Ηλεία

Σταύρος Δεμερτζής από τη Γλύφα: «Έφυγε» ο τελευταίος επιζών της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ακούστε το άρθρο

Η Γλύφα αποχαιρέτησε το Σταύρο Δεμερτζή, τελευταίο επιζώντα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο αείμνηστος Σταύρος Δεμερτζής, σύμφωνα με τον ιστορικό κ. Ανδρέα Μπαλτά,  είχε γεννηθεί στο Νεοχώριον της Χηλής, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Με το θάνατό του κλείνει ένα κεφάλαιο για το χωριό μας.

Οι νεότεροι Γλυφαίοι, απόγονοι των ανθρώπων που δημιούργησαν το χωριό μας μετά την Καταστροφή, θα συνεχίσουμε στα χνάρια τους, ως θεματοφύλακες της μνήμης των Χαμένων Πατρίδων μας.

Στη μνήμη του Σταύρου Δεμερτζή παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη της αδερφής του Αθηνάς Δεμερτζή, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Ο Λόγος της Γλύφας”:
“Οι γονείς μου ήταν από το Νιοχώρι Χηλής, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη ακριβώς, στη στενή θάλασσα.Τους γονείς μου τους είχαν κάνει τρεις φορές εξορία. Τους κάψαν το χωριό από άκρη σε άκρη, τρεις φορές. Την τελευταία φορά μείναν στην Κωνσταντινούπολη μέσα, για κάνα δυο χρόνια, σαν εξόριστοι δηλαδή. Από το 1912 έως το 1922 γινόταν αυτό. Από την Πόλη φύγανε το 1922 και βγήκαν στην Κεφαλλονιά με καράβι. Εμπήκανε, μου έλεγε η μάνα μου, στις 21 Νοεμβρίου, της Παναγιάς της Αποσπορίτισσας και βγήκαν του Αγίου Σπυριδώνου ανήμερα. Τους τακτοποίησαν εκεί. Μετά, εφόσον ερχόσαντε δώθε, στο Βαρθολομιό, οι Κεφαλλονίτες για δουλειά, ερχόσαντε κι οι δικοί μας. Οι οικογένειές τους ήσαντε εκεί στην αρχή. Όταν ήρθανε, εμένανε στα μετόχια του Βαρθολομιού και δουλεύανε. Μετά είπαν: “Θα σας δώσουμε κλήρο, κάτου εδώ στη Γλύφα”. Τους δώκανε σκηνές, ήσαντε επτά οικογένειες τότε που κάτσαν στις σκηνές”.. (από το fb του κ. Ανδρέα Μπαλτά)

Όλη η επικαιρότητα