Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σπίτι «κόπηκε» στη μέση στην Παλιόχωρα!

spiti.jpg
Ακούστε το άρθρο
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ιδιοκτήτες σπιτιού σε παραλία της Παλιόχωρας (νότια της εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου), καθώς μέσα σε λίγα λεπτά κόπηκε στα δύο και πλέον στέκεται στον αέρα!


Όπως εξήγησαν, το βράδυ της Κυριακής έδωσαν άνιση μάχη με τα κύματα, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ ποτέ δεν πίστευαν ότι ένα σπίτι ηλικίας άνω των 100 ετών, που άντεξε τόσα, μέσα σε λίγα λεπτά θα άνοιγε στα δύο. Πολλά, δε, μέρη του δαπέδου έχουν υποχωρήσει και η θάλασσα έχει μετατρέψει το σπίτι σε πλωτό.
 
Το χώρο επισκέφθηκε συνεργείο μηχανικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που κατέγραψε τις ζημιές, ενώ οι ιδιοκτήτες της οικίας σοκαρισμένοι δηλώνουν έτοιμοι να το ξαναφτιάξουν, αλλά ζητούν από τους υπευθύνους να κάνουν ό,τι δεν έκαναν και έφθασαν σε αυτό το σημείο. Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει τις Αρχές για την όλη επικινδυνότητα.
 
Το συμβάν έρχεται να προστεθεί στις ζημιές που έχουν υποστεί οικίες και επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή , ενώ τα δύο σημεία απέχουν μερικές μόνο εκατοντάδες μέτρα. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε μετατόπιση της ακτής, με αποτέλεσμα το κύμα κυριολεκτικά να μπαίνει στα σπίτια, ενώ οι κάτοικοι το μόνο που ζητούν είναι έργα για να σωθούν οι περιουσίες τους.
Για το τελευταίο συμβάν μίλησε ο ιδιοκτήτης Μάνος Καφές. Ο ίδιος θεωρεί λανθασμένο τον τρόπο κατασκευής των κυματοθραστών, αφού το κύμα φέρνει τα υλικά από το νότο προς το βορρά, κίνηση που η θάλασσα κάνει συνέχεια.
Και συμπλήρωσε: «Να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια η παραλία ήταν 10 μέτρα πιο μέσα από το σπίτι. Το όλο πρόβλημα ξεκίνησε, όταν έγιναν οι πρώτες αμμοληψίες, με αποτέλεσμα η θάλασσα να φέρνει λιγότερο υλικό, και το αποκορύφωμα ήταν η δημιουργία “των ποδιών” στην περιοχή. Ενώ έπρεπε να κατασκευαστούν από μέσα προς τα έξω, συνέβη το αντίθετο, έτσι πλέον στην ακτή δε γίνεται να φθάνει υλικό από τη θάλασσα, αφού αποτελεί εμπόδιο και το πόδι που κατασκευάστηκε σε γειτονικό κολπίσκο.
 
Εμείς αυτό που ζητούσαμε, αλλά μας αγνόησαν, ήταν να γίνουν τα έργα, όμως να ξεκινήσουν από μέσα και σταδιακά να δημιουργούν το κάθε πόδι, αφού συσσωρευόταν υλικό, κάτι μάλιστα που θα συνέφερε οικονομικά, αφού η ίδια η θάλασσα θα συγκέντρωνε υλικό. Πλέον αυτό που ζητάμε είναι να γίνει στη θάλασσα κάτι σαν νησάκι με πέτρες, που θα μειώνει την ένταση των κυμάτων και, φυσικά, στην παραλία να ρίξουν βράχους για να την προστατέψουν».
 
 
Πηγή: tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα