Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

Στα αζήτητα τα προϊόντα στη λαϊκή αγορά Αμαλιάδας!

Ψώνια με μέτρο και προϊόντα ακόμη και 50 λεπτών το κιλό στα αζήτητα, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας.

Μια εικόνα που δεν είναι σημερινή αλλά αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών, των χρόνων της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα πάντα ακόμη και τα βασικά αγαθά, τα προϊόντα της αγροτιάς που μαζεύονται από τα χωράφια για να φτάσουν φρέσκα στους καταναλωτές, μόνο που πολλές φορές γίνονται τροφή για τα ζώα αφού παραμένουν απούλητα!

Η λαϊκή αγορά της Αμαλιάδας ήταν σημείο αναφοράς επί σειρά ετών και μπορεί και σήμερα να παραμένει σημείο αναφοράς με την διαφορά όμως ότι έχει μετατραπεί σε χώρο για βόλτα χάνοντας την αγοραστική της αξία, αφού οι καταναλωτές δυσκολεύονται να ψωνίσουν και τα πιο φθηνά προϊόντα.

 Ψάχνουν τα πιο φθηνά

Η ποιότητα των προϊόντων τις περισσότερες φορές είναι δευτερεύουσας σημασίας, αφού οι καταναλωτές αναζητούν τα πιο φθηνά αγροτικά προϊόντα και οι παραγωγοί- πωλητές αναρωτιούνται ‘πόσο πιο φθηνά πια…’.

Οι πάγκοι στήνονται κάθε πρωί Σαββάτου με ποικιλία και αφθονία προϊόντων, δεν είναι λίγες οι φορές όμως που η ώρα περνά και τα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στην θέση τους, αφού τα ψώνια είναι λιγοστά.

Οι πωλητές βλέπουν ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται και υπολογίζουν ακόμη και τα λίγα ευρώ. Όσοι πωλητές είναι και οι ίδιοι παραγωγοί προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όσοι δεν είναι δυσκολεύονται αλλά το προσπαθούν για να μπορέσουν να διατηρήσουν την πελατεία τους σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εικόνα δεν διαφοροποιείται και όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…

 Τροφή στα ζώα

Οι περισσότερες τιμές των προϊόντων κυμαίνονται από 50 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, αλλά και πάλι οι καταναλωτές δεν βγαίνουν… Όπως λένε οι παραγωγοί, πολλές φορές φεύγουν τα μεσημέρια χωρίς να έχουν καταφέρει να πουλήσουν ούτε τα μισά τους προϊόντα και με δεδομένο ότι πρόκειται για ευπαθή προϊόντα που δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αναγκάζονται και τα ρίχνουν για τροφή στα ζώα τους γιατί διαφορετικά πρέπει να τα πετάξουν στα σκουπίδια.

Το μεροκάματο λιγοστό και στην τσέπη τους δεν μένει τίποτα πλέον, αφού οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες, τα έξοδα καλλιέργειας υψηλά, η εφορία τους έχει τσακίσει και συνήθως είναι χρεωμένοι.

Ωστόσο, αυτό έμαθαν να κάνουν και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν για όσο αντέξουν, καλούν όμως τους καταναλωτές να επισκέπτονται την λαϊκή, να τους προτιμούν, να επιλέγουν προϊόντα που είναι ποιοτικά για να ξέρουν τι τρώνε και ελπίζουν ότι ίσως, κάποια στιγμή, ίσως κάτι αλλάξει…

Περικλής Νικολάου

«Ο κόσμος έρχεται με άδειες τσέπες, θέλει να ψωνίσει να φάει, αλλά δεν έχει. Βλέπω τον κόσμο που παλαιότερα γελούσε και τώρα οι άνθρωποι περπατούν και κουβεντιάζουν μόνοι τους, βρίζουν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση. Εμείς έχουμε τις τιμές των προϊόντων όσο πιο χαμηλά γίνεται και πολλές φορές φεύγουμε τα προϊόντα απούλητα και τα τρώνε τα γουρούνια. Και ότι λεφτά μαζέψουμε από αυτά που θα πουλήσουμε φεύγουν στις υποχρεώσεις και μένω και χρεωμένος».

Ηλίας Κρινάς

«Είμαι σαράντα χρόνια στην λαϊκή της Αμαλιάδας και πλέον είναι μία λαϊκή με πληθώρα προϊόντων και πολλούς παραγωγούς αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος από όλες τις πλευρές και ευδοκιμεί το παρεμπόριο εις βάρος των παραγωγών. Η δουλειά έχει πέσει σε ένα βαθμό, κυρίως γι’ αυτούς που δεν παράγουν. Εγώ που είμαι γνήσιος παραγωγός και έχω πιο φθηνά πράγματα είμαι σχετικά ικανοποιημένος, γιατί ο κόσμος ψάχνει το φθηνό προϊόν. Πολλές φορές στην λαϊκή ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι ξοδεύει, αλλά το συνειδητοποιούν στο σπίτι».

Γιώργος Φωτόπουλος

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν υπάρχουν λεφτά, υπάρχει φτώχεια στον κόσμο. Τα προϊόντα τα πουλάμε τσάμπα, 50 λεπτά και 1 ευρώ το κιλό αλλά δυσκολεύονται να ψωνίσουν. Τα ψώνια είναι μετρημένα και η λαϊκή πλέον κρατάει κανά δυο ώρες, μετά ο κόσμος φεύγει. Και εμείς, γυρίζουμε τα προϊόντα πίσω και τα πετάμε στα πουλιά. Δεν έχουμε να πληρώσουμε τα έξοδά μας, η εφορία μας κυνηγά και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Στο τέλος θα πάμε φυλακή».

Πέτρος Ζούγουρας

«Ο κόσμος είναι συγκρατημένος, θέλει να ζωντανέψει, θέλει να ψωνίσει αλλά κάτι τον συγκρατεί. Όλοι ψάχνουν το πιο φθηνό και πολλές φορές παραβλέπουν την ποιότητα. Μονίμως τα προϊόντα μένουν απούλητα. Φορτωμένοι ερχόμαστε και φορτωμένοι φεύγουμε και βελτίωση δεν βλέπω. Είμαι 35 χρόνια λαϊκατζής και ποτέ δεν είδα τον καταναλωτή να είναι έτσι».

Νίκος Βασιλακόπουλος

«Εγώ δεν έχω παράπονο από τον κόσμο, παλεύω και δουλεύω. Έρχομαι από την Τρίπολη με δικά μου προϊόντα και τα επιλέγει ο κόσμος. Πρέπει να έχουμε ποιοτικά προϊόντα για να είναι και ανταγωνιστικά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την λαϊκή και να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Νίκος Γιαννόπουλος

«Τα πράγματα είναι πεσμένα λόγω της οικονομικής κρίσης. Όλα έχουν αλλάξει και για εμάς είναι δύσκολα γιατί έχουν αυξηθεί τα έξοδα της καλλιέργειας, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές. Εγώ για παράδειγμα όταν ψωνίζουν και πρέπει να πληρώσουν 2,10 ή 2,20 ευρώ, θα τους κρατήσω 2 ευρώ για να μπορέσουν να ψωνίσουν και εγώ να πουλήσω. Αλλά πολλές φορές γυρίζουμε τα μεσημέρια με τα πράγματα απούλητα».

Όλη η επικαιρότητα