Πολιτική

Στη Βουλή οι λίστες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι λίστες επιχειρήσεων οι οποίες ελέγχονται για φοροδιαφυγή πλαστά και εικονικά τιμολόγια και λαθρεμπόριο από ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις κατά 2,568 δις ευρώ.

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι λίστες επιχειρήσεων οι οποίες ελέγχονται για φοροδιαφυγή πλαστά και εικονικά τιμολόγια και λαθρεμπόριο από ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις κατά 2,568 δις ευρώ.

Η κατάθεση των στοιχείων εκπληρώνει με καθυστέρηση τεσσάρων ετών σχετική μνημονιακή υποχρέωση αλλά είναι αναλυτική αναφέροντας ονόματα επιχειρήσεων και υπευθύνων μόνο για τις περιπτώσεις του λαθρεμπορίου.

Η λίστα των περιπτώσεων λαθρεμπορίου αφορά 44 υποθέσεις επιχειρήσεων και περιλαμβάνει και 96 φυσικά πρόσωπα ως υπευθύνους και αναγράφονται αναλυτικά εταιρίες και οι αστικά υπεύθυνοι με τις διευθύνεις και τα ΑΦΜ. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάμεσα τους υπάρχει και υπόθεση που αφορά το ΑΓΙΑ Ζώνη Ι που βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Πέραμα δημιουργώντας μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Αργοσαρωνικό, του πλοίου ΑΓΙΑ Ζώνη ΙΙΙ της ίδιας εταιρία, και του πλοιοκτήτη για Λαθρεμπόριο Καυσίμων, όπου έχουν καταλογιστεί διαφυγόντες δασμοί 1,64 εκ ευρώ, ενώ οι αστικά υπεύθυνοι έχουν κάνει προσφυγή κατά του καταλογισμού του προστίμου.

Επίσης, περιλαμβάνεται υπόθεση λαθρεμπορίου καπνικών κατά της ΣΕΚΑΠ όπου έχει καταλογιστεί πρόστιμο 37,5 εκ ευρώ.

Οι υπόλοιπες λίστες είναι ανώνυμες και αφορούν συνολικές περιπτώσεις χωρίς όμως να αναφέρονται ονόματα επιχειρήσεων και υπεύθυνοι.

Συγκεκριμένα:

– Η δεύτερη λίστα αφορά 898 υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες οι φόροι, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν κατά τους ελέγχους ανέρχονται σε 2,21 δισ. Ευρώ . Εδώ οι υποθέσεις αναφέρονται ως σύνολο με τα συνολικά κατά περίπτωση ποσά που επιβλήθηκαν από διαφυγόντες δασμούς και φόρους .

-Η τρίτη αφορά 918 υποθέσεις φοροδιαφυγής, αποκλειστικά μέσω έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εντοπίστηκαν ανέρχεται σε 297,9 εκατ. ευρώ για τα οποία επιβλήθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 153,762 εκατ. ευρώ. Ούτε και σε αυτήν κατηγορία υπάρχουν εξατομικευμένες αναφορές σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται ως αστικά υπεύθυνοι .

– Η τέταρτη λίστα αφορά 342 επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ. Ειδικότερα, από τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές εντοπίστηκαν ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι που δεν αποδόθηκαν ύψους 604,3 εκατ. ευρώ, καθώς και πλαστά και νοθευμένα στοιχεία αξίας 162,38 εκατ. ευρώ.

– Η πέμπτη αφορά 165 επιχειρήσεις, στις οποίες επιβλήθηκε προσωρινό λουκέτο για λόγους φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2017 τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι διενεργήθηκαν, από το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού, 16.640 φορολογικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκε ποσό φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων ύψους 2,568 δισ. ευρώ.

– Από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 287 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν διαφορές φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων ύψους 627,030 εκατ. ευρώ.

– Από το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π ελέγχθηκαν 269 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 146,371 εκατ. ευρώ.

– Από το τις ΔΟΥ φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών ελέγχθηκαν 1.464 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 713,217 εκατ. ευρώ.

– Από τις υπόλοιπες ΔΟΥ ελέγχθηκαν 13.105 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 988,823 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον από τις ΔΟΥ το οκτάμηνο διενεργήθηκαν 1.515 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου με συνολική βεβαίωση 92,652 εκατ. ευρώ.

Τα απολογιστικά στοιχεία για τους ελέγχους το 2016

– Από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ ελέγχθηκαν 306 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά διαφορές φόρων προσαυξήσεων και προστίμων 591,280 εκατ. ευρώ.

– Από το Κ.Ε.Φ.Ο.Μ.Ε.Π ελέγχθηκαν 252 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα 472,644 εκατ ευρώ.

– Από τις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης ελέγχθηκαν 2.358 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 350,997 εκατ. ευρώ.

– Από τις υπόλοιπες ΔΟΥ, ελέγχθηκαν 20.569 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν συνολικά πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις 1,627 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ΔΟΥ το 2016 διενήργησαν 3.724 ελέγχους φορολογίας κεφαλαίου με συνολική βεβαίωση φόρων ύψους 58,130 εκατ. ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ακόμη ότι το 2016 η φορολογική διοίκηση απέστειλε 742.922 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ειδοποιώντας τους με τον τρόπο αυτό προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Από τους οφειλέτες αυτούς ανταποκρίθηκαν οι 442.711 και εισπράχθηκαν 274,76 εκατ. ευρώ.

Πηγή: news47.gr

Όλη η επικαιρότητα