Media

Στη σειρά: 8 αποκριάτικα επεισόδια, από το πιο θλιβερό στο πιο αστείο

Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν την μεγάλη βραδιά της Αποκριάς θυμόμαστε τα καλά και τα κακά της που έχουμε ζήσει στην ελληνική τηλεόραση.

Παρόλο που οι Απόκριες κρατούν σχεδόν ένα μήνα στην Ελλάδα, έχουμε μικρή καλλιτεχνική παραγωγή πάνω στο θέμα. Κάποια λίγα ποιήματα και κάποιες αναφορές σε βιβλία, στα οποία οι Απόκριες αποτελούν ένα μικρό μέρος ως φόντο της διήγησης, όπως ας πούμε στην ‘Κερένια Κούκλα‘ του Χρηστομάνου. Παρομοίως στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν πολύ λίγες οι ταινίες, που περιείχαν κάποιο αποκριάτικο σκηνικό.

Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν η γνωριμία της Καλογεροπούλου με τον Κωνσταντίνου στο ‘Γάμος α λα Ελληνικά‘, η Αλίκη και ο Βουτσάς ντυμένοι Σπανιόλα και Κινέζος σε αποκριάτικο πάρτι στην ‘Ψεύτρα‘, η πικρή ανάμνηση της γνωριμίας της Βασιλειάδου με τον άντρα που την κοροΐδεψε στην ‘Καφετζού‘, τα νυχτοπερπατήματα του Ηλιόπουλου στο ‘Ο φίλος μου ο Λευτεράκης‘ και η Καλογεροπούλου με το Βουτσά για δεύτερη φορά και οι δύο στον αποκριάτικο χορό στο ‘Αγάπη μου παλιόγρια‘.

Εκτός από την έλλειψη αναφορών στις Απόκριες, οι ελληνικές ταινίες είχαν και έλλειψη αναφορών και στα Χριστούγεννα, αλλά και στο Πάσχα. Αυτό όμως άλλαξε με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης στα τέλη των 80s. Τα περισσότερα από τα σίριαλ πήγαιναν μαζί με την εποχή σε πραγματικό χρόνο έτσι υπήρχε εορταστικό σπέσιαλ επεισόδιο για όλες τις σημαντικές στιγμές της χρονιάς. Aυτό άρχισε να ξανααλάζει σιγά σιγά στα 00s και τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια -ειδικά τα αποκριάτικα- θεωρήθηκαν καλτ, μπανάλ και στο σύνολο μάλλον θλιβερά. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ranking από τα πιο θλιβερά στα καλύτερα αποκριάτικα επεισόδια.

8. Το Ρετιρέ

“Μπουένος ντίος, μπουένος τρίος, μπουένος τέσσερος” λέει ο Φοίβος, όταν εισέρχεται στην οικία Σοφιανού και “Μπουένος πέντος” του απαντάει η γιαγιά Σοφία. Και αυτό είναι μόνο μερικά δευτερόλεπτα από τη σκηνή του αποκριάτικου πάρτι στη δεύτερη σεζόν του ‘Ρετιρέ’. Στην πρώτη σεζόν είχαν γιόρτασει ξανά τις Απόκριες, αλλά στο γραφείο συνθέτοντας το ‘Οffice’ πριν το ‘Office’. Όπου υπάρχει λίστα θλίψης δεν μπορεί το ‘Ρετιρέ’ να μη βρίσκεται στην κορυφή της. Κοντράρεται μόνο με το αδελφάκι του, τους ‘Μικρομεσαίους‘.

7. Εμείς κι Εμείς

Το ‘Εμείς κι Εμείς’ αγαπούσε τόσο τα εορταστικά επεισόδια, που κάθε τόσο έβρισκαν την ευκαιρία να ντύνονται και να τραγουδούν. Στο 29ο επεισόδιο ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μετς τους καλεί σε μπαλ μασκέ με θέμα την παλιά Αθήνα και το επεισόδιο μετατρέπεται σε μιούζικαλ του Δαλιανίδη.

6. Της Ελλάδος τα Παιδιά

Μάστερς στα γλετζέδικα επεισόδια, μαζί με το ‘Εκείνες και εγώ’, το ‘Της Ελλάδος τα Παιδιά’ ήταν ένα πρώτο ‘Στην υγειά μας ρε παιδιά’. Και στα δύο πρωταγωνιστής ήταν Γιάννης Μπέζος, ο οποίος συμπρωταγωνιστούσε με τον Παπαδόπουλο στους ‘Απαράδεκτους’ -και να πόσο ωραία δένουν όλα στην ποπ κουλτούρα. Στο 25ο επεισόδιο λοιπόν των παιδιών της Ελλάδας, η Αεροπορία καρναβαλίζεται και όλοι οι πρωταγωνιστές ντύνονται γνωστοί τραγουδιστές και κάνουν lip sync στη σκηνή.

5. Ντόλτσε Βίτα

Από τον κανόνα “κακό, αποκριάτικο επεισόδιο” δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε το ‘Ντόλτσε Βίτα’. Η Ντορίτα έγκυος πιγκουίνος και ο κόκορης Λουκάς το σώζουν λίγο. Μετά όμως τραγουδάνε όλοι μαζί το “Ανέβηκα στην Πιπεριά” στη μέση του πάρτι. Το θλιβερό όμως δεν είναι αυτό.  Η Σάσα ντύνει “Ζαφείρη” τη Χριστίνα, για να έρθει στο πάρτι και να κατασκοπεύσει τον Αντώνη, και φυσικά δεν την καταλαβαίνει κανείς, παρά μόνο ο Αντώνης που την παίρνει να χορέψουν μπλουζ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

4. Κωνσταντίνου και Ελένης

Ένα ανώδυνο αποκριάτικο επεισόδιο, αφού δεν αποτελεί βασικό μέρος της αφήγησης έτσι δεν μπορεί να πάει και πολύ στραβά. Χρησιμοποιεί μια κλασική αποκριάτικη αφήγηση στην οποία μπερδεύονται δύο που έχουν ντυθεί το ίδιο πράγμα.

3. Άκρως Οικογενειακόν

Η σκηνή που μπουκάρουν οι συμμαθητές του Ερμή και της Αφροδίτης, οι γονείς που σχολιάζουν και επιβλέπουν, το μυστηριώδες Περίπτερο και ο πειρατής που τους κλέβουν, και η κατάληξη του πάρτι σε φιάσκο, κάνουν το αποκριάτικο επεισόδιο του ‘Άκρως Οικογενειακόν’ ένα από τα καλύτερα αποκριάτικα επεισόδια των ελληνικών σειρών.

2. Λόγω Τιμής

Η θλίψη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας από την Πάτρα. Το τελευταίο όμως αποκριάτικο επεισόδιο ήταν κάθε άλλο παρά θλιβερό. Γυρισμένο στο πραγματικό καρναβάλι της Πάτρας, το ‘Λόγω Τιμής’ κατάφερε να κάνει ένα πολύ δυνατό φινάλε και να αποτελεί ηθογραφία μιας ολόκληρης εποχής στην Πάτρα. Στο άρθρο μας ‘Λόγω Τιμής, η προφορική ιστορία’, οι πρωταγωνιστές μας είχαν μιλήσει για την εμπειρία τους στο καρναβάλι, το οποίο ο Πατρινός σκηνοθέτης της σειράς, Λάμπης Ζαρουτιάδης, ήθελε οπωσδήποτε να εντάξει.

Μαρκουλάκης: “Το πιο χαρακτηριστικό που θυμάμαι είναι τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου που πραγματοποιήθηκαν στο καρναβάλι της Πάτρας. Πολύ δύσκολα γυρίσματα, ήμασταν μέσα στο καρναβάλι, μία από τις παρέες που κάνουν παρέλαση και ανήκαμε σε μία από τις πραγματικές ομάδες. Παρελάσαμε όντως, δίπλα σε φίλους Πατρινούς, ντυμένους και μεθυσμένους, εμείς έπρεπε να υπακούμε σε συγκεκριμένες οδηγίες γυρίσματος. Ήταν μια πολύ δύσκολη συνθήκη”.

Παπαοικονόμου:  “Δεν θα ξεχάσω τα γυρίσματα στο καρναβάλι της Πάτρας. Τρελοκομείο. Είχαμε μπει στην παρέλαση χωρίς κανένα περιθώριο λάθους γιατί το καρναβάλι είχε ροή και δεν μπορούσαμε να επαναλάβουμε την σκηνή. Θυμάμαι τους Πατρινούς στουπί στο μεθύσι να ορμάνε πάνω στους μασκαρεμένους πρωταγωνιστές κι εμείς να προσπαθούμε να τους προστατέψουμε”.

Πυρπασόπουλος: Στο γύρισμα που κάναμε στην Πάτρα, στο καρναβάλι, κάποια στιγμή κάναμε ένα πλάνο μέσα στον κόσμο, μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, είχε στηθεί και μια κάμερα και μας τραβούσε. Για να δώσω το κάτι παραπάνω στην σκηνή, έφυγα για να βρω έναν καπνογόνο, χάθηκα μέσα στο πλήθος κι ο Λάμπης ανησύχησε ότι θα χάσουμε το πλάνο. Εμφανίστηκα τελευταία στιγμή με ένα καπνογόνο, πήγε να με πνίξει και τελικά με λάτρεψε”.

1. Σαββατογεννημένες

Το αποκριάτικο επεισόδιο των Σαββατογεννημένων είναι ένα χαλί στο συγκεκριμένο επεισόδιο, για να λειτουργήσει κωμικά, και όχι σημαντικό κομμάτι της πλοκής. Σε μια αξέχαστη στιγμή ο Μάκης παρακούει το αποκριάτικο θέμα από “θαλασσινοί” σε “θαλασσινά” και ντύθηκε χταπόδι.

via

Όλη η επικαιρότητα