Ελλάδα

Στη Σαντορίνη «αναζητά» τη χαμένη Ατλαντίδα το Discovery Channel

Ακούστε το άρθρο

Στη νέα σειρά του καναλιού που θα αρχίσει να προβάλλεται από τον Δεκέμβριο και αφορά τους πιο διάσημους μύθους, περιλαμβάνεται και επεισόδιο για την χαμένη Ατλαντίδα, που γυρίσθηκε στην Ελλάδα

Τη χαμένη Ατλαντίδα στη Σαντορίνη αναζήτησε πρόσφατα το Discovery Channel, το οποίο έκανε στο νησί γυρίσματα για τα νέα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Rob Riggle: Global Investigator».

IMG_5371
Η σειρά, που αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται τον Δεκέμβριο στο Discovery Channel, έχει θέμα «τους έξι πιο διάσημους μύθους στην Ιστορία» και ο ηθοποιός Ρομπ Ριγκλ θα αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στη χαμένη Ατλαντίδα και σε γυρίσματα που έχουν γίνει μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης. Μία πολύ σημαντική προβολή για τη χώρα μας από ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα.
la-034

Στη Σαντορίνη έγιναν εξωτερικά γυρίσματα, όμως το συνεργείο επικεντρώθηκε στο «Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας». Πρόκειται για ένα νέο, πλήρως ψηφιακό μουσείο που άνοιξε φέτος τις πύλες του στο νησί και ήδη έχει φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες.

«Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε τουριστικά και να καλλιεργήσουμε στην αντίληψη των τουριστών ότι ο έλληνας φιλόσοφος, ο Πλάτωνας, μόνο για Ελλάδα θα μιλούσε με τόσο σπουδαία λόγια, όταν ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάιο στη Σαντορίνη το Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας (Lost Atlantis Experience)», εξηγεί ο Γιώργος Κούκουλας που είχε την ιδέα του όλου εγχειρήματος.

la-035

Το ψηφιακό μουσείο έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα του κόσμου από τους επισκέπτες του μέσα σε μόλις μερικούς μήνες, και έγινε  γνωστό για το concept και την τεχνολογία αιχμής του. Αυτό ήταν και ο λόγος που το Discovery Channel επέλεξε «Ελλάδα» για τα γυρίσματα του.

Οι τεχνολογίες με την οποία προβάλει το μουσείο τη χαμένη Ατλαντίδα είναι  παγκοσμίως πρωτότυπη. «Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε είναι η 9D προβολή, ολογράμματα, επαυξημένη πραγματικότητα, 3D εκτυπώσεις και διαδραστικές προβολές», αναφέρει ο Νίκος Κόντης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LEAP, μίας start-up που ανέλαβε εξολοκλήρου τη δημιουργία του μουσείου και των εκθεμάτων.

Η αίθουσα 9D, είναι μία μικρή κινηματογραφική αίθουσα με τρισδιάστατη στερεοσκοπική εικόνα (ο επισκέπτης φοράει ειδικά γυαλιά), στην οποία προβάλλεται μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την καταστροφή και την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας. Πέρα από τα τρισδιάστατα εφέ, όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται, η αίθουσα γεμίζει κομμάτια «τέφρας». Όταν σηκώνεται τσουνάμι, νερό καταβρέχει τους επισκέπτες, οι θέσεις κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και η εμπειρία είναι σχεδόν ρεαλιστική.

la-047

Το ολόγραμμα τους νησιού της Σαντορίνης βρίσκεται επιβλητικό έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πλάτωνας «ζωντανεύει» μέσω ολογράμματος και απαντάει σε ερωτήσεις που του κάνει το κοινό, και μάλιστα σε έξι γλώσσες.

Ο σεισμός, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και το τσουνάμι ζωντανεύουν ξανά και οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νησιού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Ολα αυτά στον κάτω όροφο του Μουσείου.

Στον επάνω όροφο ψηφιακά ενημερωτικά «παιχνίδια» για παιδιά και ενήλικες τραβούν την προσοχή των επισκεπτών. Πολύ εντυπωσιακό είναι και το διόραμα της Ατλαντίδας, το μεγαλύτερο στον κόσμο που κατά ένα μεγάλο μέρος του έχει εκτυπωθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές. Παράλληλα διαδραστικά βίντεο 4Κ τεκμηριώνουν τη θεωρία ότι όντως η Σαντορίνη είναι η επικρατέστερη τοποθεσία της χαμένης Ατλαντίδας. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να φορέσουν ψηφιακές ενδυμασίες Ατλάντιων, να κρατήσουν την θρυλική τρίαινα του θεού Ποσειδώνα για να βγουν σέλφι. Το «Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας» βασίζεται κατά κανόνα σε ιστορικά στοιχεία, αλλά δεν υπογράφεται από κάποιον ακαδημαϊκό ιστορικό.

Πιθανές τοποθεσίες

Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί αν είναι μύθος ή πραγματικότητα. Όμως η αφήγηση του Πλάτωνα έχει ωθήσει τους ανθρώπους να  αναζητούν ακόμη την Ατλαντίδα.

Πρόκειται για την πιο διάσημη μυθική πόλη του κόσμου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έχουν γίνει έρευνες από ακαδημαϊκούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ. Σπουδαίες διεθνείς τηλεοπτικές σειρές είναι βασισμένες στα έργα «Τίμαιος» και «Κριτίας» του Πλάτωνα. Γεωγραφικά κανείς δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πού βρίσκεται η περιλάλητη μυθική αυτοκρατορία, η οποία υποτίθεται ότι καταβυθίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν.

Η Σαντορίνη όμως, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου και του καταποντισμού μεγάλου τμήματος του αρχικού νησιού, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η πόλη που είχε περιγράψει ο Πλάτωνας.

Παλαιότερο βίντεο του Discovery για την Ατλαντίδα:

Αποδείξεις

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Θήρας, και σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Κονταράτο, το 1966 επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Α. Γαλανόπουλο και τον ωκεανογράφο-μηχανικό J. Mavor, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη για να συγκεντρώσει στοιχεία που επιβεβαίωναν τη θεωρία του πρώτου ότι η Χαμένη Ατλαντίδα ήταν στη Σαντορίνη.

Χρησιμοποιήθηκε ωκεανογραφικό πλοίο και καταγράφηκαν δυο μορφολογικές τομές του πυθμένα μέσα στην Καλντέρα, διαπιστώνοντας ότι στην ευθεία Θήρας-Νέας Καμένης-Θηρασιάς υπάρχει τεκτονική τάφρος. Τα πορίσματα δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα και είχαν μεγάλη απήχηση. Συσχέτιζαν τη Σαντορίνη με τη μυθική Ατλαντίδα με βάση γεωλογικά και μυθολογικά στοιχεία, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές (αιγυπτιακά κείμενα, Παλαιά Διαθήκη).

Το 2003 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με ιδιωτική χορηγία, πραγματοποίησε έρευνες στα δυτικά της Σαντορίνης, με στόχο να εντοπίσει πιθανά ίχνη της αρχαίας Ατλαντίδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στη συσχέτιση Σαντορίνης-Ατλαντίδας, είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία στον βυθό λόγω του μεγάλου πάχους των ηφαιστειακών προσχώσεων. Η έρευνα κάλυψε περιοχή 25 τ. χλμ. Σε κάποια σημεία που ελέγχθηκαν ηχοβολιστικά, εμφανίστηκαν γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε ευθεία διάταξη, σε μέσο βάθος 115 μέτρων και σε επίπεδη επιφάνεια 4,5 τ.χλμ.

Για το μυστήριο της Ατλαντίδας έχουν γυριστεί δεκάδες ντοκιμαντέρ:

https://www.youtube.com/watch?v=lDQLBATcdxI

via 

Όλη η επικαιρότητα