Βιβλίο

Στα ελληνικά το βραβευμένο βιβλίο «Ο ποταμός της μνήμης»

book.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Ο ποταμός της μνήμης» του Ρίτσαρντ Πάουερς κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο National Book Award.

Μετά από ένα τρομερό αυτοκινητικό ατύχημα ο Μαρκ παύει να αναγνωρίζει την αδελφή του, πιστεύοντας πως την έχουν αντικαταστήσει με μια σωσία του. Η περίπτωσή του διαγιγνώσκεται: σύνδρομο Κάπγκρας. Απελπισμένη η Κάριν, η αδελφή του Μαρκ, ζητάει την αρωγή του Τζέραλντ Βέμπερ, διάσημου νευρολόγου κι επιτυχημένου συγγραφέα βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ό,τι θα μάθει ο Βέμπερ για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αντιμέτωπος με τούτη τη σπάνια περίπτωση, θα τον αλλάξει για πάντα.

Το μυθιστόρημα του αμερικανού Ρίτσαρντ Πάουερς «Ο ποταμός της μνήμης» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας» κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά, σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου. 

«Ο ποταμός της μνήμης», που κέρδισε το βραβείο National Book Award και ήταν υποψήφιο για το Pulitzer Prize for Fiction, έχει ήρωα έναν άνδρα δίχως μνήμη, ύστερα από ένα τραγικό ατύχημα, κι έναν ποταμό που κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες αποδημητικά πουλιά. 
 Με φόντο την τεράστια αποδημία των καναδικών γερανών στον ποταμό Πλατ, στη Νεμπράσκα, αφηγείται την ιστορία ενός νέου άντρα, του Μαρκ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα επιτεύγματα, τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα της σύγχρονης νευροεπιστήμης.

Οι γερανοί δεν μαζεύονται στη Νεμπράσκα τώρα

«… Οι γερανοί δεν μαζεύονται στη Νεμπράσκα τώρα. Ο Πλατ δεν είναι πια μεγάλος φθινοπωρινός σταθμός. Τα πουλιά σταθμεύουν μόνο για λίγο και σε μικρές ομάδες. Η μητέρα δασκαλεύει τον νεαρό, οδηγώντας τον ούτε δέκα γιάρδες μακριά από κει που αυτή και το ταίρι της είχαν κουρνιάσει, λίγες γιάρδες μακριά από το σημείο όπου αναποδογύρισε το φορτηγό. Προχωράει στην πλατωσιά του φθινοπωριάτικου ποταμού έτοιμη να συναντήσει το ταίρι της ξανά, εδώ, στις πλεξούδες του ποταμού, στο αιώνιο τώρα του ζωικού χρόνου, στο χάρτη χωρίς άκρες.

Αλλά το ταίρι της δεν είναι ούτε εδώ. Νιώθει φόβο ξανά, ανακαλώντας εκείνο το αρχαίο συμβάν, το τραύμα της περασμένης άνοιξης. Κάτι άσχημο συνέβη κάποτε εδώ, τόσο θορυβώδες και θανάσιμο όσο το νέο μοιραίο κακό. Σαν πρόβλεψη, εκείνη η θολή ενόχληση στο μυαλό του χηρεμένου θηλυκού γερανού είναι ό,τι απομένει απ’ ό,τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Όλες οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων έχουν χαθεί στο παρόν των ζώων. Κανένας δεν μπορεί να πει τι έχει ίσως δει ένα πουλί, τι ίσως θυμάται.

Η νευρικότητά της περνάει και στο φετινό νεαρό πουλί. Η ανησυχία της του μεταδίδεται κάνοντάς το να πηδήσει, να τινάξει τα πόδια στον άδειο αέρα γύρω. Τα ερετικά του φτερά απλώνονται σαν τεντωμένα δάχτυλα. Ο λαιμός του καμπυλώνει, και κρώζει κάνοντας με τον κρωγμό του τον αέρα να πήξει. Ρίχνει φύλλα πάνω από την καμπυλωτή του ράχη, κυρτώνοντας και μαζεύοντας τις φτερούγες του. Και για πρώτη από χίλιες φορές στη ζωή του, χορεύει. Στο σκοτάδι που πέφτει, άλλα είδη ίσως εσφαλμένα το περνούσαν αυτό για έκσταση….»

Ο φυσικός που έγινε συγγραφέας 

Ο Ρίτσαρντ Πάουερς γεννήθηκε το 1957 στο Έβανστον του Ιλινόις. Σπούδασε φυσική, σύντομα όμως αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Σήμερα διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Το πρώτο μυθιστόρημά του Three farmers on their way to the dance (Τρεις αγρότες καθ’ οδόν για το χορό) εκδόθηκε το 1985. Έκτοτε έγραψε και δημοσίευσε πολλά μυθιστορήματα. ΤοOperation wandering soul (Επιχείρηση περιπλανώμενη ψυχή), που γράφτηκε κατά την παραμονή του στο Κέμπριτζ, ήταν υποψήφιο για το National Book Award το 1993.

Έχει βραβευτεί για τα βιβλία του, μεταξύ άλλων με το Lannan Literary Award και το James Fenimore Cooper Prize for Historical Fiction. Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους «πέντε συγγραφείς της δεκαετίας» από το περιοδικό Esquire το 1993. ΤοThe Time of Our Singing κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις της Εστίας, με τίτλο «Ο καιρός των τραγουδιών μας» (Εστία 2006).

«Ο ποταμός της μνήμης», κέρδισε το βραβείο National Book Award και ήταν υποψήφιο για το Pulitzer Prize for Fiction.

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Σειρά: Ξένη Λογοτεχνία

Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2014

Σελ. 580, 14 x 20.5, τιμή: 25 ευρώ  

Πηγή: thetoc.gr



Όλη η επικαιρότητα