Ηλεία

Στενότερη η συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Αρχ. Ολυμπίας

Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό την Υπουργό Λίνα Μενδώνη.
Ακούστε το άρθρο

Μια πιο στενή και ουσιαστική συνεργασία θα έχει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την υλοποίηση έργων και δράσεων εκτός του αρχαιολογικού χώρου.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο την πραγματοποίηση μιας κοινής σύσκεψης στο Δημαρχείο, στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφύλη Κόλλια, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, Ρόη Αντωνοπούλου και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Μαντάς.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε αρχικά την κα Μενδώνη για την επικείμενη έναρξη των εργασιών ανάπλασης της εισόδου Αρχαίας Ολυμπίας, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, προϋπολογισμού ενός εκ. ευρώ. Έθεσε ακόμη το ζήτημα της ανάπλασης τμήματος του παλαιού εθνικού δρόμου, 70 μέτρα από τη γέφυρα Κλαδέου προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (τουριστική διαδρομή), έργο που έχει δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα ενημέρωσε την Υπουργό ότι για το έργο έχει προκύψει προσωρινός ανάδοχος, μετά από διαγωνισμό και εκτίμησε ότι μέσα στο 2022 θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Εκεί προβλέπεται να γίνει πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος ενταγμένος αισθητικά στο ευρύτερο αρχαιολογικό περιβάλλον όπου η συνέχιση της ανασκαφής του αρχαίου Γυμνασίου θα ενοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο με το Άλσος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το μουσείο.

All-focus

Επίσης, ένα άλλο έργο συνδεδεμένο μ’ αυτό είναι η κατασκευή νέας γέφυρας του Κλαδέου και η οδική παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου μέσω του αναχώματος Αλφειού. Έχει γίνει η μελέτη για τη γέφυρα και απομένει η μελέτη για την οδοποιία, με τη Δημοτική Αρχή να αναζητά τρόπους χρηματοδότησης και την κα Μενδώνη να δηλώνει τη διάθεσή της να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Γεωργιόπουλος επίσης υπενθύμισε στην κα Μενδώνη μια παλαιότερη πρότασή της για δημιουργία σχολής εκμαγείων στην Αρχαία Ολυμπία, με την Υπουργό να θεωρεί μια τέτοια προοπτική ιδανική, μέσα από μια κοινή δράση και συνεργασία Δήμου και Υπουργείου.

Τέθηκε ακόμη το θέμα του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο η Δημοτική Αρχή ζήτησε από την κα Μενδώνη στήριξη στην υλοποίηση της εκθεσιακής μελέτης που είναι το τελευταίο στάδιο για την επαναλειτουργία του. Επί του θέματος ελαστικοποίησης των προϋποθέσεων αδειοδότησης για παρεμβάσεις οικοδομικού χαρακτήρα σε καταστήματα και κατοικίες στον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, η κα Μενδώνη απάντησε ότι η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι ένας τυχαίος τόπος και οι κάτοικοί της θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα των ορίων σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Η Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι αν ολοκληρωθεί ο δρόμος «Πάτρα – Πύργος» η Ολυμπία θα αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητά της, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης.

Όλη η επικαιρότητα