Στέλιος Πέτσας: “Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης”

“Δεν είναι ώρα μικροπολιτικής αλλά ευθύνης” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση τριπλασίασε την αποζημίωση για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ για την νοσηλεία ασθενών του κορονοϊού.

“Τα 800 ευρώ αφορούσαν τις ΜΕΘ και όχι το προσωπικό (1 γιατρός και 5 νοσηλευτές) που πρέπει και για εκείνους τα ιδιωτικά νοσοκομεία να αποζημιωθούν” ανέφερε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι “το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο δημόσιο, στην κρίση της πανδημίας”. “Ακόμη και στην επίταξη προβλέπεται να υπάρχει αποζημίωση”, ανέφερε, τονίζοντας ότι το κόστος για μια μονάδα ΜΕΘ είναι 2 χιλιάδες ευρώ ημερησίως.

Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης

“Σήμερα στον πόλεμο για τον κορονοϊό βρίσκονται άξιοι μαχητές” ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για τους ιατρούς και τους νοσηλευτές των Νοσοκομείων. Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι και οι πολίτες παρουσιάζουν “συγκινητική συμμόρφωση στα μέτρα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς στόχους: την ανάσχεση διασποράς, την ενίσχυση της υγείας και την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Σημείωσε ότι από τις 23 Μαρτίου ισχύει η απαγόρευση πτήσεων από και προς Τουρκία Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και από σήμερα ισχήυει ο περιορισμός πτήσεων της και Aegean για Βρυξέλλες.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε ως fake news τις καταγγελίες ότι δημιουργούνται 23 νέες δομές φιλοξενείας προσφύγων.

Ως προς την ενίσχυση της Υγείας ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί 813 (από 565) μονάδες ΜΕΘ σήμερα από τις οποίες 118 είναι ιδιωτικές και έχουν εγκριθεί 3285 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Έκανε επίσης αναφορά σε δωρεές από την Κίνα και από ιδιώτες: “Καλούμε όσους μπρούν να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα να το κάνουν τώρα”.

Πέτσας: Θα διευρυνθεί η οικονομική στήριξη

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι οι τρεις δέσμες οικονομικής στήριξης ύψους 2,5 % του ΑΕΠ που έχουν ήδη ανακοινωθεί πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να διευρυνθούν. Σήμερα, από τα μέτρα της κυβέρνησης ευνοούνται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκ μισθωτοί.

Αναφέρθηκε επίσης στην κοινή επιστολή ευρωπαίων ηγετών -μεταξύ των οποίων και του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη- για κοινή πολιτική αντιμετώπισης και στήριξης των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης, λόγω του κορονοϊού. Οι ηγέτες προτείνουν την έκδοση ομολόγου – κορόνα και ειδική χρηματοδότηση για την πανδημία.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις υπηρεσίες του δημοσίου. Πενήντα επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί για δωρεάν προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ 8.785 συμπολίτες έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για εθελοντική βοήθεια στις δομές υγείας.

via