Ελλάδα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ληστών με το ατμοσίδερο

Ακούστε το άρθρο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 8 αλλοδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες στην Αττική και εξαρθρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας μέχρι 5-1-2018, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν και να εξιχνιασθούν άδηλες υποθέσεις κλοπών από οικίες που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9690800 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η σπείρα ευθύνεται τόσο για την βίαιη ληστεία σε βάρος της υπερήλικης στο Γαλάτσι που βασάνισαν με ατμοσίδερο όσο και για σωρεία ληστειών και διαρρήξεων,  μεταξύ των οποίων και σε βάρος του Αυστριακού προπονητή του Ατρομήτου Νταμίρ Κάναντι στον Άλιμο, σε βάρος πασίγνωστου επιχειρηματία γνωστής αλυσίδας αρτοποιείων στο σπίτι του στην Ηλιούπολη και σε βάρος της οικογένειας γνωστού γιατρού.

Από την Ασφάλεια η προανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη θεωρούν ότι τα μέλη της συγκεκριμένης σπείρας ευθύνονται για 30 παρόμοιες ενέργειες το τελευταίο χρόνιο κυρίως στα Νότια Προάστια και πρόσφατα στην Αθήνα σε αρκετές εκ των οποίων επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα.

Στην περίπτωση του προπονητή του Ατρομήτου στο Άλιμο, χρησιμοποίησαν αναισθητικό σπρέι σε βάρος του ίδιου, της συζύγου του και των δύο παιδιών του. Απέφευγαν να οπλοφορούν για την περίπτωση που θα έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς, όμως χρησιμοποιούσαν ως όπλα ό,τι είχαν μαζί τους για εργαλείο ή ό,τι έβρισκαν στα σπίτια των θυμάτων.

Πάντα κατόπτευαν τα σπίτια που πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που λάμβαναν με διάφορους τρόπους και κυρίως από ομοεθνείς τους γυναίκες που δούλευαν σε σπίτια.

Πάντα έμπαιναν τρία άτομα μέσα στα σπίτια και τέσσερις έπαιζαν τον ρόλο των τσιαλιαδόρων σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Ακόμα και για την περίπτωση της ηλικιωμένης φαίνεται πως είχαν σχετικές πληροφορίες ότι είχε οικονομίες που βεβαίως αποδείχτηκαν λανθασμένες και γι αυτό την βασάνισαν με τόσο ακραίο τρόπο…

Πέρα από τα σοβαρά εγκαύματα που τις προκάλεσαν στο στήθος και τον ώμο με το ατμοσίδερο, την γρονθοκόπησαν άγρια και της έσπασαν την μύτη, ακόμα και την μασέλα… που την βρήκαν κομμάτια στο πάτωμα οι αστυνομικοί!

Ειδικά τρεις από αυτούς ήταν σεσημασμένοι και είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί με χρήση του υφιστάμενου νόμου και τις ευεργετικές διατάξεις που προβλέπει. Ο τελευταίος από αυτούς αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ακριβώς την επόμενη ημέρα ξεκίνησε το …«θεάρεστο» έργο του.

Η μοναδική τους λεία από την ηλικιωμένη ήταν κάτι ψιλά και ο σταυρός που φορούσε στον λαιμό, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν πολύ επιλεκτικοί και γνώριζαν να ξεχωρίζουν τα κοσμήματα αξίας και τα ασημένια π.χ. αντικείμενα αντί των επάργυρων. Σε περίπτωση που μάλιστα ένα κόσμημα που είχε χρυσό αλλά είχε και δέρμα, αφαιρούσαν επί τόπου το δέρμα και κρατούσαν τον χρυσό κλπ.

Κεντρικό ρόλο είχε ένας 34χρονος από το Καζακστάν που καθοδηγούσε τους υπόλοιπους στα σπίτια που «χτυπούσαν», κατόπτευε και παρακολουθούσε τους στόχους που έβαζαν και δεν τραβούσε τα βλέμματα καθώς ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες και είχε ακρωτηριασμένο πόδι. Από την Ασφάλεια αναζητείται τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο από την σπείρα.

Δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. την δημοσιοποίηση των στοιχείων

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα