Ηλεία

Στα όπλα οι κυνηγοί από Δευτέρα!

Ακούστε το άρθρο

“Στα όπλα” οι κυνηγοί από αύριο καθώς ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2018-2019, που θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου 2018 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Η έκδοση αδειών έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι κυνηγοί έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για τις εξορμήσεις τους και τις πρώτες τουφεκιές.

Αν και η οικονομική κρίση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι όσοι έχουν ως χόμπι το κυνήγι βρίσκουν τρόπο να ανταποκριθούν και να εξασκήσουν την μεγάλη τους αγάπη, καθώς το ζητούμενο δεν είναι καθ’ αυτό το θήραμα αλλά η επαφή με την φύση και η όλη διαδικασία της προετοιμασίας και της εξόρμησης…

Σαφώς έχουν μειωθεί οι σπατάλες και είναι πιο μετρημένα τα έξοδα που γίνονται, παρ’ όλα αυτά πριν τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο έχουν ξεκινήσει οι εξορμήσεις στα καταστήματα με είδη κυνηγίου στην Αμαλιάδα, για τις απαραίτητες πρώτες προμήθειες σε εξοπλισμό, κυνηγετικά όπλα και φυσίγγια.

Επί της ουσίας, στην παρούσα φάση γίνονται συμπληρώματα, αφού κάποιοι έχουν υπόλοιπα από την περσινή χρονιά, και σταδιακά όσο θα προχωρά η κυνηγετική περίοδος θα γίνουν και οι περισσότερες προμήθειες.

Τα περισσότερα έξοδα καλούνται να κάνουν οι νέοι κυνηγοί, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα, ωστόσο αρκετοί δανείζονται από πατεράδες και γνωστούς για να ρίξουν τις πρώτες τουφεκιές τους.

Ο κ. Τάκης Λυμπερόπουλος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με είδη κυνηγίου, επισκευές όπλων και στρατιωτικά είδη στην Αμαλιάδα, επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση αγοράζουν κυρίως ρούχα και φυσίγγια οι νέοι κυνηγοί και μικρότερη ζήτηση έχουν τα κυνηγετικά όπλα, καθώς το κόστος είναι υψηλό και επιλέγουν να δανειστούν, ενώ παλιοί και νέοι κυνηγοί δίνουν μεγάλο βάρος στην συντήρηση των παλιών όπλων.

Να σημειωθεί ότι το κόστος για ένα καλό καινούργιο όπλο (τύπου Beretta) κυμαίνεται στα 800 ευρώ και για ένα μεταχειρισμένο το κόστος κυμαίνεται από 400 έως 600 ευρώ.

Ένας νέος κυνηγός για να είναι πλήρως εξοπλισμένος θα πρέπει να ξοδέψει περίπου 1000 ευρώ. Για να προμηθευτεί ένας κυνηγός τα απολύτως απαραίτητα (μποτάκια, παντελόνι, χιτώνιο- γιλέκο, καπέλο) θα πρέπει να διαθέσει περίπου 100 ευρώ, ενώ τα φυσίγγια, το κουτί των 25 φυσιγγίων ξεκινά από 6,50 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα.

Ο κ. Λυμπερόπουλος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας, γιατί κυνήγι χωρίς να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας δεν νοείται…

Μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε ότι ένας καλός κυνηγός πρωτίστως πρέπει να έχει γνώσεις και να γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας, να έχει προμηθευτεί ένα καλό όπλο το οποίο εκτός από αποτέλεσμα πρέπει να του παρέχει και ασφάλεια, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να γίνει θανάσιμο εργαλείο, και να διαθέτει καλό εξοπλισμό- ρουχισμό, που θα τον προφυλάσσει από τις αντίξοες συνθήκες.

Και βέβαια, οι κυνηγοί δεν θα πρέπει να ξεχνούν το πορτοκαλί γιλέκο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ασφάλειά τους. «Δεν πάμε για μάχη, στο κυνήγι πάμε για να διασκεδάσουμε. Δίνω μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας, γιατί κάθε χρόνο έχουμε πολλά ατυχήματα. Δεν χρειάζονται επιπολαιότητες και πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί με το όπλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπερόπουλος και ευχήθηκε καλά κυνήγια.

 

«Κώδικας Δεοντολογίας»

Με δεδομένο ότι από αύριο ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος, οι κυνηγοί πρέπει να τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας που έχει ως εξής:

  1. Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους. Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς. Πρέπει να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.
  2. Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.
  1. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία. Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα, αλλά και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.
  1. Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.
  1. Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα .
  1. Σεβόμαστε τον ορειβάτη, τον περιηγητή, τον εκδρομέα, τον συν-κυνηγό. Όλοι έχουν δικαίωμα επαφής με τη φύση. Φαινόμενα τοπικισμού πρέπει να καταδικάζονται.
  1. Σεβόμαστε το θήραμα. Ο σεβασμός στο θήραμα είναι βασικό κυνηγετικό αξίωμα το οποίο δείχνει και το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας που χαρακτηρίζει κάθε κυνηγό. Αναγνωρίζουμε το είδος του θηράματος πριν πατήσουμε τη σκανδάλη. Δεν πυροβολούμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του θηράματος και εάν η απόσταση βολής δεν είναι κατάλληλη.
  1. Το κυνήγι είναι και άθλημα, και επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απόκτηση παιδείας. Διεξάγεται κάτω από συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες, που ορίζονται από την Πολιτεία και επιπλέον υπόκειται και σε ποιοτικούς περιορισμούς και την κυνηγετική ηθική που επιβάλλονται από την ατομική συνείδηση και την κυνηγετική παιδεία του κάθε κυνηγού.  Δεν πρέπει το κυνήγι να μεταβάλλεται, καθ οιονδήποτε τρόπο, σε μέσο εκτόνωσης και επίδειξης.

Όλη η επικαιρότητα