Ηλεία

Στα 2,5 εκ. ευρώ οι οφειλές στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων!

Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει πλέον ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων, εξαιτίας της μη ανταπόκρισης των αρδευτών οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά.

Ο Οργανισμός λειτουργεί οριακά και η αρδευτική περίοδος για το έτος 2018 κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εάν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις

Παρά τις εκκλήσεις, τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που έκανε ο Οργανισμός η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδενική και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Στον αέρα και η ρύθμιση με τη ΔΕΗ

Οι οφειλές των αρδευτών απέναντι στον Οργανισμό αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου ο ΤΟΕΒ κατάφερε να εισπράξει μόλις 11.500 ευρώ!

Από την στιγμή που ο Οργανισμός δεν εισπράττει, αδυνατεί και να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις και από πάνω κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη και οι οφειλές που έχει απέναντι στην ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι είχε γίνει ρύθμιση, τελικά δεν κατέστη εφικτό να εξυπηρετηθεί αφού δεν γίνονται εισπράξεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς ότι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να λειτουργήσει ο Οργανισμός και δεν προκαλούν καμία έκπληξη τα λόγια του προέδρου: «Σηκώνω τα χέρια ψηλά, είμαι πρόθυμος και να παραιτηθώ εάν θεωρεί κάποιος άλλος ότι μπορεί να έρθει και να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Στην ΔΟΥ οι οφειλές

Ο ΤΟΕΒ προχωρά στην λήψη μέτρων σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί και να συνεχίσει την λειτουργία του και με σχετικές ανακοινώσεις γνωστοποιεί τις επόμενες κινήσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι η διοίκηση του Οργανισμού δεν φέρει καμία ευθύνη για την πιθανή μη έναρξη ή έκβαση της αρδευτικής περιόδου 2018,λόγω των συσσωρευμένων οφειλών προς την ΔΕΗ και τον ΓΟΕΒ.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την βεβαίωση των οφειλών των αρδευτών απευθείας στην ΔΟΥ, άνευ μηνύσεων, με σκοπό την άμεση και καλύτερη εισπραξιμότητα.

«Πλέον όλες οι οφειλές θα πάνε στην Εφορία, αυτή είναι η νομότυπη διαδικασία και αυτό θα κάνουμε, δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και παραμένει άλυτο. Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση γιατί δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος σε τίποτα. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και με καλή πρόθεση, με ρυθμίσεις, δεν υπάρχει καθόλου ανταπόκριση και η ρύθμιση με την ΔΕΗ εκ των πραγμάτων τινάχτηκε στον αέρα» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, η ΔΕΗ διέκοψε την ρύθμιση οφειλών μέσα στο καλοκαίρι του 2017, λόγω αδυναμίας του Οργανισμού αποπληρωμής χρεών, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την προηγούμενη όσο και την επόμενη αρδευτική περίοδο έτους 2018.

Γι’ αυτό και ο Οργανισμός κάνει μία ύστατη προσπάθεια και καλείς τα μέλη να προσέλθουν άμεσα και να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα αφαιρεθούν οι βάνες και ο Οργανισμός θα προβεί στις νόμιμες κυρώσεις όπως προαναφέρθηκε.

Επίσης, οι ενοικιαστές- καλλιεργητές πριν προβούν στην ενοικίαση αγροτεμαχίων θα πρέπει να μεταβαίνουν στον Οργανισμό για να ενημερώνονται για τις οφειλές των αγροτεμαχίων προς ενοικίαση. Ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι αγροτεμάχια τα οποία παρουσιάζουν οφειλές προς τον Οργανισμό δεν θα λαμβάνουν νερό.

Εγκατάσταση καρτοβανών

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιαννόπουλος, ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να δώσει λύση μέσα από την εγκατάσταση καρτοβανών σε κάποια αντλιοστάσια, με σκοπό την προείσπραξη χρημάτων για να προχωρήσουν οι καλλιέργειες αλλά και για εξοικονόμηση νερού, γιατί παρατηρείται κατασπατάληση. Βέβαια, με δεδομένο ότι το κόστος είναι υψηλό, η διαδικασία θα προχωρήσει δοκιμαστικά σε πρώτη φάση και εάν έχει αποτελέσματα θα επεκταθεί, με σκοπό την διάσωση του Οργανισμού.

Όλη η επικαιρότητα