Ηλεία

Στην ΕΡΑ Πύργου το Δημοτικό Σχολείο Λάλα

17312_ph1.jpg

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ασχολούνται με το ραδιόφωνο και συμμετέχουν σε μια πρωτοποριακή δράση κάνοντας τις δικές τους εκπομπές στο πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο European School Radio που μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να απέχουν από τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου.

Μαζί με τους συμμαθητές τους, του Δημοτικού Σχολείου Νεμούτας επισκέφθηκαν χθες το πρωί (12 Φεβρουαρίου) την ΕΡΑ Πύργου. Αφού ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή της ΕΡΑ Πύργου Παναγιώτη Κραβαρίτη και τους υπευθύνους της ΕΡΑ Πύργου κι αφού έθεσαν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους κι έλαβαν τις απαντήσεις από τους ειδικούς του ραδιοφώνου βρέθηκαν ζωντανά στο στούντιο της ΕΡΑ Πύργου με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Διαμαντοπούλου.

Ο ενθουσιασμός τους ήταν απερίγραπτος, ιδιαίτερα των μαθητών της ραδιοφωνικής ομάδας που μίλησαν στο στούντιο και ακούστηκαν στον αέρα καθώς ήταν η πρώτη τους επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικών που υλοποιούν στο σχολείο τους και έχει θέμα: «European School Radio: Είμαστε στον αέρα».

Oι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημερινή ημέρα του ραδιοφώνου που καθιερώθηκε το 1946 από τον ΟΗΕ να εορτάζεται σαν σήμερα ανήμερα της ίδρυσης του Ραδιοφώνου των Ηνωμένων Εθνών (13 Φεβρουαρίου του 1946).


Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ύστερα από πρόταση της UNESCO, με στόχο την προβολή της σημασίας του ραδιοφώνου, την ενθάρρυνση της δικτύωσης και διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στους ραδιοσταθμούς σε όλο τον κόσμο, την πρόσβαση στην πληροφόρηση μέσω του ραδιοφώνου και την κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης μέσω των ραδιοκυμάτων.


Συζήτησαν με τους υπευθύνους της ΕΡΤ για την εμπειρία τους από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και συμφώνησαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κάνε την εκπομπή σου» της ΕΡΑ Πύργου με μια δική τους παραγωγή.


Στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Ραδιοφώνου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα θα παρακολουθήσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους μέσω του διαδικτύου την εκπομπή «Κλείσε τα μάτια για να δεις» (http://www.ert.gr/arxeio-afieromata/story/140674/pagkosmia-imera-radiofonou)

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου παραγωγής 2009, για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το ντοκιμαντέρ κάνοντας χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού διατρέχει ιστορικά την πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα από τις απαρχές του μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966.


Καθ\’ όλη τη διάρκεια ακούγονται αποσπάσματα ιστορικών ραδιοφωνικών εκπομπών, κυρίως ψυχαγωγικών, με τις φωνές σπουδαίων καλλιτεχνών και δημιουργών αλλά και μαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων όπως, του Αλέκου Σακελλάριου και του Μίκη Θεοδωράκη.

Τέλος να σημειώσουμε πως το Δημοτικό Σχολείο Λάλα έχει προσκληθεί, ως συνεργαζόμενο σχολείο του Εuropean School Radio. να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα πρώτα Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας και Κύπρου που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη στο «Νόησις» από 24-26 Φεβρουαρίου 2013 (radioawards.gr).

Όλη η επικαιρότητα