Εκλογές

Στην Αιγιαλεία ο Απόστολος Κατσιφάρας

dscn1316.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και με πολλούς φίλους του από παλιά, βρέθηκε χθες βράδυ στην Ακράτα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Κατσιφάρας κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Akrata Beach» στο Δήμο Αιγιαλείας, με την παρουσία του υπ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου και υπ. Περιφερειακών Συμβούλων.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι στην περιοχή της Αιγιάλειας και πρόκειται για την κατασκευή των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών των παραλιακών οικισμών από τον πρώην Δήμο Ερινεού έως τον πρώην Δήμο Αιγείρας».

Ο κ. Κατσιφάρας συμπλήρωσε πως «βασική μας προτεραιότητα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 είναι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να ενισχύσουμε τις θέσεις εργασίας, για αυτό και φροντίσαμε να υλοποιούμε αλλά και να προετοιμάζουμε προς υλοποίηση μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε την επόμενη πενταετία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο».

«Με το πρόγραμμά μας για τη νέα θητεία μας στόχος μας είναι να προάγουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αξιοποιεί ορθολογικά και βιώσιμα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τους ανθρώπους της, την παράδοσή της, την ιστορία της και τον φυσικό της πλούτο. Κάνουμε σταθερά βήματα με σαφή προσανατολισμό στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη δημιουργία προοπτικών για την κοινωνία, και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής προετοιμασίας που έχει γίνει από την Περιφέρεια για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας απάντησε σε ερωτήσεις των κατοίκων που του έγιναν και αφορούσαν τη στήριξη του αγροτικού τομέα, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, την εξυπηρέτηση πολίτη και την καθημερινότητα.

«Αντίθετα με το δυσμενές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αντισταθήκαμε και παλέψαμε και οι παρεμβάσεις που κάναμε σε όλους τους τομείς ευθύνης μας, απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Βασική μας επιδίωξη είναι οι συμπολίτες μας να ενημερώνονται για τα πραγματικά δεδομένα της Περιφέρειας που ζουν και εργάζονται και να έχουν ιδία άποψη για το παρόν και το μέλλον αυτής. Θέλουμε να οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, που βελτιώνουν την ποιότητα της δημοκρατίας, αξιοποιούν την ικανότητα των πολιτών και ενισχύουν την συμμετοχή» δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Νέο λιμάνι Αιγίου: Ένα έργο παρατημένο, που παραδόθηκε προς χρήση νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Σημαντικό σημείο αναφοράς για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι το νέο λιμάνι Αιγίου, το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε και έχει παραδοθεί προς χρήση, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο μελετήθηκε, επιβλέφθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ήταν ουσιαστικά η πρώτη σύμβαση έργου, η οποία και υπεγράφη όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

«Το νέο λιμάνι του Αιγίου ήταν ένα έργο παρατημένο, μια πονεμένη ιστορία, το οποίο όμως θα δώσει πνοή και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Αιγιάλειας και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ένα έργο σημαντικό για την τοπική κοινωνία που το ανέμενε δεκαετίες. Με αυτό το έργο δώσαμε ένα μήνυμα ευθύνης και συνέπειας αποδεικνύοντας πως σε μια περίοδο που όλοι έχουν σηκώσει τα χέρια, εμείς δουλεύουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας» συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει γίνει η μελέτη της σύνδεσης του νέου λιμένα Αιγίου με την Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου και θα ενταχθεί στο νέο ΣΕΣ 2014-2020, ένα έργο που θα συμβάλλει στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού ζητήματος με την έξοδο από την πόλη τον φορτηγών προς το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Αναλυτικά τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή της Αιγιάλειας

«Παρά τις αντιξοότητες κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε έργα αποκαταστάσεων και συντήρησης του οδικού δικτύου της Περιφέρειάς μας, μια Περιφέρεια που έχει το μεγαλύτερο και οδικό δίκτυο της χώρας. Προτεραιότητά μας οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός. Είχαμε την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού και μόλις σήμερα ο Υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε τη δημοπράτηση και του τμήματος της Πατρών – Πύργου» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Προφανώς και δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας και παραμένουμε σε εγρήγορση για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων και την ολοκλήρωσή τους, ενώ παραμένουμε σταθεροί στη διεκδίκησή μας για άρση του αποκλεισμού της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τα μεγάλα σιδηροδρομικά δίκτυα και ενεργειακά δίκτυα (φυσικό αέριο)» .

Παράλληλα, ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην περιοχή και ήδη έχουν παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες, αλλά και σε όσα προγραμματίζονται να υλοποιηθούν άμεσα.

Συγκεκριμένα υλοποιείται το μεγάλο έργο κατασκευής των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών των παραλιακών οικισμών από τον πρώην Δήμο Ερινεού έως τον πρώην Δήμο Αιγείρας, προϋπολογισμού 37.700.000 ευρώ, με την απορρόφηση να βρίσκεται ήδη στα 10.000.000 ευρώ.

Επίσης, είναι έτοιμη η μελέτη για τα εσωτερικά δίκτυα των εν λόγω οικισμών, ένα έργο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ για την κατασκευή των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΠΠΕΡΡΑ το κονδύλι των 32.000.000 ευρώ. Γίνεται η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού του Αιγίου, προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ.

Υλοποιείται το έργο αποκατάστασης βατότητας στη 19η Επαρχιακή Οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, στη θέση Πύργος, προϋπολογισμού 225.000 ευρώ, ενώ υπό εκτέλεση είναι το έργο της αστικής ανάπλασης του Αιγίου, προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ, καθώς και ο ΧΥΤΑ Παπανικολού με Προγραμματική Σύμβαση.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο για την άρση της επικινδυνότητας με συντήρηση – αποκατάσταση και τμηματικές ανακατασκευές ασφαλτοταπήτων με προϋπολογισμό πάνω από 400.000 ευρώ.

Επιπλέον, εγκρίθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος και αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σύμβασης μόλις κατατεθεί η εγγυητική επιστολή του έργου «Βελτιώσεις – Αποκαταστάσεις στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου (Τμήμα Αίγιο – όρια νομού Αχαΐας) προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις μελέτες για την προστασία των ακτών της Αιγιάλειας από τη διάβρωση. Ειδικότερα για το τμήμα της ακτής στον Πλάτανο και στο Κρυονέρι του πρώην Δήμου Ακράτας υπάρχουν εγκεκριμένες οριστικές μελέτες και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Έχει υποβληθεί ο φάκελος στην Κτηματική Υπηρεσία για την άδεια κατασκευής του έργου με προοπτική ένταξης στο ΣΕΣ 2014 – 2020. Ο προϋπολογισμός είναι 1.500.000 ευρώ.

Για τα τμήματα ακτών της Αιγείρας και του Διακοπτού οι μελέτες έχουν επιστραφεί από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ μέχρι να υλοποιηθούν τα παραπάνω αναφερόμενα έργα και θα επανέλθουμε με μελέτη.

Όλη η επικαιρότητα