Categories: Ηλεία

Στα 7.312 τα συνολικά καμένα στρέμματα στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Share

Στις καμένες εκτάσεις του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων συνέχισαν να βρίσκονται για τέταρτη συνεχή μέρα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες παρά τον πλήρη έλεγχο του μετώπου παραμένουν στην περιοχή και συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης σε διάφορα σημεία.

Οι επίγειες δυνάμεις «χτενίζουν» στην κυριολεξία την περιοχή και επιχειρούν πόντο-πόντο στο μέτωπο, μην επιτρέποντας ακόμα και στον παραμικρό καπνό να αναπτυχθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως για ακόμα μια ημέρα τα εναέρια πραγματοποίησαν ρίψεις σε σημεία που ήταν δύσκολα για τις επίγειες δυνάμεις, καθώς και όπου αλλού χρειαζόταν.

Η καμένη έκταση από τον Copernicus

Συνολικά στα 7.312 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης εκτιμήθηκε από την υπηρεσία Copernicus η ζημιά από την  πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής σε Μακρίσια, Κρέστενα, Γρύλλο, Βρίνα και Σκιλλουντία. Η εκτίμηση της υπηρεσίας να σημειώσουμε πως είναι πολύ κοντά στην αρχική εκτίμηση του Δασάρχη Ολυμπίας Βασίλη Γιακουμή, ο οποίος είχε κάνει λόγο για περίπου 8.000 στρέμματα. Μάλιστα από τη συνολική αυτή έκταση, περίπου τα 6.300 έχουν υποστεί καταστροφή και τα υπόλοιπα 1.000 επηρεάστηκαν σημαντικά.

Σύμφωνα με τις πυροσβεστικές  αρχές, η πυρκαγιά περιορίστηκε το πρώτο 8ωρο και οριοθετήθηκε σε λιγότερο από 16 ώρες, ενώ η ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών της Δυτικής Ελλάδας απέδωσε καρπούς καθώς το πρωί της περασμένης Δευτέρας 25 Ιουλίου δεν υπήρχαν ενεργές εστίες εκτός της οριοθετημένης περιοχής.

Αποκατάσταση υδροδότησης

Τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν μετρούν τις «πληγές» τους και προσπαθούν σιγά-σιγά να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα μετά το κακό που τους συνέβη. Ωστόσο πέραν των καμένων εκτάσεων, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν αυτό της διακοπής υδροδότησης εδώ και τρεις ημέρες, με ορισμένες κοινότητες να μην έχουν νερό.

Για το ζήτημα αυτό προχώρησε σε ενημέρωση ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, που τόνισε πως πλέον έχει αποκατασταθεί η ύδρευση σε όλες τις κοινότητες. Μάλιστα σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε η κοινότητα των Κρεστένων, αφού είχαν καεί όλα τα υπέργεια συστήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προσπάθειες του δήμου που με βυτιοφόρα του μοιράζοντας εμφιαλωμένα νερά σε όλους. Πρόσθεσε δε πως η Σκιλλουντία είχε πρόβλημα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ενώ Γρύλλος, Βρίνα και το βόρειο τμήμα της Κρέστενας δεν είχαν καθόλου. «Όλα τα συστήματα πλέον λειτουργούν κανονικά. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει κάποιο μεμονωμένο πρόβλημα, να ενημερωθεί ο δήμος ώστε να στείλει τεχνικούς να το αποκαταστήσουν», δήλωσε κλείνοντας.

Δύσκολες μέρες

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ήδη επιβαρυμένες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας σήμερα και αύριο. Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η αναμενόμενη ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.