Αγροτικά Ηλεία

Σταφιδοπαραγωγοί Ηλείας: Χάνεται η συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας

Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση από τον πρώτο κιόλας χρόνο θέσπισής της βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς πολλοί δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το ένα από τα κριτήρια που θέτει η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πριν από ένα χρόνο είχαν ασκηθεί έντονες πιέσεις από τους αγροτικούς φορείς της Ηλείας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ενταχθεί το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα που δικαιούνται ενισχυμένης ενίσχυσης, προκειμένου να ωφεληθούν οι παραγωγοί οι οποίοι ασχολούνται ενεργά και παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Τα κριτήρια

Το αίτημα ικανοποιήθηκε και στις 16 Ιουνίου εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της καλλιέργειας Κορινθιακής σταφίδας.

Μόνο που η απόφαση έρχεται σε μία χρονιά που οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλη καταστροφή στην παραγωγή τους, αφού εξαιτίας των καιρικών συνθηκών οι σταφιδάμπελοι δεν βλάστησαν και πολλά στρέμματα έχουν ήδη οδηγηθεί στην ξηρασία.

Στην σχετική Υπουργική Απόφαση η ενδεικτική τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης καθορίζεται στα 35 ευρώ το στρέμμα, η οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν είναι οριστική τιμή αλλά ενδεικτική. Και αυτό γιατί θα καθοριστεί από τα στρέμμα που δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ και όσους αγρότες δηλώσουν συνδεδεμένη.

Πέραν της τιμής ενίσχυσης το δεύτερο κριτήριο που θέτει η Υπουργική Απόφαση είναι οι σταφιδοπαραγωγοί να παραδώσουν το κατώτερο 150 κιλά ανά στρέμμα Κορινθιακής σταφίδας και το τρίτο κριτήριο είναι ότι η σταφίδα πρέπει να παραδοθεί έως 30 Νοεμβρίου.

Με δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει με τη φετινή παραγωγή, η οποία θα είναι σαφώς μειωμένη, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα εάν οι παραγωγοί θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πλαφόν των 150 κιλών για να πάρουν την ενίσχυση, τη στιγμή που κάποιοι μπορεί να μην τρυγήσουν καθόλου!

Κατά συνέπεια έχει προκληθεί έντονος προβληματισμός στους κόλπους των σταφιδοπαραγωγών, ενώ ανησυχία υπάρχει και για την καταληπτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου, αφού πολλές φορές οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας την εμπορική αξία του προϊόντος και ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η τιμή παραδίδουν και την σταφίδα τους.

Διαβήματα στο Υπουργείο

Το θέμα παρακολουθεί στενά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και όπως ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλιανάτος, τουλάχιστον σε ότι αφορά την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου, υπάρχει η δυνατότητα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να παρατείνει την προθεσμία και προς αυτή την κατεύθυνση θα ασκηθούν πιέσεις.

Παράλληλα, γίνονται διαβήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα των στρεμμάτων, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος πραγματικοί σταφιδοπαραγωγοί να χάσουν την επιδότηση.

«Υπό κανονικές συνθήκες τα 150 κιλά ανά στρέμμα που αναφέρονται στην απόφαση ως κατώτερη ποσότητα παράδοσης μας ικανοποιούν ως Ομάδα. Ωστόσο, φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, η παραγωγή έχει πρόβλημα, τα κλίματα ξεραίνονται και έχουμε αποστείλει και στο Μπενάκιο δείγμα και περιμένουμε απάντηση και είναι πολύ πιθανό για φέτος να υπάρξουν παραγωγοί που δεν θα συμπληρώσουν τα 150 κιλά και έτσι θα χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Έχουμε κάνει διαβήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητήσουμε μείωση των κιλών ανά στρέμμα» εξήγησε ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος σε ότι αφορά την τιμή, επεσήμανε ότι πάγιο αίτημα της Ομάδας ήταν να ενισχυθεί το προϊόν της σταφίδας με ποσό αντίστοιχο της βιομηχανικής τομάτας και των άλλων προϊόντων που εντάσσονται στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Να σημειωθεί ότι στο νομό καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα Κορινθιακής σταφίδας και παράγονται περίπου 7000 τόνοι σταφίδας, υπό κανονικές συνθήκες βέβαια. Οι σταφιδοπαραγωγοί αγγίζουν περίπου τις 5000, ενώ στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται περίπου τριακόσιοι.

Όλη η επικαιρότητα