Οικονομία

Στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

trapezes.jpeg

Στα 15,9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες.


Συνακόλουθα όπως εκτιμά σε ανακοίνωση του την Παρασκευή, τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες στο τρίτο πακέτο βοήθειας, είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες. 

Αστάθμητος παράγοντας αποτελεί ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Και τούτο διότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος σε ολόκληρη την ΕΕ, για τον λογιστικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου. 

Η Fitch επισημαίνει ότι εισροή μέχρι 25 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων είναι σημαντική, καθώς το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 88% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου στο 
Αναλύσαμε δύο σενάρια ακραίων καταστάσεων. 

Η Fitch έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με δύο υποθετικά σενάρια.

Το πρώτο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΣΕΒΑ, ο οποίος είναι και ο πλέον ¨σκληρός” η οποία είναι πιο σκληρή από ό, τι το που χρησιμοποιούνται Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ. .

Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης του1 5,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα