Categories: Κόσμος

Στάσιμα δείχνουν τα ποσοστά του Ερντογάν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μετά του φονικούς σεισμούς

Share

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία μπορεί να έχουν αφήσει 45.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, εντούτοις τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένουν στάσιμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, δύο δημοσκοπήσεις αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν έλαβε νέα υποστήριξη, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της μέχρι στιγμής να ορίσει υποψήφιο, ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες από τις εκλογές, και εν μέρει λόγω της απουσίας από την πλευρά της ενός χειροπιαστού σχεδίου για την ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τον σεισμό.

«Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll Εζέρ Σεντζάρ.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία της εταιρείας του δείχνουν τον συνασπισμό του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών, μολονότι έχει χάσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Τι «έσωσε» τον Ερντογάν

Άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Istanbul Economics Research μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου σε δείγμα 2.000 συμμετεχόντων έδειξε ελαφρά αύξηση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιανουάριο για τον συνασπισμό του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το newsbeast.gr στην σφυγμομέτρηση αυτή το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι οι εργολάβοι οικοδομών είναι αυτοί που ευθύνονται περισσότερο για τη ζημιά από τον σεισμό, ενώ το 28% κατηγόρησε την κυβέρνηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AKP κατηγορεί τους εργολάβους για την καταστροφή, κι αυτός είναι ένας λόγος που η απώλεια υποστήριξης στο κυβερνών κόμμα ήταν περιορισμένη, σημείωσε ο Σεντζάρ.

Ο καλπάζων πληθωρισμός και η αυξανόμενη φτώχεια υπονόμευσαν την δημοτικότητα του Ερντογάν πέρυσι, αλλά έκτοτε έχει καταφέρει να ανακτήσει κάποια υποστήριξη ανακοινώνοντας αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

«Μετά το πρώτο σάστισμα, είδαμε την κυβέρνηση να εμφανίζεται με μια πιο ενωτική γλώσσα», δήλωσε ο Νεζίχ Ονούρ Κουρού, ερευνητής της διερευνητικής ομάδας TEAM. «Η κυβέρνηση δημιούργησε με επιτυχία την αντίληψη ότι αυτή είναι που βοηθά να επουλωθούν οι πληγές», σημείωσε.

Αυτό φαίνεται ότι βοήθησε τα ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις. Ο συνασπισμός του με το εθνικιστικό MHP διατήρησε το επίπεδο υποστήριξής του στο 44% μετά τον σεισμό, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της TEAM, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 1.930 ερωτηθέντων στις 19-20 Φεβρουαρίου.