WEB tv Ηλεία Πολιτική

Επίσκεψη Γκάγκα στην Ηλεία: Γιατί ο νομός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Άγονη Περιοχή» – Αυτοψία στα Νοσοκομεία μας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ήρθε χθες στην Ηλεία.
Ακούστε το άρθρο

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ήρθε χθες στην Ηλεία για να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να ακούσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους φορείς υγείας της, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ηλεία δεν πρόκειται να χαρακτηριστεί «Άγονη Περιοχή Κατηγορίας Α’», σε αντίθεση με τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε απάντησή του προς τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Παράλληλα η αν. υπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή υγείας και ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο και πλήρες νοσοκομείο στην Ηλεία.

Η αρχή από τα Κρέστενα

Η επίσκεψη της κ.Γκάγκα στο νομό μας ξεκίνησε από το Νοσοκομείο Κρεστένων. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, συνοδευόμενη από το διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ.Γιάννη Καρβέλη και το βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κ.Ανδρέα Νικολακόπουλο, έφθασε στα Κρέστενα λίγο μετά τις 9.30 το πρωί και στο νοσοκομείο την υποδέχθηκαν ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείο Ηλείας κ.Χρήστος Χριστόπουλος και ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων κ.Σάκης Μπαλιούκος. Η αναπληρώτρια υπουργός ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου όπου και συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές. Μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση του νοσοκομείου, αφού ρώτησε για τον αριθμό των νοσηλειών και τα περιστατικά που υπάρχουν στο νοσοκομείο, ενώ φρόντισε να μάθει και για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην περιοχή από το οποίο έμεινε πολύ ευχαριστημένη, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς στα Κρέστενα πραγματοποιούνται 150-200 εμβολιασμοί ημερησίως.

«Αυτοψία» και ευρεία σύσκεψη στον Πύργο

Κάτι παραπάνω από 1,5 ώρα διήρκησε η επίσκεψη της κ.Γκάγκα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είδε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του νοσοκομείου, μένοντας στο τέλος απόλυτα ευχαριστημένη τόσο από τις εγκαταστάσεις όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στη βιβλιοθήκη του νοσοκομείου με τη συμμετοχή των συνεργατών της, του διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ κ.Γιάννη Καρβέλη, του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας κ.κ Γιαννικούλη και Τσαούση, καθώς και των κυβερνητικών βουλευτών του νομού κ.κ Τζαβάρα και Νικολακόπουλο.

«Τα θέματα που έχουμε είναι η καλή Πρωτοβάθμια που θα πρέπει να υπάρχει σε όλο το Νομό αλλά και η στήριξη της Νοσηλευτικής Μονάδας στην Ηλεία που είναι επίσης πολύ σημαντικό. Έχουμε συνεχώς συζητήσεις με τους διοικητές, το προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων, τους βουλευτές περιοχές, τους ιατρικούς συλλόγους για να βρούμε την καλύτερη λύση. Νομίζω ότι η αίσθηση όλων είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε υποστηρίζοντας το κεντρικό νοσοκομείο και συνεχίζοντας σε όλες τις άλλες μονάδες φροντίδας υγείας. Η εντύπωση μου είναι πολύ καλή και η προθυμία που βλέπω γύρω μου είναι εξαιρετική και θα έχουμε πολύ σύντομα καλές λύσεις για το νομό» δήλωσε η κ.Γκάγκα μετά το τέλος της σύσκεψης. Ερωτηθείσα για τον αν Ηλεία θα μετατραπεί σε «Άγονη Περιοχή Κατηγορίας Α’», απάντησε ότι «είναι παραλογισμός μια περιοχή εύφορη και τουριστική, όπως είναι η Ηλεία, να χαρακτηριστεί άγονη, όταν σκεφτούμε ότι για παράδειγμα η άλλη άγονη περιοχή είναι το Καστελλόριζο. Πριν φτάσουμε να σκεφτούμε άγονες περιοχές, πρέπει να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και πως μπορούμε να τα λύσουμε καλύτερα με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Υπάρχουν σκέψεις και για την παροχή κινήτρων. Πρέπει όμως να βρούμε λύσεις που να δίνουν στους γιατρούς επαγγελματική ευχαρίστηση στον τόπο δουλειάς και στην Ηλεία οι συνθήκες εργασίας είναι εξαιρετικές όπως και οι δομές, εάν υπάρχει συναδελφικότητα γίνεται η δουλειά καλά και υπάρχει μια ικανοποίηση. Θέλουμε να προκηρύξουμε θέσεις λίγο διαφορετικά  και θα τα δείτε τα σχέδια».

Όσον αφορά την ύπαρξη και τη λειτουργία τριών νοσοκομείων στο νομό η κ.Γκάγκα έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του υπουργείου για ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Ηλεία, αυτό του Πύργου, δηλώνοντας πως «νομίζω ότι συμφωνεί όλη η κοινωνία εδώ για ένα νοσοκομείο. Δεν είμαστε σε θέση να στελεχώσουμε άμεσα όλα τα νοσοκομεία και όλοι συμφωνήσαν και απάντησαν για το νοσοκομείο του Πύργου. Άρα ξεκινάμε τη στελέχωση από εδώ. Μπορώ να δεσμευθώ ότι θέλουμε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις μονάδες, άρα θα υπάρχει η αντιμετώπιση και για συνταγογράφηση και για τα χρόνια νοσήματα και για τα επείγοντα στις μονάδες υγείας. Η στελέχωση όμως για την πλήρη λειτουργία θα ξεκινήσει από εδώ και θα πάμε βήμα- βήμα».

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» σχετικά με τις φήμες περί ιδιωτικοποίησης μονάδων στην περιοχή και την αναστολή των υγειονομικών, η κ.Γκάγκα απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης κάποιας μονάδας στην Ηλεία. Το να μη δουλεύει κάποιος που είναι ανεμβολίαστους σε χώρο υψηλού φορτίου ήταν μια απόφαση που πήρε πολιτεία για προστασία ιδίων και ασθενών. Αυτή είναι η απόφαση πολιτείας».  Ακόμα υπογράμμισε ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων  παρατείνονται έως 31/12/22 και θα ξεκινήσουν σύντομα και οι διορισμοί για τις μόνιμες θέσεις γιατρών.

Αξιοποίηση της νέας πτέρυγας

Τελευταίος σταθμός της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας ήταν το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου την υποδέχθηκε ο διοικητής του Γ.Ν Ηλείας κ.Χριστόπουλος μαζί με την αναπληρώτρια διοικήτρια κ.Αγγελάκου. Στην Αμαλιάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της διοίκησης με τη συμμετοχή και του δημάρχου Ηλίδας κ.Γιάννη Λυμπέρη. Στην ίδια σύσκεψη πήραν το λόγο γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, που μίλησαν για τα προβλήματα αλλά και για τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για τον μέλλον του. Η κ.Γκάγκα ξεναγήθηκε σε όλους του χώρους και φυσικά είδε από κοντά και τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, η οποία εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητη.

Στις δηλώσεις της από την Αμαλιάδα η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου της Αμαλιάδας θέλουμε να αποδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και θα αποδοθεί πολύ σύντομα σαν ΤΕΠ καινούργιο, γιατί αυτό το χρειάζονται και οι ασθενείς και το προσωπικό, που εργάζεται σε όχι και τόσο καλές συνθήκες εργασίας. Και με το δήμαρχο κ.Λυμπέρη και με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ δεσμευόμαστε ότι θα ανοίξει πάρα πολύ σύντομα και ο πληθυσμός όλος θα έχει πολύ καλά επείγοντα στην περιοχή μαζί με τις συνταγογραφήσεις. Άρα αυτό για εμάς είναι η απόλυτη προτεραιότητα.»

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα, η κ.Γκάγκα συνέστησε την προσοχή όλων για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, γιατί όπως είπε «τα κρούσματα είναι καθημερινά πολλά και οι μολύνσεις θα φθάσουν σε συμπολίτες μας που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». Ωστόσο άφησε και μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον. «Τα πράγματα θα βελτιωθούν γρήγορα, θα μπούμε σε κανονικότητα, όμως πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαμαρτυρία υγειονομικών στο Γ.Ν Ηλείας

Με πλακάτ και συνθήµατα υποδέχθηκαν έξω από το Γενικό Νοσοκοµείο Ηλείας την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, οι µη εµβολιασµένοι υγειονοµικοί που βρίσκονται σε αναστολή.

Οι διαµαρτυρόµενοι υγειονοµικοί παρέµειναν στην είσοδο του νοσοκοµείου, φωνάζοντας συνθήµατα, καθ’ όλη την παρουσία της κ. Γκάγκα στο νοσοκοµείο του Πύργου, ενώ από την πλευρά της η αν. υπουργός δε συνοµίλησε µαζί τους, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αποχώρησή της.

Οι υγειονοµικοί που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εµβολιαστεί, τόνισαν ότι οι χειρισµοί της κυβέρνησης είναι εκδικητικοί, ειδικά σε µια δύσκολη περίοδο, τόσο οικονοµικά όσο και στον τοµέα της υγείας, αφού τα νοσοκοµεία είναι γεµάτα από ασθενείς µε κορωνοϊό και η έλλειψη γιατρών παραµένει ακόµα πρόβληµα, την ίδια στιγµή που χιλιάδες υγειονοµικοί βρίσκονται σε αναστολή.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα