Olympia Forum Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης της Ηλείας ο Αβραμόπουλος – «Όπλο κατά της ερήμωσης της Πελοποννήσου το Olympia Forum»

Την υπόσχεσή του ότι η Ευρώπη, αλλά και προσωπικά ο ίδιος ως Έλληνας και ως Πελοποννήσιος, θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας  επισήμανε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων & Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του 1ου Olympia Forum Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου που διοργάνωσε από τις 15 ως τις 17 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία η εφ. «Πατρίς».

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εγχείρημα, τονίζοντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε «όπλο» που θα αποτρέψει τη δημογραφική συρρίκνωση και ερημοποίηση της πελοποννησιακής υπαίθρου και θα συμβάλει στη ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

«Το Forum που σήμερα γεννιέται, είναι μια ζωντανή πρωτοβουλία, που εφόσον στηριχθεί ουσιαστικά στο μέλλον, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου στην ηπειρωτική Πελοπόννησο, ώστε να μείνει η περιφέρεια ζωντανή. Όλα είναι εφικτά, αρκεί να προκύψει ολιστική προσέγγιση και συγκεκριμένη στρατηγική. Πρέπει να αναζητούμε πολλαπλούς τρόπους στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Είναι ευθύνη της Ευρώπης, των ελληνικών κυβερνήσεων και των φορέων», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε πως το συνέδριο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τη γενικότερη κίνηση των πραγμάτων, το ιστορικό γίγνεσθαι και τα μεγάλα προβλήματα.

«Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιότητας. Ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, επηρεάζει την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Συναντήσεις σαν τη δική μας συμβάλλουν στο να ανοίγει ο ορίζοντας της σκέψης και αντίστοιχα να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες που, ξεπερνώντας τα στενά όρια της Πελοποννήσου, θα ανοίξουν δρόμους για την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας, στηρίζοντας τους πολίτες της περιφέρειας στον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή. Το Συνέδριο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν μόνιμο ετήσιο θεσμό για την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Πελοποννήσου και υπό την επωνυμία Olympia Forum μπορεί να λειτουργήσει μελλοντικά ως κεντρικός αναπτυξιακός φορέας. Ως Ευρωπαίος, ως Έλληνας και ως Πελοποννήσιος θα είμαι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλία του.

 

«Χωρίς την Ευρώπη η Ελλάδα θα είχε μείνει στο 1950»

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών υποθέσεων & Ιθαγένειας της ΕΕ, υπογράμμισε την ιστορική τους σημασία, καθότι η «γηραιά ήπειρος» απειλείται από δυνάμεις έντονα ευρωσκεπτικιστικές.

«Θα είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Ευρώπης, όπου δυνάμεις του λαϊκισμού θα επιδιώξουν να αποκτήσουν δύναμη, αμφισβητώντας ευθέως το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν, στις σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, για αυτό μπροστά σ΄ αυτήν την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να ορθώσουν το ανάστημά τους ώστε να αποτραπεί κάθε επιστροφή στην εποχή των εσωτερικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δεν ήταν πάντοτε όλα αυτονόητα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη που έχει λάβει η χώρα.

«Η Ευρώπη αποτελεί ομπρέλα προστασίας για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να στέκεται και στο μέλλον αρωγός και συμπαραστάτης της χώρας,  έμπρακτα και ουσιαστικά. Χωρίς την Ευρώπη η Ελλάδα κινδυνεύει στο μέλλον. Χωρίς την Ευρώπη θα είχαμε μείνει στο 1950. Είμαστε οι προνομιούχες γενιές που δεν έχουν βιώσει πόλεμο  και θεωρούμε την ειρήνη και την ασφάλεια δεδομένες», είπε χαρακτηριστικά θυμίζοντας τον μύθο του Σισύφου.

Η πραγματικότητα του μεταναστευτικού

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος που βιώνει η Ευρώπη, για το οποίο τόνισε ότι έβαλε σε δοκιμασία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο κι από την οικονομική κρίση.

«Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με το 2015, δεν είμαστε πια σε κατάσταση κρίσεως, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Το φαινόμενο της μετανάστευσης θα κρατήσει για πολλά χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και μαζί της τα κράτη-μέλη, με πρώτα εκείνα που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση», επισήμανε και άφησε αιχμές προς κράτη που όξυναν την κρίση.

«Δεν ήταν η οικονομική κρίση που απείλησε την ευρώπη, αλλά  προσφυγική κρίση και τα ζητήματα ασφαλείας εξαιτίας της πολιτικής στάσης κάποιων κυβερνήσεων δοκιμάζουν τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε με νόημα ο κ. Αβραμόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα