Ηλεία

Στη Βάλμη για τη λύση… – Ενδιαφέρον Β. Γιαννόπουλου για την «επικίνδυνη» γέφυρα

Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη στην «επίμαχη» γέφυρα στη Βάλμη, για αυτοψία και συνομιλία με τους κατοίκους...
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να εξετάσει από κοντά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη γέφυρα της Βάλμης από το χειμώνα του 2021 και για περισσότερους από 17 μήνες παραμένει άλυτο και επικίνδυνο για κάθε διερχόμενο, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος που επισκέφθηκε χθες το σημείο και εξέτασε κάθε εφικτή λύση, όπου δεσμεύτηκε να ενεργήσει άμεσα και όπου πρέπει για να υπάρξει επίλυση του ζητήματος.

Ο κ. Γιαννόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με προέδρους, δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους, να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα «αρμοδιότητας» που είχε προκύψει, ξεκαθάρισε ότι η γέφυρα ανήκει στο δημοτικό οδικό δίκτυο (ως συνοδό έργο) και εκ των πραγμάτων στο Δήμο Ήλιδας.

Ωστόσο – όπως σημείωσε –  η Περιφέρεια και ο ίδιος προσωπικά, δεν επιλέγει τον «εύκολο δρόμο» της μετατόπισης της αρμοδιότητας, αλλά πάντα προσπαθεί να βρίσκει λύσεις. Και στην παρούσα φάση, το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την αποκατάσταση της βατότητας και την ασφαλή διέλευση των κατοίκων από την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση – όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος – θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να διασφαλιστεί η διέλευση των κατοίκων με ασφάλεια και σε δεύτερο χρόνο, αφού οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και τα νερά του ποταμού υποχωρήσουν, να πραγματοποιηθούν οι όποιες εργασίες απαιτούνται για τη θωράκιση της γέφυρας και τη συνολική αποκατάσταση της βατότητας στο σημείο.

Και στην κοινότητα της Βάλμης…

Αξίζει να σημειωθεί πως ακολούθησε και αυτοψία στην κοινότητα της Βάλμης, όπου ο κ. Γιαννόπουλος είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς των κατοίκων και τόνισε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει όπου έχει τη δυνατότητα.

Τοποθέτηση Γιαννόπουλου στην ΟΡΤ

Μάλιστα, για την επίσκεψή του στο σημείο μίλησε και στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και το δημοσιογράφο Κώστα Κριετσιώτη. Ειδικότερα, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και πρέπει άμεσα να ανακοπούν, ειδάλλως σε βάθος χρόνου εκτιμά πως μπορεί να τεθεί ζήτημα ακόμα και για τη στατικότητα της γέφυρας.

Παράλληλα, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το θέμα περί αρμοδιότητας, υποστήριξε πως ποτάμια, χείμαρροι και ούτω καθεξής, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ όταν υπάρχει δημοτικό οδικό δίκτυο τότε αυτομάτως την αρμοδιότητα έχει ο δήμος. Ξεκαθάρισε δε, πως δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε μετακύλιση ευθυνών και πως επιθυμία του είναι να δίνει λύση στα προβλήματα των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δε θα μπει στη διαδικασία απάντησης προς τον κ. Παπαδόπουλο και συμπλήρωσε πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει μια σειρά από έγγραφα που καταδεικνύουν ποιος έχει την αρμοδιότητα. Χαρακτήρισε ως κομβικό σημείο το συγκεκριμένο γεφύρι, αφού εξυπηρετεί εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά.

Ενημέρωσε ακόμα πως την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας θα πραγματοποιήσει αυτοψία μαζί με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας που έχει την εργολαβία της συντήρησης της αντιπλημμυρικής θωράκισης, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα σταματήσουν το πρόβλημα, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη του έργου ώστε με την παύση των βροχοπτώσεων να ξεκινήσουν τα έργα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Λυμπέρη χθες, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά πως ήταν άριστη και πως ο δήμαρχος Ήλιδας τον διαβεβαίωσε πως θα συνδράμει όπου μπορεί και στο μέτρο που μπορεί, αφού ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης στερείται χρηματοδοτήσεων.

 

Όλη η επικαιρότητα