Ελλάδα Ηλεία

Στα άδυτα της Μόριας Λέσβου: Ο Βασίλης Ροδόπουλος από τον Πύργο μας ξεναγεί

Ακούστε το άρθρο

Γυρίζοντας το ημερολόγιο 8 με 9 χρόνια πίσω, τίποτε σήμερα δε θυμίζει την τότε ήσυχη ζωή της μικρής όμορφης και γραφικής Μόριας Λέσβου, με τους 1.164 μόνιμους κατοίκους που είχε τότε και τους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονταν ετησίως, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Μόρια μέσα σε μια νύχτα έγινε ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς χωριό της Ελλάδας όχι για τις ομορφιές του ή το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, τμήμα του οποίου διασώζεται μέχρι σήμερα, αλλά επειδή εκεί λειτουργεί τα τελευταία χρόνια το «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων».

Οι υποδομές του συγκεκριμένου κέντρου είναι πλέον για 3.500 άτομα, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός ξεπερνά τις 20.000.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας  οι συνθήκες κράτησης στη δομή είναι εξαιρετικά δύσκολες, όνειρο και επιθυμία τους είναι να φύγουν από τη χώρα μας κάτι που φαίνεται να αργεί.

Η όλη κατάσταση προκαλεί εκνευρισμό και επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών και συμπλοκές με χρήση μαχαιριών, ενώ δε λείπουν και οι απόπειρες αυτοκτονίας και αρκετοί έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί στο Αιγαίο από το να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια, είναι μερικές από τις αναφορές που γίνονται στον διεθνή τύπο για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής λόγω των συνθηκών διαβίωσης.

Κάποιοι λένε ότι τα ΜΜΕ δε λένε όλοι την αλήθεια στον κόσμο, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι τα ΜΜΕ είναι υπερβολικά και τραγικοποιούν την όλη κατάσταση. Εμείς εντοπίσαμε έναν Πυργιώτη που ζει και εργάζεται εκεί για περισσότερα από 10 χρόνια.

Είναι ο Βασίλης Ροδόπουλος που μιλά αποκλειστικά στην εφημ. Πατρίς για όλα όσα ζει στη Μόρια της Λέσβου…

Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες σήμερα στη Μόρια  

Oι ρυθμοί του νησιού που άλλαξαν με την τεράστια εισροή μεταναστών και η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων όπως μας διηγείται ο κ. Βασίλης Ροδόπουλος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών διαταράχθηκε από τη μακρά παραμονή και συμβίωση των 70 τουλάχιστον διαφορετικών φυλών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τις διενέξεις μεταξύ τους οι οποίες συχνά οδηγούνται και σε γενικευμένες συγκρούσεις και εξεγέρσεις.Τα μαχαιρώματα μεταξύ τους είναι συχνό φαινόμενο.Ήδη τον πρώτο μήνα του 2020 έχουμε δύο ανθρωποκτονίες μεταναστών, συνέχισε ο κ. Ροδόπουλος  με ασήμαντο κίνητρο όπως η κλοπή κινητού. Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το οποίο έχει επιδοθεί σε εκατοντάδες κλοπές τόσο στα χωριά γύρω από το καμπ της Μόριας όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης.Το γεγονός ότι η πόλη της Μυτιλήνης βρίσκεται μόλις 10 χλμ από τη  Μόρια καθώς επίσης και η συχνή συγκοινωνία επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών να μετακινείται καθημερινά στην πόλη όπου και εκεί ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζουν έντονα παραβατική συμπεριφορά με κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, ναρκωτικά κ.α. Την όλη κατάσταση βέβαια εκμεταλλεύονται και ημεδαποί πρόσθεσε.   Όσο για το πώς δέχτηκαν όλους τους μετανάστες οι κάτοικοι του νησιού μας είπε «Οι κάτοικοι του νησιού αρχικά, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα επέδειξαν φιλοξενία και ανοχή προκειμένου να βοηθήσουν, γι αυτό και δέχθηκαν τη δημιουργία του καμπ της Μόριας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο από 3.500 ατόμα να διαμένουν άνω των 20.000 οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει σε παρακείμενους ελαιώνες και αγροκτήματα δημιουργώντας ουσιαστικά μια κωμόπολη. Ο συνωστισμός όλων αυτών των ανθρώπων, ο εγκλωβισμός τους στο νησί, η αφερεγγυότητα και η ασυνέπεια της εκάστοτε κυβέρνησης καθώς και η έξαρση της εγκληματικότητας έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις.

Τουριστική καταστροφή

Όσο για τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής,τη συμβίωση μαζί τους αλλά και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό ο κ. Ροδόπουλος μας είπε χαρακτηριστικά «Λόγω του μεγάλου αριθμού τους δημιουργείται συνωστισμός και πολλά προβλήματα σε διάφορες υπηρεσίες Νοσοκομείο, καταστήματα κτλ. Είναι σαν δυο ξένοι κόσμοι, χωρίς κανένα σημείο επαφής να ζουν και να κινούνται στον ίδιο χώρο.

Σχετικά με την αστυνόμευση θέλω να επισημάνω ότι αν και διανύουμε ήδη τον έκτο χρόνο όπου αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό η ενίσχυση που έχουμε τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή.

Το ίδιο ισχύει και με το Λιμενικό Σώμα καθώς και με την Πυροσβεστικη Υπηρεσία του νησιού. Οι μοναδικές αστυνομικές υπηρεσίες που ενισχύονται ουσιαστικά είναι όσες βρίσκονται στο καμπ της Μόριας. Το νησί της Λέσβου λόγω των πολλών  μοναστηριών και εκκλησιών στηριζόταν κυρίως στον θρησκευτικό τουρισμό. Η εικόνα όμως που έχει δημιουργηθεί έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και τον τομέα αυτό. Έτσι πλέον οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι και ο τουρισμός ουσιαστικά δεν υφίσταται στο νησί.

Τέλος ο κ. Ροδόπουλος με όλα ζει εκεί καθημερινά αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να κατασκευαστεί κλειστή δομή στο Επιτάλιο λέγοντας «Ο Πύργος είναι ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζουν οι γονείς μου και επισκέπτομαι συχνά. Οπότε εκτός από τη γνώση και την εμπειρία που έχω για το μεταναστευτικό  έχω γνώση και για την πόλη μου. Πιστεύω ότι δεν είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Ούτε οι εγκαταστάσεις είναι κατάλληλες, ούτε οι υπηρεσίες είναι κατάλληλα στελεχωμένες και δεν υπάρχει εμπειρία και τεχνογνωσία.  Θεωρώ πως τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία μία τέτοια κίνηση θα είναι πάρα πολλά με πρώτο τον τουρισμό που τα  τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης.

Θέλω να επισημάνω ότι η προσπάθεια μεταφοράς μεταναστών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση είναι σπασμωδικές κινήσεις και στην ουσία θα μεταφέρουν το πρόβλημα στην ενδοχώρα.

Το μεταναστευτικό είναι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με πολλές προεκτάσεις που αφορά και αγγίζει όλη την Ευρώπη ,αλλά οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής ταλανίζουν μόνο τη χώρα μας. .

Όλη η επικαιρότητα