WEB tv Ηλεία Πολιτική

Στα Νοσοκομεία Πύργου & Αμαλιάδας ο Νίκος Καραθανασόπουλος (pics/vid)

«Υποστελεχωμένες οι δομές και μεγάλα τα κενά με ευθύνη των κυβερνώντων»
Ακούστε το άρθρο

Περιοδεία στα νοσοκομεία της Ηλείας και συναντήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος / Παν. Πεντάζος

Την υποστελέχωση του νοσοκομείου Πύργου από το οποίο λείπουν πολλοί ιατροί σε διάφορες ειδικότητες, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε λόγω και των παραιτήσεων 16 γιατρών το τελευταίο διάστημα, λόγω των συνθηκών εντατικοποίησης της εργασίας εν μέσω μάλιστα πανδημίας, διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφθηκε την Τετάρτη, το Νοσοκομείο Πύργου, αμέσως μετά από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, στο πλαίσιο των επισκέψεων στα νοσοκομεία του Ν. Ηλείας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και αποτελούμενο από την Λυδία Καραθανασοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Επιτροπής Δυτικής Ελλάδας, την Φωτεινή Τσώλου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και τον Χρήστο Γιάνναρο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δ. Ελλάδας και γραμματέα της Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου με επικεφαλής την πρόεδρο Μαλβίνα Κερερέ και τον Γ.Γ. του Σωματείου Παναγιώτη Μυλωνά.

Όπως ενημέρωσαν τον Ν. Καραθανασόπουλο, μόνο δύο μόνιμοι ιατροί υπάρχουν στην Παθολογική Κλινική και έτσι καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις, ενώ χαρακτήρισαν απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας.

Νίκος Καραθανασόπουλος: «Σχεδιάγραμμα συγχώνευσης»

Ο βουλευτής στάθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία, την οποία και χαρακτήρισε αντιλαϊκή, ενώ τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας υγείας. Η τέταρτη (4η) φάση πανδημίας ήδη έχει …φορτώσει τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε συνθήκες όχι οριακές, αλλά κατάρρευσης.

Το διαπιστώσαμε αυτό με το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, το οποίο επί της ουσίας λειτουργεί ως κέντρο υγείας με τις αποσπάσεις προσωπικού, νοσηλευτών και γιατρών για Νοσοκομείο του Πύργου, πού και αυτό βρίσκεται στα όριά του και τα έχει ξεπεράσει. Και αυτό αφού και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν υπάρχουν και γιατί αξιοποιήθηκε η καθολικότητα του εμβολιασμού ως μέσο αντεργατικό, για να υπάρξουν αναστολές στην εργασία των υγειονομικών, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ένα μέτρο το οποίο είναι απαράδεκτο, βαθύτατα αντιεργατικό και ικανοποιεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για να συγχωνευτούν νοσοκομειακές μονάδες και κλινικές, αλλά και ταυτόχρονα να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του δημόσιου τομέα υγείας, μέσω της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Επίσης καταγγέλλουμε την κατάσταση που υπάρχει και στο κέντρο υγείας των Κρεστένων, όπου ανακοινώθηκε ότι δεν θα κάνουν για τρεις μέρες εφημερία, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, τα δικαιώματα υγείας είναι πρώτης προτεραιότητας.

Μαλβίνα Κερερέ: «Πολλά τα προβλήματα»

Όπως βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, προσωπικό από τα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και της Κρέστενας, έρχεται στον δικό μας τον φορέα. Επίσης σοβαρό θέμα είναι οι συμβάσεις αναστολής εργασίας που έχουν πάρει κάποιοι συνάδελφοί μας, ενώ συζητήσαμε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου θα έρθουν εταιρείες και θα αναλάβουν τον τομέα της φύλαξης, της καθαριότητας, της διοίκησης, του τεχνικού προσωπικού, ακόμα και του εργαστηριακού τομέα. Όλα αυτά θα τα παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες».

«Προδιαγεγραμμένο “έγκλημα” για ιδιωτικοποίηση της Υγείας!»

Σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες του Νοσοκομείου Αμαλιάδας –  ενδεχομένως στην πιο δύσκολη –  επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης την Νοσηλευτική Μονάδα ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Κόμματος και στελέχη της Ηλείας.

Ο κ. Καραθανασόπουλος βρέθηκε στην Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου, η οποία παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένη και με τα ιατρικά μηχανήματα δωρεάς του κ. Ανδρέα Παπαδάκου, παραμένει… κλειδωμένη, μιας και  γενικότερα η νοσηλευτική μονάδα έχει αποδεκατιστεί από προσωπικό, που έτσι κι αλλιώς χρειάζονταν προσλήψεις για να αναπτυχθεί και να μπορέσει να λειτουργήσει.

Σε αυτό στάθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Καραθανασόπουλο και για τις τελευταίες εξελίξεις με τις νέες μετακινήσεις προσωπικού.

Του βουλευτή ενημέρωση και ο γιατρός κ. Φώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι έχει να γίνει πρόσληψη από το 2011!

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «Στην πρώτη γραμμή» η αναγκαιότητα αναβάθμισης

Ο κ. Καραθανασόπουλος μίλησε για προμελετημένη απαξίωση των εγκαταστάσεων, του προσωπικού και γενικότερα του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα «ανοίξουν» διάπλατα τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον λαό.

«Βρισκόμαστε σε μια πτέρυγα, στην νέα πτέρυγα, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» από την μεριά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Ιδιαίτερα της σημερινής που σε συνθήκες πανδημίας, αντί να φροντίσει να «θωρακίσει» και να ενισχύσει τα νοσοκομεία, μετατρέπει το νοσοκομείο σε κέντρο υγείας που και έτσι λειτουργεί οριακά, ενώ εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες κόσμου στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να «προχωρήσουν» τα σχέδια της κυβέρνησης και θα πρέπει και οι υγειονομικοί και ο λαός της περιοχής να αντισταθούν ώστε να μην κλείσει το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, γιατί αυτό θα σημαίνει υπερσυσσώρευση στο νοσοκομείο Πύργου και κατάρρευση και αυτού του νοσοκομείου, το οποίο με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν γιατρούς π.χ. από Πάτρα, Τρίπολη, για να καλύψουν έκτακτες καταστάσεις.

Στην «πρώτη γραμμή» πρέπει να παραμείνει η αναγκαιότητα αναβάθμισης, μέσα από προσλήψεις στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και να μην «αξιοποιηθεί» ως μοχλός – με διάφορα προσχήματα – και δοθεί η νέα πτέρυγα σε ιδιώτες, με την όποια μορφή, η οποία έχει υπερσύγχρονα μηχανήματα και ουσιαστικά είναι πλήρως εξοπλισμένη…», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο κ. Καραθανασόπουλος και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, είχε στη συνέχεια συνάντηση και με την αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου. Από την Ηλεία τον βουλευτή του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, συνόδευαν ο κ. Χρήστος Γιάνναρος από την ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ και την Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου, ο κ. Άγγελος Κολόσακας από την Λαϊκή Συσπείρωση Ήλιδας, το μέλος κ. Γιώργος Καραπάνος κ.α.

«Πλέον δεν είναι ούτε Περιφερειακό Ιατρείο!»

Γ ια οριακές καταστάσεις μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Καραθανασόπουλο.

Ο κ. Σωτηρόπουλος μίλησε για απαξίωση της δομής και των εργαζομένων, οι οποίοι όπως είπε έχουν γίνει «μπαλάκι», όχι μόνο προς το νοσοκομείο Πύργου, αλλά όπου χρειάζεται… «Ενημερώσαμε τον κ. Καραθανασόπουλο και για τις τελευταίες εξελίξεις, με τις μετακινήσεις προσωπικού και την κατάσταση που επικρατεί. Κάναμε μια αυτοψία στο χώρο της νέας πτέρυγας, ώστε να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται και με το «κλειδί στο χέρι», εφόσον δεν έχουμε καμία ανάπτυξη προσωπικού και επιστροφής των μετακινημένων γιατρών, θα καταλήξει είτε σε ερήμωση είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά εμείς τα καταγγέλλουμε. Είμαστε υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας δωρεάν για όλο το λαό και σε αυτή τη θέση έχουμε την συμπαράσταση του ΚΚΕ και των προοδευτικών δυνάμεων…».

Ο κ. Σωτηρόπουλος, απάντησε και σε ερωτήσεις της εφ. «Πατρίς» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί πλέον στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, αλλά και την μετακίνηση στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς για μια εβδομάδα της ήδη μετακινημένης στο νοσοκομείο Πύργου αναισθησιολόγου, σε μια συγκυρία, που προχθές προκηρύχθηκαν θέσεις – για μια ακόμη φορά- όπου περιλαμβάνεται και ειδικότητα αναισθησιολόγου. «Το νοσοκομείο σήμερα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Τα προγράμματα βγαίνουν με το «ζόρι». Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαθέσεις να πάρουν κι άλλο προσωπικό. Είναι σαν το βαρέλι να μην έχει πάτο. Αντιλαμβάνεστε, ότι περιμένουμε και νέες μετακινήσεις. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν σταματάμε, δεν υποστέλλουμε την «σημαία», αλλά πρέπει και η τοπική κοινωνία, επιτέλους και ο δήμος και οι τοπικοί φορείς να αναλογιστούν την κατάσταση και να πάρουν πρωτοβουλίες.

Οι εργαζόμενοι και μόνο σε αυτή την περίπτωση, δεν φτάνουν. Το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλιάδας δεν προορίζεται μόνο για το νοσοκομείο Πύργου. Το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλιάδας είναι προς διάθεση, όπου χρειαστεί. Αυτό είναι. Κλείσανε μια δομή για να έχουν έτοιμο προσωπικό προς μετακίνηση για όπου χρειάζεται να καλύπτουν κενά.

Περιμένουμε συμπαράσταση των αρχών, διαφορετικά θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας έχει πλέον τελειώσει. Απλά, να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι είναι νοσοκομείο. Δεν είναι πλέον ούτε περιφερειακό ιατρείο.

Όλη η επικαιρότητα