Ηλεία

Στάχτη 30 στρέμματα λιοστάσια στο Λαμπέτι – Αυτόφωρη σύλληψη 35χρονου για εμπρησμό από αμέλεια

Ακούστε το άρθρο

Τελειωμό δεν έχουν οι πυρκαγιές στην Ηλεία παρότι έχουμε μπει στον Νοέμβριο, αφού οι καιρικές συνθήκες θυμίζουν περισσότερο καλοκαίρι παρά φθινόπωρο, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν ξεκινήσει μαζικά να καίνε ξερά χόρτα, με συνέπεια να αυξάνει ο κίνδυνος πυρκαγιάς από απροσεξία.

Κάπως έτσι εξελίχθηκες χθες η κατάσταση στο Λαμπέτι του δήμου Πύργου, καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε λιοστάσι γύρω στις 12 το μεσημέρι. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα και κινητοποίησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης σε κατοικημένη ζώνη.

Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 11 οχήματα από Πύργο, Αμαλιάδα, Λεχαινά και Ολυμπία, με συνολικά 28 άνδρες και επικεφαλής τον διοικητή ΠΥ Ηλείας, Γιάννη Καραμαλίκη, θέτοντας την πυρκαγιά υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα. Συνολικά κάηκαν 33 στρέμματα, τα 25 εκ των οποίων αφορούν γεωργικές εκτάσεις.

Για την πυρκαγιά συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ένας 35χρονος με τη διαδικασία του αυτόφωρου, για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια. Με εισαγγελική εντολή κρατήθηκε χθες το βράδυ στο ΑΤ Πύργου και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πύργου.

Ο κ. Καραμαλίκης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι θα πρέπει άπαντες να είναι προσεκτικοί παρά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, διότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ορατός ακόμα και τέτοια εποχή.

«Έχουμε ξαναπεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη πραγματικότητα. Η πυρκαγιά δεν είναι “προνόμιο” του καλοκαιριού αλλά φαινόμενο που εκδηλώνεται πλέον καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι απαραίτητα κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως αποδείχθηκε με την πυρκαγιά της Φρίξας. Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στις σχετικές γεωργικές εργασίες με χρήση φωτιάς, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να μην καταστραφεί η αγροτική παραγωγή», τόνισε ο κ. Καραμαλίκης.

Όλη η επικαιρότητα