Ηλεία

Στα «λευκά» Ανδρίτσαινα – Φιγαλεία

10906007_860714137324327_2558153466647088675_n.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πυκνό χιόνι πέφτει από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας στα 1.130μ υψόμετρο.    Ο Ναός και η γύρω περιοχή μέσα σε λίγη ώρα καλύφθηκαν από ένα πυκνό στρώμα χιονιού το οποίο σε μερικά σημεία φτάνει τους 20 πόντους.

   Σύμφωνα με πληροφορίες του ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, το πρωί υπήρξαν προβλήματα και σε κάποια σημεία χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες, ωστόσο άμεσα στο σημείο έφθασε εκχιονιστικό μηχάνημα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων όπου συνέβαλε  στο να ανοίξει τον οδικό άξονα από και προς Ανδρίτσαινα αλλά και προς Φιγαλεία. Μάλιστα η χιονόπτωση ήταν τόσο πυκνή που ανάγκασε τους φύλακες του Ναού να κλείσουν τον Αρχαιολογικό Χώρο με σκοπό να μην αποκλειστούν εκεί σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -5οC.

Σε αναμονή του χιονιά

 

   Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο χιονιάς δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στα ορεινά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και ειδικότερα στην Δ.Ε Λαμπείας. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, η εμπειρία των ανθρώπων της περιοχής «προέβλεπε» ότι μέσα στη νύχτα, το χιονόνερο θα μετατραπεί σε χιόνι και ότι θα ξημερώσει…άσπρη ημέρα. Ο δήμος πάντως είναι έτοιμος, έχει ήδη στη διάθεσή του 50 τόνους αλατιού (σ.σ. τους 25 τους προμηθεύτηκε χθες), ένα γκρέιντερ και ένα jcb σε επιφυλακή ενώ έχει επικοινωνήσει και με τους συναρμόδιες υπηρεσίες, για τον συντονισμό των δράσεων, σε περίπτωση χιονιού.

Εγκλωβισμένοι                                                                              

Απίστευτο κυκλοφοριακό χάος έχει προκληθεί στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Καλαμάτας, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης που πλήττει -κυρίως- την Αρκαδία.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον υποχρεωτικές για την κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της Αρκαδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας ενώ σε αρκετά σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Στο ύψος της Νεμέας, τα αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα για πάνω από δυόμισι ώρες ενώ όπως κατήγγειλαν Ηλείοι οδηγοί στο patrisnews.com, θα κινηθούν νομικά κατά του «Μορέα», καθώς καταλογίζουν ελλιπή μέτρα πρόληψης για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και ανεπαρκή αστυνομική δύναμη.

Ο δρόμος Πύργου-Τριπόλεως είναι ανοιχτός από τις 5 το απόγευμα αλλά από την Καρκαλού και μετά είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την αποφυγή ατυχήματος.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Διαδοχικά κύματα ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσουν  τις επόμενες μέρες, κυρίως τα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημειώνει ότι η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως το Ιόνιο και την δυτική Πελοπόννησο.

Στα νησιά του Ιονίου, στις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και κατά τόπους στα δυτικά ορεινά, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πλημμυρικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση την Τετάρτη 8/10.

Νάνσυ Σπυροπούλου

Παναγιώτης Παυλόπουλος 

Όλη η επικαιρότητα