Κόσμος

Στην εντατική δύο άτομα μετά από κατανάλωση «τοξικού» τσαγιού από βότανα

Το σκεύασμα περιείχε ακόνιτο, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά

Στα πρόθυρα του θανάτου βρέθηκαν δύο Αμερικανοί, οι οποίοι αγόρασαν και κατανάλωσαν σκεύασμα τσαγιού βοτάνων από την ίδια εταιρεία στην κινεζική συνοικία του Σαν Φρανσίσκο.

Οι δύο πελάτες του καταστήματος που βρίσκεται στην καρδιά της Τσάιναταουν, παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους μετά την κατανάλωση του ροφήματος, το οποίο περιείχε ακόνιτο, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά στη φύση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τόσο ο 50χρονος άνδρας όσο και η 30χρονη γυναίκα αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία περίπου μία ώρα αφότου ήπιαν το τσάι, την οποία ακολούθησαν καρδιακές αρρυθμίες και συμπτώματα δηλητηρίασης. Και στα δύο περιστατικά, που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν έγκαιρα στο νοσοκομείο και, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πήραν εξιτήριο.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε προειδοποίηση, ζητώντας από όσους έχουν προμηθευτεί τσάι από την εν λόγω εταιρεία να μην το καταναλώσουν.

Το ακόνιτο, αν και ισχυρότατο δηλητήριο, συγκαταλέγεται στα κορυφαία θεραπευτικά φυτά, με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η απαιτούμενη επεξεργασία που το καθιστά ασφαλές προς κατανάλωση.

Σε μη επεξεργασμένη μορφή, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αφού το δηλητήριό του μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα διαμέσου των γυμνών χεριών. Και μια απλή επαφή με το άνθος του ακόνιτου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις και δερματίτιδες.

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα