Οικονομία

Στα 119 ευρώ οι εισφορές αγροτών το 2020, αυξημένες κατά 8% το 2022

Ακούστε το άρθρο

Κλειδώνει στα 119 ευρώ για το 2020, τα 121 για το 2021 και τα 124 ευρώ για το 2022 η κατώτατη εισφορά κύριας σύνταξης και υγείας για τους αγρότες, όπως προβλέπει το ανανεωμένο σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η αύξηση είναι της τάξης του 4,3% για το επόμενο έτος, ενώ ως το 2022 συγκριτικά με τα 114 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, η αύξηση ξεπερνά το 8%.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στις εισφορές τόσο των μισθωτών όσο των μη μισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις  κατευθύνσεις αναφορικά με τις μεταβολές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Κατρούγκαλου.

Ανακούφιση στον αγροτικό κόσμο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε προκληθεί  έντονη ανησυχία  στους  αγρότες , αφού σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από  πηγές του Υπουργείου, εξεταζόταν σοβαρά η αύξηση της  ελάχιστης  γενική εισφοράς  στα  220 ευρώ μηνιαίος.

Ένα ποσό δυσβάσταχτο για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας και όχι μόνο, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολή οικονομική περίοδο.

Αυτό επιβεβαιώνει και με τις δηλώσεις του ο  πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση στις εισφορές των αγροτών θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην συνέχιση της δραστηριότητας τους.

«Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας και στις ασφαλιστικές εισφορές του. Αν ίσχυε το ποσό που ακουγόταν όλο το προηγούμενο διάστημα τότε θα μιλούσαμε για την ταφόπλακα του αγροτικού επαγγέλματος .

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά από αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής και θα ισχύσουν αυτές τουλάχιστον οι μικρές αυξήσεις, στις μηνιαίες εισφορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου ο οποίος τονίζει ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν πρέπει να  γίνει καμία αύξηση στην μηνιαία  ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ, που αυτή την στιγμή ανέρχεται στα  114,67 ευρώ/ µήνα, δηλαδή 1.376,04 ευρώ ετησίως.

«Αν ισχύσουν  όλα αυτά που γράφονται για μεγάλες  αυξήσεις ,   δεν πρόκειται να καταβληθούν οι εισφορές  από κανέναν. Οι αγρότες μας είναι στα όρια τους.

Χρειαζόμαστε τους αγρότες μας στα χωράφια τους και τους νέους μας στην παραγωγή μας.»

Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό για τους αγρότες

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, οι εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας για τους αγρότες (ασφαλισμένους τέως ΟΓΑ) προβλέπουν ότι για το 2020, οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας από 119 ευρώ/μήνα (σ.σ. κατώτατες εισφορές ή 1η κλίμακα) έως 319 ευρώ (6η κλίμακα).

Το 2021 θα πληρώνουν από 121 ευρώ /μήνα (κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα) έως 326 ευρώ/μήνα (έκτη κλίμακα).

Το 2022 οι αγρότες θα πληρώνουν από 124 ευρώ/μήνα (κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα) έως 334 ευρώ/μήνα (έκτη κλίμακα).

Η πρώτη κλίμακα (σ.σ. κατώτατες εισφορές) θα είναι υποχρεωτική για όλους τους αγρότες. Όποιος επιθυμεί, κάθε χρόνο, μπορεί να αλλάζει κλίμακα. Οι υψηλότερες κλίμακες θα οδηγούν σε υψηλότερες κύριες συντάξεις. Στην δεύτερη κλάση ΕΦΚΑ αγροτών η εισφορά θα είναι 143, 146 και 148 ευρώ το μήνα για τα τρία επόμενα έτη, όπως προαναφέραμε. Στην τρίτη κλάση τα ποσά είναι 171, 174 και 178, στην τέταρτη 205, 210 και 214, στην πέμπτη κλάση 246, 251 και 256 ευρώ το μήνα και στην τελευταία θα είναι 319, 326 και 334 ευρώ ανά μήνα.

Όλη η επικαιρότητα