εβδομάδας που επισκέφθηκε τον Μαραθώνα, τη Λακωνία και την Αργολίδα, περιοχές που είχαν υποστεί καταστροφές από τον παγετό. Και τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ και τα συντονιστικά όργανα όλων όσων διαμαρτύρονται για να καθίσουμε να κάνουμε μια εξαντλητική συζήτηση και να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα ούτε οι αγρότες, ούτε ο μέσος Έλληνας».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο συγκρούσεων με τα ΜΑΤ στο μπλόκο της Νίκαιας, ο  ΥπΑΑΤ είπε:

«Ξέρετε τη μετριοπάθεια αυτής της κυβέρνησης. Εχω ήδη συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι σαφές ότι η Αστυνομία είναι εκεί ,όχι για να έρθει σε ρήξη με τους παραγωγούς, προς Θεού!  Είναι εκεί για να διαφυλάξει την κυκλοφορία, την νομιμότητα. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να διαμαρτύρεται χωρίς να ταλαιπωρεί και να δημιουργεί προβλήματα στην υπόλοιπη κοινωνία, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό οδηγεί σε ζούγκλα, όταν φυσικά ο διάλογος είναι συνέχεια “πάνω στο τραπέζι”».

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ η πλειοψηφία των αγροτών δεν βρίσκεται στα μπλόκα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στο κόστος παραγωγής και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους στηρίξει.

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για έξοδο από την ΕΕ και την ΚΑΠ προέρχονται από την «αγωνιστική διάθεση» του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν δεν τολμά να μπει σε αυτόν τον διάλογο, καθώς η εποχή της διακυβέρνησής του ήταν πολύ σκληρή για τους αγρότες.

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τα οποία κάποιοι χαρακτήρισαν «ασπιρίνες», ο ΥπΑΑΤ είπε ότι είναι φυσικό οι αγρότες να ζητούν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δίδυμη κρίση (κλιματική και ενεργειακή) αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών.

Σε ερώτηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχε ανακοινωθεί, διευκρίνισε ότι συμπεριελήφθη στις ανακοινώσεις γιατί τώρα εκδόθηκε η κανονιστική απόφαση και γιατί τώρα υπήρχε η δυνατότητα δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν θα κοπεί κανένας λογαριασμός μέχρι να γίνουν οι συμψηφισμοί με την επιδότηση κατά 80% έως τον Δεκέμβριο της ρήτρα αναπροσαρμογής και κατά 50% για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε και στα λοιπά μέτρα, δηλαδή στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και στην επιδότηση κατά 7% επί του τζίρου, καθώς και στη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% στο 6% και τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί με σταθερότητα και σοβαρότητα να στηρίξει όσο μπορεί τους αγρότες.

Όλη η επικαιρότητα