Οικονομία

Στα «χαρτιά» παραμένει ο προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ρύθμιση που προβλέπει το προοδευτικό κτίσιμο του ακατάσχετου λογαριασμού για όσους έχουν υποστεί κατάσχεση και επιδιώκουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τη φορολογική διοίκηση να έχει ψηφιστεί από τις 15 Μαΐου, ωστόσο ακόμη παραμένει στα «χαρτιά».

Για να ενεργοποιηθεί η νέα διαδικασία, που οδηγεί σε σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, θα πρέπει να εκδοθεί από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕΓιώργο Πιτσιλή απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής.

Η σχετική απόφαση θα καθορίζει την ακριβή κλιμάκωση των συντελεστών με βάση τους οποίους θα προκύπτει το ποσό που θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα από τον λογαριασμό κάθε οφειλέτη, ανάλογα με την πρόοδο στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων των οφειλών του.

Οι διατάξεις που ψήφισε η Βουλή προβλέπουν ότι το όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο (άθροισμα) θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους και συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση, θα μπορούν να κινήσουν ανετότερα τον δεσμευμένο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ωστόσο, για να κτιστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός δεν προϋποθέτεται μόνον να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων, αλλά και να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί και το θέμα της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη συμπλήρωση και την υποβολή των αιτήσεων περιορισμού της κατάσχεσης. Η εφαρμογή θα λειτουργεί στο σύστημα Τaxisnet.

via

Όλη η επικαιρότητα