Hobby Lifestyle Ηλεία Συνεντεύξεις

Στέλιος Λαϊνόπουλος: Οδηγώντας μια ζωή στο «κόκκινο»!

Ακούστε το άρθρο

Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και λαμβάνοντας μέρος μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες αγώνες ταχύτητας, ο Στέλιος Λαϊνόπουλος αποτελεί έναν από τους καλύτερους οδηγούς του νομού μας. Έχοντας λάβει το «μικρόβιο» από τον πατέρα του Θοδωρή που ήταν και αυτός οδηγός αγώνων, λάτρεψε από νεαρή ηλικία τα αυτοκίνητα και τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να προσφέρει το αγώνισμα αυτό. Έχοντας ξεκινήσει αρχικά από τα καρτ και στη συνέχεια από το 2000 και μετά με το μηχανοκίνητο αθλητισμό,έχει ξεχωρίσει με τις ικανότητές του πίσω από το τιμόνι. Πλέον ως επιχειρηματίας, αφού αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο τηςCarbon Off στην Ηλεία και ειδικότερα τον Πύργο, έχει καταφέρει να συνδυάσει την αγάπη του για τα αυτοκίνητα με την εργασία του.

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς»:

  1. Πότε είχατε την πρώτη επαφή με το μηχανοκίνητο αθλητισμό; Πότε γεννήθηκε το «μικρόβιο» μέσα σας;
  • Περίπου το 1994 ασχολήθηκα με το καρτ, όπου συμμετείχα περίπου για τρία χρόνια σε αγώνες, ενώ το 2000 ξεκίνησα τιςειδικές διαδρομές με συμμετοχές σε αρκετούς αγώνες χώματος πανελλαδικά.
  1. Στάθηκε κάποιο πρόσωπο ή γεγονός αφορμή ώστε να ξεκινήσετε να ασχολείστε με το μηχανοκίνητο αθλητισμό;
  • Μεγάλωσα σε οικογενειακό περιβάλλον που αγαπούσε τους αγώνες, αφού ο πατέρας μου Θοδωρής συμμετείχε σε αγώνες και αποτέλεσε πρότυπο για μένα κατά τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων. Αυτός μου έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για να ασχοληθώ με το χώρο.
  1. Ποια τα χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει ένας οδηγός αγώνων ταχύτητας;
  • Πάνω απ’ όλα πρέπει να αγαπάς και να έχεις πάθος με τους αγώνες και τα αυτοκίνητα. Ως ερασιτέχνες, αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδηγούν να συνεχίζουμε στο χώρο. Σε επαγγελματικό επίπεδο, απαιτείται σκληρή προπόνηση και αφοσίωση στο αντικείμενο, προκειμένου μέσα από σκληρή δουλειά να έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα.
  1. Ποιες είναι οι προετοιμασίες ενός οδηγού πριν από έναν αγώνα;
  • Ο έλεγχος αποτελεί το βασικότερο στοιχείο με το οποίο πρέπει να ξεκινάει το πλήρωμα του αγωνιστικού αυτοκινήτου, καθώς η καταπόνηση που δέχεται κατά τη διάρκεια των διαδρομών είναι μεγάλη και χρειάζεται πάντα τα κατάλληλα εφόδια για να συνεχίσει μέχρι τον τερματισμό. Το δεύτερο είναι η καταγραφή των ειδικών διαδρομώνπου πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο αναγνωρίσεων, το λεγόμενο και «μουλάρι».

  1. Ο ρόλος του συνοδηγού στα ράλι είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Εξηγήστε μας με λίγα λόγια τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη θέση του και πως συμβάλλει στο 100%;
  • Είναι καθοριστική η συμβολή του συνοδηγού σε έναν αγώνα, καθώς μέσα απ’ αυτόν μεταφέρονται οι οδηγίες με τις οποίες κατευθύνει ο οδηγός το αυτοκίνητο με ακρίβεια. Το δέσιμο οδηγού-συνοδηγού είναι το σημαντικότερο όλων, αφού μπορεί να έχει ταυτόχρονα και ρόλο «πυροσβέστη» όταν κατά τη διάρκεια αγώνα η πίεση, η ένταση και το άγχος είναι διάχυτα.
  1. Είναι εύκολη η εκμάθηση μιαςδιαδρομής και ποιοι οι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό;
  • Οι διαδρομές κυμαίνονται από 8 χιλιόμετρα η μικρότερη μέχρι και 38 χιλιόμετρα η μεγαλύτερη, άρα είναι φύση αδύνατον να θυμάται ένας οδηγός όλες τις στροφές. Γι’ αυτό λοιπόν η σωστή καταγραφή της ειδικής παίζει το σημαντικότερο ρόλο.
  1. Πως θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις σας με άλλα πληρώματα εντός και εκτός πίστας;
  • Οι σχέσεις είναι άψογες. Στο είδος των αγώνων που τρέχουμε, το κλίμα είναι ιδιαίτερα φιλικό και δε μας επηρεάζει ο ανταγωνισμός που μπορεί να υπάρχει σε τέτοιους αγώνες.

  1. Ποιος από τους αγώνες που έχετε δώσει το παρόν έχει μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη σας;
  • Κάθε αγώνας έχει τη δική του ομορφιά. Άλλοι μας βρήκαν στο τέλος χαρούμενους και άλλοι στενοχωρημένους. Καθένας όμως έδωσε το απαραίτητο μάθημα για να συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. Παρά όμως τους αγώνες και τα κύπελλα που έχω κερδίσει στην μέχρι τώρα καριέρα μου, ο αγώνας που πιστεύω ότι ξεχωρίζει ως εμπειρία είναι το Ράλι Ακρόπολις το 2005 για το παγκόσμιο πρωτάθλημα WRC, όπου περιελάμβανε και ειδική εντός του Ολυμπιακού Σταδίου που ήταν γεμάτο με 70.000 κόσμο. Αυτό για μένα ήταν η κορυφαία στιγμή και χιλιάδες συναισθήματα εκείνη την ώρα με είχαν κατακλύσει.
  1. Ποιες οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει και πως τις ξεπεράσατε;
  • Δυσκολίες πάντα υπάρχουν, αλλά όταν υπάρχει θέληση και αγάπη για αυτό που κάνεις ξεπερνιούνται εύκολα και μας κάνουν σοφότερους.
  1. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά το χώρο;
  • Σίγουρα έχει επηρεαστεί σημαντικά. Ο αριθμός συμμετοχών ανά αγώνα είναι ιδιαίτερα μειωμένος, ενώ και η συμμετοχή σε μεγαλύτερης εμβέλειας αγώνες απαιτεί αναβαθμισμένο αυτοκίνητο και μια σειρά ανθρώπων να υποστηρίζουν το εγχείρημα, κάτι το οποίο για την εποχή αυτή είναι απαγορευτικό.

  1. Όσον αφορά την ασφάλεια στους αγώνες, ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται;
  • Το αυτοκίνητο διαθέτει κλωβό ασφαλείας, σύστημα πυρόσβεσης, ζώνες έξι σημείων, κράνη, HANS (προστατευτικό αυχένα) καιbucketκαθίσματα, που ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια όπως ορίζουν οι κανονισμοί.
  1. Στην καθημερινότητα, είστε εκπρόσωπος της CarbonOffστην Ηλεία. Είναι εύκολοςο συνδυασμός εργασίας-αγώνων;
  • Για μένα είναι. Η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που έχω στενή επαφή με τα αυτοκίνητα, ενώ η ενασχόλησή μου με αγώνες βοηθάει σημαντικά να εξηγήσω στον κόσμο τη σημαντικότητα του καθαρισμού του εσωτερικού του κινητήρα και πόσο ευεργετικός είναι για το αυτοκίνητο.
  1. Κλείνοντας, ποια η συμβουλή σας για παιδιά που επιθυμούν ενασχόληση με το χώρο;
  • Στις εποχές που ζούμε, οι γονείς εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με το άθλημα. Παρ’ όλα αυτά, η ενασχόλησή των νέων με αγώνες θα προσφέρει ηρεμία στην οδήγησή τους σε κεντρικούς δρόμους και εμπειρία, που θα χρησιμεύσει στη μείωση ατυχημάτων που καθημερινά συμβαίνουν στη χώρα. Σίγουρα η έλλειψη υποδομών δε βοηθάει, αλλά η αγάπη για το άθλημα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίζει να ασχολείται ο νέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Όλη η επικαιρότητα