WEB tv Πολιτική

Στη Βουλή η τροπολογία για επανεκκίνηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας

Σήμερα εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια».
ελληνικό κοινοβούλιο
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο κατά την επεξεργασία του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ειδικότερα, η ΝΔ τάχθηκε υπέρ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, έχει ανακοινώσει πως μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές και λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις των φορέων και των κομμάτων, θα υπάρξουν αρκετές νομοθετικές βελτιώσεις και προσθήκες. Μεταξύ αυτών, θα υπάρχουν βελτιώσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας των οδηγών των ΚΤΕΛ, των τουριστικών λεωφορείων και των φορτηγών, που θα είναι το 67ο έτος, ενώ για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές θα τεθεί το όριο των 65 ετών.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση έξι υπουργικές τροπολογίες. Ειδικότερα:

– Τροπολογία που αφορά την παράταση των συμβάσεων παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και με ρυθμίσεις για τον οδικό άξονα «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» (Κατάργηση παρ.1 του άρθρου 5 του Ν. 4219/2013).

– Τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με διατάξεις που αφορούν τις προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για το διδακτικό έτος 2021-22, τις αρμοδιότητες των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών και μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για το τρέχον διδακτικό έτος, καθώς και την παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την επαναλειτουργία πάσης φύσεων δομών όλων των βαθμίδων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

– Τροπολογία του υπουργείου Υγείας με διατάξεις που αφορούν ρυθμίσεις για ζητήματα δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των Κέντρων Υγείας, τη διαδικασία διάθεσης πλεονασματικού αποθέματος εμβολίων κατά του covid-19 σε τρίτες χώρες, ζητήματα δημοσίων συμβάσεων για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του covid-19, τις μετακινήσεις και αποζημιώσεις ιατρικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων, τις αποζημιώσεις ιδιωτών γιατρών για 24ωρη εφημεριακή απασχόληση, την αποζημίωση πρόσθετων ενεργών εφημεριών, την απόκτηση δεύτερου τίτλου ειδικότητας στην αναισθησιολογία, τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνομένων και βαριά πασχόντων, καθώς και την επαναξιολόγηση έως τις 31/12/2021 της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του covid-19.

– Τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά ρυθμίσεις για τον ΟΑΣΑ, τα υδατοδρόμια και την ΥΠΑ.

– Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με ρυθμίσεις για τους αιρετούς-μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων και για τα σχολικά γεύματα.

– Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με ρυθμίσεις για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και οφειλέτες-πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί τρεις βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Παππά για την ίδρυση ΙΚΤΕΟ εκτός γενικής κατοικίας. Η δεύτερη από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τη σίτιση των μαθητών των δημοτικών σχολείων με ζεστά σχολικά γεύματα και η τρίτη από πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων μελών της ΕΣΑμεΑ μέχρι τις 31/7/2022 λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα