Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία

Share

Μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στην Ρωσία και να μην το χρησιμοποιήσει έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος την Τρίτη είχε απειλήσει ότι η χώρα του θα προβεί σε χρήση του κινητού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 «σε περίπτωση που προκύψει κάπου απειλή».

Ουσιαστικά, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε στο τουρκικό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, καθώς ο Ακάρ είχε διαμηνύσει πως «αν δεν πάρουμε τα F-16, έχουμε κι άλλα πράγματα στο μυαλό μας», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «τα συστήματα S-400 είναι στη θέση τους και έτοιμα προς χρήση».

«Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα»
Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η αγορά των S-400 προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, «ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία, για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», όπως σημείωσε.

Τέλος, προειδοποίησε την Τουρκία και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400.

ΠΗΓΗ: in.gr