Υγεία

Σταματήστε να μετράτε πόσα ποτήρια νερό ήπιατε

Μπορεί να θεωρούμε ότι πίνοντας οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε διαρκώς ότι για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Έτσι, κουβαλάμε παντού μαζί μας μπουκαλάκια και παγούρια. Φαίνεται, όμως, ότι η συμβουλή αυτή δεν στέκει και τόσο, και ότι μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι απόλυτα υγιείς και με λιγότερο νερό.

Μελέτη, που περιλαμβάνει πάνω από πέντε χιλιάδες ανθρώπους από 26 χώρες, ηλικίας από 8 ημερών μέχρι 96 ετών, αποκαλύπτει ότι οι ποσότητες νερού που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής τους ποικίλλουν σημαντικά. Η δημοσίευση στο περιοδικό Science καταρρίπτει έτσι την πεποίθηση ότι οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος.

Παλαιότερες μελέτες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές, οι οποίοι έπρεπε να θυμηθούν και να δηλώσουν την κατανάλωση νερού και φαγητού, ή αφορούσαν ομάδες που δεν ήταν αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού. «Η επιστήμη δεν υποστήριξε ποτέ τα οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως ως κατευθυντήρια γραμμή», λέει ο Dale Schoeller, ομότιμος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν – Μάντισον. «Η μελέτη αυτή είναι η καλύτερη που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής για να μετρήσουμε πόσο νερό καταναλώνουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα σε καθημερινή βάση», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η μεγάλη ομάδα επιστημόνων, ο ημερήσιος μέσος όρο κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα, ξεκινώντας από το 1 λίτρο την ημέρα και φτάνοντας μέχρι τα 6 λίτρα την ημέρα. Υπήρχαν, μάλιστα, και ακραίες τιμές, όπως το 10 λίτρα την ημέρα. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν κατέληξαν σε κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι διαφορές των φύλων

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη προσλάμβαναν συγκεκριμένη ποσότητα νερού που περιείχε ισότοπα υδρογόνου και οξυγόνου, τα οποίοι οι επιστήμονες μπορούσαν να ανιχνεύσουν. «Αν μετρήσετε τον ρυθμό με τον οποίο ένα άτομο αποβάλλει αυτά τα ισότοπα μέσω των ούρων κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, το ισότοπο υδρογόνου μπορεί να σας πει πόσο νερό αντικαθιστά και το ισότοπο οξυγόνου πόσες θερμίδες καίει», εξηγεί ο Schoeller.

Η πρόσληψη και η αποβολή νερού κορυφώθηκε για τους άντρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 20, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο σταθερές στο διάστημα μεταξύ 20 και 55 ετών. Τα νεογέννητα είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό, αντικαθιστώντας περίπου το 28% του νερού στο σώμα τους κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απαιτήσεις αντρών και γυναικών σε νερό διέφεραν κατά περίπου δύο ποτήρια (μισό λίτρο). Ο μέσος 20χρονος άντρας κανονικού βάρους (70 κιλών), που ζει σε εύκρατο κλίμα θα προσλάμβανε και θα έχανε περίπου 3,2 λίτρα νερού την ημέρα. Για μια γυναίκα με την ίδια ηλικία και το ίδιο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, που ζύγιζε 60 κιλά και ζούσε στο ίδιο σημείο, το αντίστοιχο νούμερο θα ήταν 2,7 λίτρα.

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τις ανάγκες

Ο διπλασιασμός της ενέργειας που καταναλώνει ένα άτομο αυξάνει το νερό που προσλαμβάνει και χάνει κατά περίπου ένα λίτρο (τέσσερα ποτήρια νερό). Επίσης, η αύξηση της υγρασίας κατά 50% αυξάνει τη κατανάλωση νερού κατά 0,3 λίτρα. Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, οι αθλητές χρησιμοποιούν περίπου 1 λίτρο νερό περισσότερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμα, ότι οι κυνηγοί και οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες είχαν υψηλότερη πρόσληψη και αποβολή νερού από εκείνους στις βιομηχανικές χώρες. Συνολικά, όσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης της χώρας (αποτυπώνει τις συνθήκες διαβίωσης), τόσο περισσότερο νερό περνούσε από το σώμα μέσα σε μια μέρα. «Οι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού ΔΑΑ είναι πιο πιθανό να ζουν σε περιοχές με υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και να κάνουν κάποια σωματική εργασία και λιγότερο πιθανό να βρίσκονται μέσα σε ένα κλιματιζόμενο κτίριο κατά τη διάρκεια της ημέρας», συνεχίζει ο Schoeller.

Ο προσδιορισμός της ποσότητας νερού που καταναλώνουν οι άνθρωποι έχει ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας, λόγω της πληθυσμιακής αύξησης και της κλιματικής αλλαγή, τονίζει η ομάδα. Όπως και να ‘χει, για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού καλό είναι να μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό.

Όλη η επικαιρότητα