Οικονομία

Στην «αντεπίθεση» τα χρηματιστήρια: «Ράλι» στις ευρωαγορές και στην Αθήνα

Κέρδη πάνω από 6% στη Γερμανία και τη Γαλλία - Υποχωρεί περίπου 4,6% η τιμή του πετρελαίου μπρεντ - Σημαντικά μειωμένη από τα ιστορικά υψηλά και η τιμή του φυσικού αερίου, με πτώση πάνω από 25% - Κέρδη πάνω από 600 μονάδες για τον Dow Jones - O Γενικός Δείκτης του ΧΑ επέστρεψε στα επίπεδα των 822 μονάδων , με άνοδο 4,22%
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι διεθνείς αγορές με το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης να παραμένει στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής.

Το θετικό κλίμα βοηθά η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη για μηνύματα σχετικά με το πώς η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό και τις νέες προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στην Αθήνα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 820 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις  822,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,22%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 111,66 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των μετοχών στη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, στις τελευταίες δύο πτωτικές συνεδριάσεις, ειχαν απώλειες 7,60% όπως καταγράφηκε στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει  άλμα 3,84%, ύστερα από τετραήμερο πτωτικό σερί.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άλμα 6,5% , ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 6% , ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 2,59% σ

Κέρδη άνω των  650 μονάδων – 2% – για τον Dow Jones , ενώ ανάλογη άνοδο εμφανίζουν και οι υπόλοιποι δείκτες της Wall Street.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν τις τελευταίες ώρες μετά από την άνοδο που παρουσίασαν το πρωί, στο απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent πέφτει 3,9% στα 123 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κυμαίνεται στα 118 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 4,5%.

Σημαντικά μειωμένη είναι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο. Διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στα 157,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή, αλλά πάντως είναι μειωμένη κατά 26,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,80% και διαμορφώνεται στα 1,0996 δολάρια.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Όλη η επικαιρότητα