Ενέργεια

Σταθάκης: Ανοίγει διάλογο για αλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης για υδρογονάνθρακες

Διάλογο για το είδος των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που θα εφαρμόζει το Δημόσιο, άνοιξε με την εισήγησή του στο ΚΥΣΟΙΠ, ο αρμόδιος υπουργός Γ.Σταθάκης επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ισχυρότερη ανάμειξη του Δημοσίου με μεγιστοποίηση των οφελών. Ακόμη μίλησε για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με μοντέλο τις πρακτικές της Κύπρου και της Νορβηγίας και αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, προωθείται η ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών που προβλέπει τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από τα έσοδα που δυνητικά θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα, στην εισήγηση που υπέβαλε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η αναβάθμιση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) και η έναρξη διαλόγου για το είδος των συμβάσεων παραχώρησης που θα εφαρμόζει το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, οι αλλαγές κατατείνουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη, αξιολόγηση των προσφορών και ανάθεση των ερευνητικών εργασιών. Μοντέλο για το νέο νομικό πλαίσιο θα είναι οι αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζουν η Κύπρος και η Νορβηγία, χώρες που διαθέτουν σημαντική εμπειρία στον τομέα. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το νέο νομικό πλαίσιο να είναι έτοιμο ως τα τέλη του έτους.

Η ΕΔΕΥ ενισχύεται ήδη με εξειδικευμένο προσωπικό, και το ΥΠΕΝ επιδιώκει να λειτουργεί με την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα, με την εποπτεία του φορέα να παραμένει στο εποπτεύον Υπουργείο και τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει δύο επιλογές: Τη σύμβαση μίσθωσης (Lease agreement), με την οποία το δημόσιο δεν έχει οφέλη από την παραγωγή υδρογονανθράκων και τη σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (Production Share Agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχει υιοθετηθεί το πρώτο μοντέλο σύμβασης. Το ΥΠΕΝ προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές.

Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών

Για το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγεται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, που εποπτεύεται από τα υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός του ΕΛΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΕΦΚΑ και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενιών.

Επιπλέον, μπορούν μέσω του Ταμείου αυτού να χρηματοδοτούνται μεταπτυχιακά προγράμματα ή ερευνητικά έργα από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας, σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και κυρίως των υδρογονανθράκων.

Για την ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΓ απαιτείται η έκδοση δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Στην πρώτη θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης καταβολής των πόρων του ΕΛΚΑΓ, καθώς και ο χρόνος διάθεσης αυτών των πόρων στον ΕΦΚΑ. Με τη δεύτερη ΚΥΑ θα καθοριστεί το ποσοστό ανά έτος από τα έσοδα του δημοσίου που θα χρηματοδοτεί το ΕΛΚΑΓ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα