Επιχειρήσεις Ηλεία

Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα λένε οι έμποροι της Αμαλιάδας

Ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε, μιλώντας χθες στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ. Νίκος Σιαψάλης.

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ευελπιστούμε να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματά μας, ώστε μόλις ανοίξουν οι αγορές, να μπορέσουμε να έχουμε πραγματική στήριξη για να «ορθοποδήσουμε» από αυτό που ζούμε λόγω του ιού. Ελπίζω ότι αυτά θα γίνουν πράξη και οι δεσμεύσεις για πραγματικά μέτρα στήριξης να γίνουν πραγματικότητα, γιατί δε διαφορετική περίπτωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα τελειώσουν», δήλωσε.

Ο κ. Σιαψάλης, που είναι μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας κάλεσε το καταναλωτικό κοινό και αυτές τις δύσκολες μέρες να στηρίξει τα μικρά μαγαζιά, όπως παντοπωλεία, κρεοπωλεία κλπ. και όχι τα πολυκαταστήματα, ενώ κάλεσε παράλληλα να μην ψωνίζουν τις Κυριακές, στηρίζοντας έτσι τον μόχθο των υπαλλήλων που καλούνται να εργάζονται περισσότερο.

Η επιστολή Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Οικονομικών

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), πιστεύει ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και κρίνονται ιδιαίτερα θετικά. Η Ο.Ε.ΕΣ.Π. προσπαθώντας να συμβάλλει και εκείνη στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχουν επέλθει οι επιχειρήσεις έχει να προτείνει τα εξής :

 1. Η ένταξη των επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης να μην εξαρτάται μόνο από τον κύριο ΚΑΔ αλλά και από τους δευτερεύοντες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση πολλοί συνάδελφοι θα μείνουν εκτός.
 2. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές.
 3. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τις επιταγές που λήγουν τους μήνες που ακολουθούν, ώστε να γίνει άμεσα μεταφορά της ημερομηνίας λήξης τους. Επίσης να διευκρινιστεί τι προβλέπεται για τις επιταγές μέσω των οποίων έχουν δοθεί προκαταβολές για προϊόντα που έχουν ήδη παραγγελθεί, οι οποίες ίσως ακυρωθούν ή η παράδοσή των προϊόντων αυτών μεταφερθεί μεταγενέστερα.
 4. Το επίδομα ύψους 800 ευρώ, για την κάλυψη αναγκών για ενάμισι μήνα, είναι λίγο για τους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να επιβιώσουν.
 5. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις δόσεις από την αρχή του έτους και λόγω ειδικών συνθηκών αυτές να επιδοτηθούν απευθείας από την κυβέρνηση.
 6. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων, έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
 7. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.
 8. Αναστολή πλειστηριασμών καταστημάτων και πρώτων κατοικιών των επιχειρηματιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
 9. Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
 10. Εάν κάποιος επιχειρηματίας αδυνατεί την τρέχουσα περίοδο να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής του, να μπορεί να αναστείλει την λειτουργία της επιχείρησής του με δήλωσή του στον λογιστή, ώστε να μπορεί και εκείνος να υπαχθεί στα μέτρα στήριξης.
 11. Έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων
 12. Παράταση υποβολής αίτησης Α21 σχετικά με το επίδομα παιδιού.

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε και θα βοηθήσουν τους συναδέλφους μας να εξέλθουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα από την δύσκολη κατάσταση που ομολογουμένως βιώνουν.

Όλη η επικαιρότητα