Ελλάδα Οικονομία

Σταϊκούρας: «Βλέπει» προοπτικές ανάπτυξης μετά την άνοδο του τζίρου των επιχειρήσεων το 2021

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του εισοδήματος, μείωση της ανεργίας και  μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής.

«Τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και αποτυπώνουν τη δυναμική τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για τους τζίρους των επιχειρήσεων το 2021. Παράλληλα δε, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «σηματοδοτεί ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και συνολικά της οικονομίας μας το 2022».

Αναλυτικά, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων το 2021. Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε σε 332,4 δισ. ευρώ το 2021, από 316,9 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή, αυξημένος κατά 15,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

Πρόκειται για ακόμη μια θετική εξέλιξη, που αποτυπώνει όχι μόνο την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, αλλά και τη δυναμική που αυτές έχουν αποκτήσει χάρη στην προσαρμοστικότητά τους και τη γενναία κρατική στήριξη που τους έχει παρασχεθεί καθ’ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Παράλληλα, σηματοδοτεί ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και συνολικά της οικονομίας μας το 2022.

Τα σημερινά ενθαρρυντικά στοιχεία, δεν αποτελούν μεμονωμένη εξέλιξη, αλλά συνέχεια μιας σειράς θετικών οικονομικών μεγεθών και εξελίξεων που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα και καταδεικνύουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7% το γ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΕΚΤ η Ελλάδα παρουσίασε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τη μεγαλύτερη -μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης- μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας.

Στα παραπάνω προστίθενται η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, η σημαντική αύξηση των καταθέσεων, η σταθερή ανοδική πορεία στη βιομηχανία, την οικοδομή και τη μεταποίηση, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κ.ά.

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης άνω των 43 δισ. ευρώ, τις μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Στήριξε τα εισοδήματα των πολιτών, διαφύλαξε τις θέσεις εργασίας και τόνωσε τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντάς τους δυναμική αφετηρία επανεκκίνησης και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν στοιχεία πανηγυρισμού. Ως κυβέρνηση δεν εφησυχάζουμε. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις προκλήσεις της εποχής που απορρέουν κυρίως από την υγειονομική κρίση και τις σημαντικές και μεγαλύτερες σε διάρκεια πληθωριστικές πιέσεις. Εργαζόμαστε μεθοδικά και υπεύθυνα, για να αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο του εφικτού, τις πρόσκαιρες αναταράξεις και τις πολυεπίπεδες κρίσεις και να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Όλη η επικαιρότητα