Ηλεία Συνεντεύξεις

Σταμάτης Αλεξανδρόπουλος: «Πλώρη» για Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική και Όραση Υπολογιστών

Βαλίτσες για το Princeton University στις ΗΠΑ, ετοιμάζει ο αριστούχος Σταμάτης Αλεξανδρόπουλος από τα Λεχαινά
Ακούστε το άρθρο

Από το 2017 μας κάνει υπερήφανους όταν εισήχθη στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γράφοντας στις Πανελλαδικές εξετάσεις το «απόλυτο 20»  στη Φυσική και 19,9 στα μαθηματικά, αφήνοντας άφωνους τους εξεταστές, αν και οι καθηγητές του επειδή γνώριζαν τις δυνατότητές του, το περίμεναν. 

Ο λόγος για τον Σταμάτη Αλεξανδρόπουλο από τα Λεχαινά Ηλείας, έναν επιμελή μαθητή και εξαιρετικό νέο που από τη στιγμή που γεννήθηκε γεμίζει με χαρές, επιτυχίες και υπερηφάνεια τους γονείς του Νικόλαο Αλεξανδρόπουλο, φιλόλογο και Κατίνα Θεοδοσίου, γυμνάστρια.

Ως φοιτητής ο Σταμάτης στο Ε.Μ.Π κατάφερε να αποφοιτήσει πρώτος με βαθμό Άριστα (9.79/10), γεγονός που του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για να ακολουθήσει το όνειρό του και να συνεχίσει τις σπουδές του με υποτροφία στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει δεκτός σε αρκετά πανεπιστήμια, ώσπου τελικά επέλεξε όπως μας αποκαλύπτει στη συνέντευξη που ακολουθεί, το Princeton University στις ΗΠΑ. Μας μιλά επίσης για την Τεχνολογία που καθορίζει πλέον τη ζωή μας, για το πώς φαντάζεται τον εαυτό σε δέκα χρόνια, για την υπέροχη και ουσιαστική σχέση με τους γονείς του και για άλλα πολλά ενδιαφέροντα…

Η φοίτησή σου στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήταν επιλογή σου ή επακόλουθο της υψηλής σου βαθμολογίας σου ;

Ανέκαθεν με ενδιέφεραν τα Μαθηματικά και οι Υπολογιστές. Αυτά είναι τα βασικά μαθήματα στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η υψηλή μου επίδοση στις Πανελλήνιες μου έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσω το όνειρο εισαγωγής μου στην αντίστοιχη πιο υψηλόβαθμη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αρίστευσες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια υποτροφία σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στις Η.Π.Α. Μίλησε μας για αυτό …

Πάντα με δελέαζε η συνέχεια των σπουδών μου στο εξωτερικό. Ωστόσο, η πρωτιά μου κατά την αποφοίτηση μου από το ΕΜΠ μου έδωσε την δυνατότητα να κάνω αιτήσεις στα καλύτερα και κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Είχα γίνει δεκτός σε αρκετά πανεπιστήμια, ανάμεσα στα όποια ήταν το Stanford, το Columbia και το Imperial. Προτίμησα όμως να συνεχίσω για διδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη των Υπολογιστών (Computer Science ) και συγκεκριμένα πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική και Όραση Υπολογιστών στο Princeton University στις ΗΠΑ, ένα από τα σημαντικότερα και πιο καταξιωμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.

Η  επίσκεψη μου σε αυτό τον προηγούμενο μήνα, μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά την αρτιότατη οργάνωση, τον προγραμματισμό, τη μεθοδικότητα, τις εγκαταστάσεις, τον σεβασμό και τις παροχές στους φοιτητές του.

Η Τεχνολογία και γενικά η Τεχνητή Νοημοσύνη, πόσο θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια ;

Η τεχνολογία είναι το μέλλον και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας απασχολήσει έντονα με τις απεριόριστες δυνατότητες της και τις ραγδαίες εξελίξεις της. Οι εφαρμογές της είναι πολλές όπως η αυτόνομη οδήγηση οχημάτων, η βελτίωση της υγείας μέσω εξατομικευμένης ιατρικής, η επαυξημένη πραγματικότητα, η εικονική πραγματικότητα  κ.α.. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τη ζωή μας σε πολλούς τομείς, όπως στη βιομηχανία, στην εκπαίδευση, στον τομέα της ψυχαγωγίας και σε πολλά άλλα. Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον μας και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Στο πίσω μέρος του μυαλού σου η Τεχνολογική Επανάσταση που διανύουμε σου δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για την είσοδο των «μηχανών» στη ζωή μας ;

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Τεχνολογική Επανάσταση παρά τα πολλαπλά οφέλη της εγκυμονεί και κινδύνους. Αναμεσά τους είναι η απειλή τεχνολογικής ανεργίας, η  αντικατάσταση χεριών από έξυπνα ρομπότ, καθώς και επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Για αυτό πρέπει να κατανοήσουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο και εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σκοπός είναι ο άνθρωπος. Άρα απαιτείται σεβασμός, σύνεση, μέτρο, όχι αποθέωση της. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία ως ένα εργαλείο και να επιδιώκουμε τη χρήση της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και του πλανήτη.

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου το 2033 ;

Δεν χρειάζεται ούτε βιασύνη, ούτε αλαζονεία. Θα προσπαθήσω σταδιακά να εξελίσσομαι επιστημονικά.Τα άλματα κρύβουν κινδύνους. Η ίδια η ζωή μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Εύχομαι να έχω υγεία σωματική και ψυχική και όλα τα άλλα θα δρομολογηθούν. 

Τί θες να πεις στους γονείς σου ;

Οι γονείς μου ήταν πάντα δίπλα μου. Συζητούσα μαζί τους, με στήριζαν στις επιλογές μου, δεν μου επέβαλαν πράγματα. Γενικότερα είχαμε πάντα μια υγιή σχέση. Πήρα πολλά ηθικά και πνευματικά εφόδια από αυτούς. Τους ευγνωμονώ και τους ευχαριστώ για όλα. 

Τα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις τον επόμενο μήνα, τι θα τα συμβούλευες ;

Απαιτείται δουλειά, προσεκτική μελέτη, μέθοδος, όχι απομνημόνευση και  βαθιά κατανόηση της ύλης. Θα συναντήσουν εμπόδια, άλλα όταν θέλουν κάτι, πρέπει να το προσπαθήσουν. Οι Πανελλαδικές είναι μια δοκιμασία από τις πολλές που θα συναντήσουν στην συνέχεια. Τους εύχομαι καλή τύχη και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.Τέλος, εύχομαι οι γονείς να δουν τα παιδιά τους όπως αυτά επιθυμούν και όχι απαραίτητα όπως αυτοί επιθυμούν, γιατί μόνο τότε θα είναι πραγματικά ευτυχισμένα.

Σταμάτης Αλεξανδρόπουλος
Οι γονείς του Κατίνα Θεοδοσίου και Νικόλαος Αλεξανδρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα