Άκαρπη η χθεσινή σύσκεψη για τη σταφίδα – Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και η τιμή κατρακυλά (vid)

Share

H Π.Ε.Σ πρότεινε 1,50 ευρώ το κιλό με την προϋπόθεση της απορρόφησης των αποθεμάτων.

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδήγησε η σύσκεψη για το ζήτημα της Κορινθιακής Σταφίδας που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ η τιμή την ίδια ώρα συνεχίζει να κατρακυλά και να κυμαίνεται κάτω από το ένα ευρώ.

Δεν μπόρεσε να βρεθεί σημείο επαφής μεταξύ των εκπροσώπων των εξαγωγικών φορέων, των παραγωγών και της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί  η τιμή του προϊόντος.

Από την πλευρά της Παναγειαλίου Ένωσης Συνεταιρισμών στην σύσκεψη κατατέθηκε η πρόταση ότι θα αγοράσει με 1,5 ευρώ το κιλό τη σταφίδα μόνο σε περίπτωση που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απορροφήσει τους 8.000 τόνους περίπου που βρίσκονται στις αποθήκες της.

Ενδεχόμενο το οποίο ο Υπουργός κ Σπήλιος Λιβανός το έχει απορρίψει με τον ποιο κατηγορηματικό  τρόπο από τα έδρανα της βουλής.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή να έχει πάρει την κατηφόρα και να κυμαίνεται από 1,10 εως και 70 λεπτά έως και σήμερα χωρίς να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο να πέσει και άλλο.

Ο μεγάλος χαμένος είναι οι παραγωγοί που βλέπουν ότι τα έξοδα που έκαναν για την καλλιέργεια της σταφίδας δεν πρόκειται να τα πάρουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι για αυτούς ιδιαίτερα “αιματηρή” οικονομικά θέτοντας και σε αβεβαιότητα  το μέλλον του ίδιου του προϊόντος.

“Για εμάς το θέμα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και έξι μήνες. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο δεν έχει πάρει θέση για ένα προϊόν όπως είναι η σταφίδα. Εμάς αυτή τη στιγμή οι αποθήκες μας είναι γεμάτες. Δεν μπορούμε να πάρουμε άλλη σταφίδα. Οι παραγωγοί έχουν τη σταφίδα στα αλώνια με οποιοδήποτε κίνδυνο. Επέρυσι τέτοια εποχή είχαμε διώξει όλη τη σταφίδα 600 και τόνους και είχαν πληρωθεί οι παραγωγοί. Εφέτος δεν έχει φύγει η σταφίδα και δεν έχει πάρει κανένας προκαταβολή για να πληρώσει τους εργάτες. Φαντάζεστε τι κοινωνικό πρόβλημα υπάρχει. Εμείς στην συνάντηση που θα έχουμε με κ Στύλιο αυτό θα ζητήσουμε. Δηλαδή να πάρει θέση το Υπουργείο. Και τώρα που φθάσαμε στο παρά πέντε κινδυνεύει και η αναδιάρθρωση”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών Αμαλιάδος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και στην  Πέλυ Μπεβούδα.

Στην σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στις 11:30  στα γραφεία της ΣΚΟΣ στην Πάτρα πήραν μέρος οι εκπρόσωπο των Παραγωγών, των εξαγωγικών και των μεταποιητικών εταιρειών από Ηλεία, Αχαΐα, Κορινθία Ζάκυνθο και την Πελοπόννησο γενικά.