Ηλεία

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οι επιχειρηματίες της Ηλείας – «Λουκέτα» και κατακόρυφη πτώση τζίρου

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα σοβαρά σημάδια της οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα μας εξαιτίας
της πανδημίας αρχίζουν σταδιακά να γίνονται ορατά. Η εστίαση αργοπεθαίνει και όσο τα καταστήματα δεν ανοίγουν τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα «λουκέτα».

Στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε Πύργο και Αμαλιάδα τουλάχιστον 7 μαγαζιά έχουν κλείσει άλλοι για δεκαπέντε μέρες άλλοι για ένα μήνα, για
διαφορετικούς λόγους το καθένα, με τους επαγγελματίες να μην είναι σίγουροι αν θα ξανανοίξουν και πότε. Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ηλεία, καθώς από περιοχή σε περιοχή και σχεδόν καθημερινά ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ αναγκάζονται να σταματήσουν προσωρινά τη λειτουργία των καταστημάτων τους, εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως λένε στην εφ. «Πατρίς» ιδιοκτήτες καφέ κι εστιατορίων, σημαντικό ρόλο στο λουκέτο που βάζουν τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης στην Ηλεία, αποτελεί η νόσηση με κόβιντ εργαζομένων καταστημάτων αυτών ενώ σημαντικός παράγοντας και ίσως πιο «ισχυρός» από όλους είναι η έλλειψη πελατών καθώς πολύς κόσμος αποφεύγει να καθίσει σε τραπέζι λόγω φόβου για την διασπορά του ιού. Ένας άλλος λόγος είναι η έλλειψη εξωτερικού χώρου ή τα περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα που διαθέτουν γεγονός που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία τους.

Στο «χείλος του γκρεμού»

Στο τεράστιο πλήγμα που δέχεται η εστίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι το 50% των επιχειρήσεων βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του «λουκέτου».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», υπογράμμισε, ειδικότερα, ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτεία η υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων, κάτι ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

«Κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης του κλάδου, επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, ούτε ενοίκια, ούτε αναστολές υποχρεώσεων πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων, ούτε ενίσχυση περαιτέρω της επιδότησης του αυξημένου κόστους της ενέργειας από το 50% στο 75%, που κατά την άποψή του αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υφίσταται σήμερα».

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο, αναφέρει ο κ. Καββαθάς, είναι οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες, άλλωστε, όπως υποστηρίζει, το δημοσιονομικό κόστος είναι διαχειρίσιμο οικονομικά.

Η εστίαση «αργοπεθαίνει» στην Ηλεία

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρχουν αρκετά λουκέτα σε καταστήματα. Αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που έχουν πάρει, πολλά μαγαζιά είναι κλειστά και αυτά που είναι ανοιχτά η πτώση της δουλειάς τους είναι στο 70%. Έχουν χαθεί όλο αυτό το διάστημα κοντά στα 4 δισ. από την εστίαση. Είναι χρήματα που όσο και να βοηθήσει το κράτος δεν καλύπτονται. Και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση στην ενέργεια όπως και αύξηση όλων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής.

«Η εστίαση δεν φταίει για όλα»

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διόνυσος», αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που χρειάζονται οι επαγγελματίες του χώρου προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους το επόμενο διάστημα και την μετά πανδημία εποχή. Ζητούν από την Κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξή τους και ειδικά για τους επαγγελματίες εκείνους που αυτή τη στιγμή αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους ή προσπαθούν να τα κρατήσουν ανοικτά με νύχια και με δόντια. Πάντως ο κ. Τζαμαλής τονίζει ότι η εστίαση δεν είναι ο χώρος που φταίει για όλα όπως της καταλογίζουν το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Αυτό που ζητάμε και θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και η κυβέρνηση να δώσει σημασία είναι το κομμάτι της ενέργειας και να αυξήσει το ποσοστό της έκπτωσης στο 75% για τις επιχειρήσεις. Θα είναι πολύ κρίμα κάποιος συνάδελφος να έχει κρατηθεί δύο χρόνια τώρα και να έρθει στο σημείο να κλείσει το καταστήματα του εξαιτίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον όσο υπάρχουν μέτρα πρέπει να δοθεί παράταση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για να πάρει ανάσα ο κλάδος τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Και ένα πολύ σημαντικό είναι η επιδότηση ενοικίου 100% για τις κλειστές επιχειρήσεις και 40% για τις ανοιχτές.

Αυτά είναι τρία βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα για να μην δούμε λουκέτα. Εδώ θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι η εστίαση έβαλε πλάτη όχι μόνο τώρα αλλά και παλιότερα με την οικονομική κρίση και τις αξίζουν περισσότερα πράγματα. Δεν είμαστε ούτε κλέφτες ούτε αχάριστοι, είμαστε άνθρωποι με επιχειρήσεις και εργαζόμενους και στηρίζουμε την οικονομία σε αυτήν τη χώρα. Και για το τέλος θα ήθελα να πω ότι η εστίαση δεν φταίει για όλα όπως μας λένε».
Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα οι επαγγελματίες της εστίασης στην πόλη του Πύργου, προχώρησαν σε γενική συνέλευση όπου και συζήτησαν τα σοβαρά θέματα που τους απασχολούν το τελευταίο διάστημα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή», τονίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι το 50% των επιχειρήσεων βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του ‘λουκέτου’».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Διόνυσος» Νίκος Τζαμαλής, επεσήμανε πως μέχρι το Πάσχα αν δεν παρθούν γενναία μέτρα στήριξης πολλά μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο

Όλη η επικαιρότητα