Αγροτικά Ηλεία Πολιτική

Στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τις «ιερές εκτάσεις» στην Ηλεία – Τι δήλωσε ο Σκρέκας

Προς το παρόν οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν κανονικά, ωστόσο ο κ.Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης και αλλαγής όπου αυτό είναι εφικτό και νόμιμο.
Ακούστε το άρθρο

«Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την διαδικασία των δηλώσεων του κτηματολογίου.»

Αυτό είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχετικά με τις διεκδικούμενες εκτάσεις από τους αγρότες της Ηλείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομικό αλλά ουσιαστικό ζήτημα.

Προς το παρόν οι διαδικασίες αυτές θα γίνουν κανονικά, ωστόσο ο κ.Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης και αλλαγής όπου αυτό είναι εφικτό και νόμιμο.

Δε φάνηκε ωστόσο να πήρε ξεκάθαρη θέση για το αν θα υπάρξει πολιτική λύση ή κάτι διαφορετικό.

«Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να τηρήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με την κτηματογράφηση και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε τυχόν νέα ζητήματα τα οποία θα προκύψουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός, που έκανε παράλληλα μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν του ζητήματος διαβάζοντας τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου Ηλείας. Κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός δήλωσε πρόθυμος να κουβεντιάσει μια «νόμιμη πρόταση διευθέτησης».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα η πολιτεία και να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Κουτσοχέρας, του Χειμαδιού, του Μουζακίου και του Περιστερίου θα εξακολουθήσουν να καλλιεργούν αυτή τη γη. Ακόμα, ο βουλευτής Αχαΐας αναφέρθηκε και στο ψήφισμα του Δήμου Πύργου που ζητά επίσης την παρέμβαση της κυβέρνησης που θα κατοχυρώνει τη γη στους κατοίκους.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ.Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να έχουν ισχύ 300 χρόνια μετά τα βυζαντινά χρυσόβουλα και ο λαός που εργάζεται πάνω από 100 χρόνια σε αυτά τα χωράφια να μην έχει κανένα δικαίωμα.

Τέλος, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να παρέμβει με τροπολογία, ώστε να εξακολουθήσουν οι οικογένειες της περιοχής να καλλιεργούν τη γη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα της συζήτησης

Την ώρα που συζητιόταν η επίκαιρη ερώτηση, οι αγρότες με έκδηλη την αγωνία στα πρόσωπά τους πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη διασταύρωση του Καράτουλα, κάτι που επισήμανε και ο κ.Καραθανασόπουλος και παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Η συγκέντρωση με τα τρακτέρ πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συζήτηση της ερώτησης, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου.

Όλη η επικαιρότητα