Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Γ. Λυμπέρης – Επί τάπητος τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, συμμετείχε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης ως επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης της ΚΕΔΕ, μια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου, όπου και παρουσίασε το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, τα μισά από τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια, που καλύπτουν μόλις το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας – το μικρότερο ποσοστό στην ΕΕ – είναι παρωχημένα και χρήζουν επικαιροποίησης. Η υλοποίηση του Προγράμματος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα εξελιχθεί σε φάσεις ανά εξάμηνο, κάθε μία εκ των οποίων περιλαμβάνει 200 μελέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Μέσα σε διάστημα 3 ετών θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, μέσα από τα ΤΠΣ θα γίνεται χωροθέτηση μεγάλων, δημόσιων και ιδιωτικών, επενδύσεων. Επίσης, θα υπάρχει τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, το σχέδιο δείχνει που μπορεί να συγκεντρωθεί ο πληθυσμός, που υπάρχουν αποθήκες, που βρίσκονται δρόμοι διαφυγής ανάλογα με τον πιθανό κίνδυνο.

Οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτάχυνση της εκπόνησης των ΤΠΕ στα 2,5 χρόνια από την ανάθεση, ενώ μέχρι σήμερα χρειάζονταν 12-15 χρόνια, είναι δύο. Πρώτον, θα είναι έτοιμες τον Οκτώβριο συγκεκριμένες οδηγίες για τους μελετητές σχετικά με όλα τα βασικά ζητήματα πολιτικής που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ΤΠΣ, όπως για παράδειγμα τι γίνεται με την εκτός σχεδίου δόμηση, τις επεκτάσεις ή τις αναπλάσεις. Συνεπώς, θα περιορίζεται κατά πολύ το φάσμα των εναλλακτικών επιλογών που σήμερα καθυστερεί τη διαδικασία. Παράλληλα, η υποστήριξη της επίβλεψης για κάθε μελέτη θα ανατίθεται σε εξωτερικό σύμβουλο, ο οποίος θα συντονίζει ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που απαιτείται και θα οργανώνει τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την πρώτη ημέρα.

Όσον αφορά δε, τον καθορισμό των δημοτικών οδικών δικτύων και την οριοθέτηση οικισμών, δεδομένου ότι υπάρχουν ανά την Ελλάδα ορισμένες περιπτώσεις όπου εντοπίζονται επείγοντα προβλήματα, θα είναι δυνατόν από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν με αυτοτελείς μελέτες που θα ανατεθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύντομα, θα βγει πρόσκληση προς τους Δήμους της χώρας για να εκδηλώσουν προτεραιότητες ως προς αυτά τα δύο ειδικά αντικείμενα.

Η πρόσκληση για την εκκίνηση του Προγράμματος έχει ήδη σταλεί σε όλους τους δήμους της χώρας προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και να προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων ως τις 10 Ιουλίου 2020.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε τη συμβολή της ΚΕΔΕ στην προτεραιοποίηση των Δημοτικών ενοτήτων ώστε με ρεαλιστικό πνεύμα να επιτευχθεί μεγάλη γεωγραφική κάλυψη της χώρας.

Ο κ. Οικονόμου πρότεινε στην ΚΕΔΕ να συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός του Υπ. Περιβάλλοντος τα Υπουργεία: Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Εσωτερικών.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ έθεσαν ερωτήματα για τα έργα που τρέχουν και πήραν θετικές απαντήσεις από τον Υφυπουργό που τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ΚΕΔΕ στην επιτυχία του νέου ΤΠΣ.

Κομβικό χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, διαβεβαιώνοντας ότι  και η ΚΕΔΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την υλοποίησή του.

Όλη η επικαιρότητα