Life

«Σταμάτησα να τρώω ζάχαρη για έναν χρόνο και το σώμα μου μεταμορφώθηκε»

Ακούστε το άρθρο

Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, η δημοσιογράφος κατόρθωσε να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια και είδε απροσδόκητα αποτελέσματα στην υγεία της.

Η δημοσιογράφος Danièle Gerkens σταμάτησε την κατανάλωση ζάχαρης για ένα χρόνο και έγραψε βιβλίο για την εμπειρία της με τίτλο «Zero Sugar».

Να τι λέει η ίδια για την εμπειρία της

Για ένα χρόνο, κατάφερα να μην φάω καθόλου ζάχαρη. Δεν έφαγα ακατέργαστη ζάχαρη, σοκολάτες, παγωτά, πουτίγκες,  επιδόρπιο γιαουρτιού, γλυκά, κρουασάν, κέικ, και γενικά όλα τα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα, όπου η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα.Ωστόσο, συνέχισα να καταναλώνω ζυμαρικά, πλιγούρι, όσπρια κλπ …

Γιατί θέλησα να βιώσω αυτή την εμπειρία;

Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά στους Αγγλοσάξονες. Κατ ‘αρχάς, έχω οικογενειακό ιστορικό και είναι πιθανό να εμφανίσω διαβήτη. Έπειτα, ήμουν πάντα παθιασμένη με όσα σχετίζονται με την διατροφή, και στο περιοδικό Elle όπου δουλεύω τα τελευταία χρόνια, έχω ασχοληθεί με τον τομέα της υγείας και με κοινωνικά θέματα.

Παρατήρησα ότι τα θέματα «χωρίς ζάχαρη» άρχισαν να προβάλλονται πολύ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ, η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για πολλές ασθένειες και παθήσεις.

Μου αρέσει η εκλαΐκευση θεμάτων που πιστεύω ότι είναι σημαντικά και ήθελα ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να δοκιμαστεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε τα αποτελέσματα. Ένας χρόνος είναι ένα συμβολικό χρονικό διάστημα.

Σαν να κόβεις το τσιγάρο

Δεν θα πω ψέμματα, η αρχή ήταν επίπονη. Δεν έτρωγα υπερβολική ζάχαρη, αλλά υπήρχε στην διατροφή μου αρκετές φορές την ημέρα: στο πρωινό, στο τέλος του μεσημεριανού με ένα γλυκό και το βράδυ, τελειώνοντας το γεύμα μου με ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτα.

Τους πρώτους δύο μήνες, το σώμα μου έπρεπε να συνηθίσει αυτή την ξαφνική αλλαγή. Από ό, τι μου είπαν, είχε το ίδιο αποτέλεσμα όπως όταν ένας καπνιστής σταματά να καπνίζει. Υπήρχαν σκαμπανεβάσματα και απογοητεύσεις.

Μετά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες, φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα. Η επιδερμίδα μου έγινε πιο φωτεινή. Το λευκό στα μάτια ήταν ακόμα πιο λευκό, ένιωθα ότι το δέρμα μου ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η αισθητικός μου είπε ότι το δέρμα είναι πολύ καθαρότερο και οι πόροι πιο σφιχτοί. Στο τέλος αυτών των δύο μηνών, δεν ήθελα καθόλου τη ζάχαρη. Δεν την σκεφτόμουν πια.

Μετά από ένα χρόνο, έχασα έξι κιλά. Ζύγιζα 66 στην αρχή, και σήμερα ζυγίζω 60,5. Το βάρος μου δεν έχει πλέον διακυμάνσεις. Δεν έχω πλέον πόνους, ιγμορίτιδα και οι τρομερές αλλεργίες μου στη γύρη εξαφανίστηκαν.

Πρόσφατα έμαθα ότι η κατανάλωση ενός πρωινού με πολλή ζάχαρη προκαλεί βίαιη πτώση της γλυκόζης στο αίμα λίγες ώρες αργότερα, κάτω από το φυσιολογικό. Ενώ με ένα αλμυρό πρωινό, το σάκχαρο στο αίμα είναι σταθερό.

Πλέον ο τρόπος ζωής μου έχει αλλάξει πολύ, αλλά δεν νιώθω κανέναν περιορισμό: μαγειρεύω πολύ και μου αρέσει. Ψωνίζω σε αγορές μικρών παραγωγών και κοιτάζω τις ετικέτες των τροφίμων περισσότερο από πριν.

Όχι στην ασπαρτάμη

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν στράφηκα στην ασπαρτάμη, που με ενοχλεί. Έχω ενσωματώσει τρία γλυκαντικά στην κουζίνα μου, αλλά σε χαμηλές δόσεις για να μην επανέλθει η επιθυμία για γλυκό:

-Στέβια

-Σιρόπι ρυζιού

-Ξυλιτόλη φλοιού σημύδας

Ποτέ δεν φοβήθηκα ότι θα υπάρξει έλλειψη στην διατροφή μου, επειδή η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα, ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα, ειδικά όταν είναι λευκή. Αυτές ονομάζονται κενές θερμίδες.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: enallaktikos.gr

Όλη η επικαιρότητα