Ηλεία

Στέρεψαν οι βρύσες στην Αμαλιάδα – Είχαν φράξει τα φίλτρα στον αγωγό Κακοταρίου

Στέρεψαν οι βρύσες το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Αμαλιάδας, καθώς διεκόπη η υδροδότηση από τις πηγές Κακοταρίου, με τους αρμοδίους να αποδίδουν το πρόβλημα σε βλάβη του δικτύου.

Τόσο το απόγευμα του Σαββάτου όσο και το απόγευμα της Κυριακής, τα νοικοκυριά έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς νερό, γεγονός που προκάλεσε μεγάλα παράπονα.

Προβλήματα στον αγωγό

Η αρχική ενημέρωση το απόγευμα του Σαββάτου ήταν ότι κόπηκε το νερό από τις πηγές Κακοταρίου, ό,τι γίνεται δηλαδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που χρησιμοποιείται για άρδευση από την περιοχή Σκιαδά.

Ωστόσο, η διακοπή που ακολούθησε και το απόγευμα της Κυριακής, σήμανε συναγερμό και η ενημέρωση που ακολούθησε από τους αρμοδίους ήταν ότι υπήρχε βλάβη στον αγωγό υδροδότησης από τις πηγές Κακοταρίου.

Έτσι, χθες το πρωί μετέβη συνεργείο στην περιοχή από την υπηρεσία υδάτινων πόρων του δήμου Ήλιδας, μαζί με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ζάρρα, καθώς επίσης και άτομο από το Σύνδεσμο ύδρευσης ‘Πηνειός’, καθώς ο υπεύθυνος υδραυλικός του δικτύου βρίσκεται σε άδεια, και όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι, είχε δημιουργηθεί μερική απόφραξη στον αγωγό, στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Σκλίβας.

Για το πρόβλημα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης ‘Πηνειός’ κ. Σπύρος Τζουλέκης, ανέφερε: «Το πρόβλημα παρουσιάστηκε το τελευταίο τριήμερο. Αν και προ ημερών είχαμε μεταβή στις πηγές Κακοταρίου και είχαμε ελέγξει τα φίλτρα, δεν διαπιστώσαμε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, ενδιάμεσα της διαδρομής, στο ύψος του Σκλίβα, είχαν μπει κουκουνάρια και φύλλα στα φίλτρα και έτσι δεν μπορούσε να βρει διέξοδο το νερό.  Το συνεργείο πήγε βήμα- βήμα τον αγωγό, καθάρισε τα φίλτρα και έτσι αποκαταστάθηκε η υδροδότηση προς Αμαλιάδα και κάμπο. Φυσικά το παρακολουθούμε το θέμα, μήπως τυχόν υπάρξει και κάτι άλλο».

Από την πλευρά του ο κ. Ζάρρας επεσήμανε ότι συνεργείο της Υπηρεσίας Υδάτινων πόρων του δήμου Ήλιδας ανέλαβε τον καθαρισμό των φίλτρων αλλά και την εκτόνωση του αγωγού και κατάφεραν έτσι να αποκατασταθεί η ομαλή υδροδότηση προς την Αμαλιάδα, πετυχαίνοντας μάλιστα την εξασφάλιση μεγάλης ροής. Ερωτηθείς γιατί η πόλη της Αμαλιάδας ξέμεινε από νερό και τι ακριβώς συμβαίνει με τις γεωτρήσεις, ανέφερε ότι οι υπάρχουσες τρεις γεωτρήσεις, καθώς η μία έχει υποστεί βλάβη,  μπαίνουν σε λειτουργία αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν την κατανάλωση.

Εμπόδιο οι οφειλές

Στο μεταξύ ο κ. Τζουλέκης έκανε γνωστό ότι έχει βγει εργολαβία για την αποκατάσταση των τεσσάρων βλαβών, που προκαλούν διαρροές, στο τμήμα του αγωγού από το Λύκειο Σιμοπούλου μέχρι και την Εφύρα και ότι από τον Αύγουστο, θα προχωρήσει εργολαβία για αποκατάσταση των υποδομών στην υδρομάστευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις απώλειες ύδατος.

Ωστόσο, δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτα εάν δεν ανταποκριθούν οι δήμοι στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον Σύνδεσμο. Ο κ. Τζουλέκης κάνει έκκληση στους δήμους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Σύνδεσμος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση όπως είπε θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από την προεδρία.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Κάνω επίκληση στους δήμους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους απέναντι στον Σύνδεσμο. Από αυτό εξαρτάται η περαιτέρω πορεία του Συνδέσμου και η λειτουργία του διυλιστηρίου. Εάν δεν δίνουν τα χρήματα που τους αναλογούν στον Σύνδεσμο, δεν μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση καμίας μελέτης. Εάν δεν τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους οι δήμοι, δεν μου μένει τίποτα άλλο από την παραίτηση…».

Όλη η επικαιρότητα