Ηλεία

Στην Αμαλιάδα ο διακεκριμένος καθηγητής Χρήστος Τσάμης  

Ακούστε το άρθρο

Με τον διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου» Δρ. Χρήστο Τσάμη ο οποίος κατάγεται από το Γεράκι Αμαλιάδας, συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Οι δύο άνδρες κατά την εθιμοτυπική τους συνάντηση, συζήτησαν για διάφορα θέματα που αφορούν στο Δήμο Ήλιδας, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει τον διακεκριμένο επιστήμονα για τα τεκταινόμενα της περιοχής μας.

Ο κύριος Τσάμης ζήτησε από τον Δήμαρχο –αίτημα που έγινε αμέσως δεκτό– να αναλάβει ο ίδιος και η οικογένειά του την συντήρηση του μνημείου πεσόντων στο Γεράκι Αμαλιάδας, το οποίο έχει στηθεί στο χώρο που εκτελέστηκε κατά την κατοχή ο πατέρας του και δάσκαλος του χωριού Δημήτριος Τσάμης και ο πρόεδρος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.

Πλούσιο βιογραφικό

Ο Δρ. Χρήστος Τσάμης είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι του Δήμου Ήλιδας και ολοκλήρωσε το σχολείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Β΄ Οκτατάξιο Γυμνάσιο Αθηνών.

Αρχικά, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατόπιν διαγωνισμού μεταξύ πτυχιούχων ΑΕΙ, διορίστηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φθάνοντας μέχρι το βαθμό του Διευθυντή.

Παράλληλα, έλαβε και την άδεια του δικηγόρου και άσκησε το επάγγελμα με επιτυχία για αρκετά χρόνια. Εν συνεχεία διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με το βαθμό του Παρέδρου (Εφέτη), από το οποίο και αποχώρησε με το βαθμό του Συμβούλου (Ερεοπαγίτη), προτιμώντας την Ακαδημαϊκή καριέρα.

Τις μεταπτυχιακές του σπουδές πραγματοποίησε στη Γερμανία, στο φημισμένο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου», όπου ολοκλήρωσε με διδακτορικό και master.

Εκεί έλαβε και την επιστημονική του καταξίωση και αναγνώριση, αφού προσέφερε επί σειρά ετών ως καθηγητής στο τμήμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιστήμης και του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου.

Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες που ασχολήθηκε με το Δίκαιο της Θάλασσας μέσα από το βιβλίο του «Το Δίκαιο της Θαλάσσης», όπου ανέδειξε για πρώτη φορά το θέμα της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας.

Επίσης, συνέγραψε στα Γερμανικά το βιβλίο «Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα», το οποίο αποτέλεσε προπομπό της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης  και του κοινού Ευρωπαϊκού Νομίσματος, του ευρώ.

Στην πλούσια καριέρα του συνέγραψε συνολικά 17 βιβλία, νομικής και οικονομικής φύσεως, όπως και δημοσίευση αρκετές επιστημονικές εργασίες (άρθρα) σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο.

Όλη η επικαιρότητα